Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Dombrovskis apstiprina, ka eiro ieviešana tiek plānota 2014.gadā

Vienotās Eiropas valūtas eiro ieviešana Latvijā tiek plānota 2014.gadā, aģentūrai LETA sacīja premjers Valdis Dombrovskis (JL). Premjers uzsvēra, ka Latvijas Bankas (LB) izteiktās prognozes atbilstot tam, ar ko patlaban rēķinās valdība.

Patlaban tiek plānots, ka 2012.gadā Latvija spēs nodrošināt 3% budžeta deficītu, gadu vēlāk notiktu sagatavošanās, bet 2014.gadā tiktu ieviests eiro, skaidroja Dombrovskis, piebilstot, ka jau tagad tiekot veiktas attiecīgas izmaiņas Latvijas ekonomikas izaugsmes un atjaunošanas programmā.

Premjers pieļāva iespēju, ka valdība varētu arī pieņemt konkrētu lēmumu, ka eiro tiek ieviests 2014.gadā, kaut gan tas izrietēšot no minētās programmas.

Latvijas Banka šodien izplatīja paziņojumu, ka Latvija eiro varētu ieviest ātrākais 2014.gadā un aicināja valdību nosaukt datumu, kad Latvija varētu pievienoties eirozonai. Jau rakstījām, ka trešdien Latvijas televīzija, atsaucoties uz bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča neoficiālās sarunās teikto, vēstīja, ka valdības dēļ eiro nebūs reāli ieviest iepriekš minētajā 2012.gadā.

“Saskaņā ar tautsaimniecības stabilizācijas programmu, ko 2008. gada decembrī apstiprināja Latvijas valdība un starptautiskie aizdevēji - Eiropas Komisija un  Starptautiskais Valūtas fonds -, eiro ieviešana varētu notikt 2012.-2013.gadā. Šī programma saskaņā ar valsts budžeta deficīta samazināšanas plānu, kas šonedēļ apspriests ES finanšu ministru sanāksmē, diemžēl nav reāla. Kopīgās valūtas ieviešanas kritērijam atbilstošu budžeta deficīta līmeni jeb 3%  no IKP šobrīd paredzēts sasniegt vien 2012.gadā, kas ļauj eiro ieviest, ātrākais, 2014.gadā,” teikts ceturtdien izplatītajā paziņojumā presei.

LB aicina valdību noteikt eiro ieviešanas datumu.

"Neskaidrība par eiro ieviešanas laiku savukārt rada neziņu, nedrošību kā uzņēmējos un iedzīvotājos, tā investoros, kas kavēs ekonomikas atkopšanos un nākotnes iespējas. No tā cieš kā darba devēji, tā ņēmēji, arī valsts budžets. Tādēļ valdībai, iezīmējoties skaidrākai ainai par globālās un Latvijas tautsaimniecības atkopšanās izredzēm un budžeta deficīta samazināšanas iespējamiem scenārijiem, pie pirmās izdevības ir skaidri jānosprauž Māstrihtas kritērija sasniegšanas mērķa laiks un tas jāīsteno sadarbībā ar sociālajiem partneriem."

(papildināta ar V.Dombrovska teikto)



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTI:

Kā vērtēt, ka eiro Latvija varētu ieviest vēlāk nekā izskanējis iepriekš - tikai 2014. - 2015.gadā?

SEB bankas galvenais ekonomists Andris Vilks


Valsts budžetu mēs plānojam trīs gadus uz priekšu un pašlaik sanāk, ka eiro mēs varētu ieviest 2013. gadā. Var arī gadīties, ka pievienošanās eirozonai notiek ātrāk. Ir lietas, kuras ir jāizdara – jāsakārto budžets un inflācija. Lai ātrāk varētu ieviest eiro, pirmkārt, ir izteiktāk jāmazina budžeta deficīts, otrkārt, jāskatās, kas notiek ar ekonomiku kopumā. Bet ar inflāciju, vajag pareizi noķert brīdi un kontrolēt situāciju.

Pēc 2012., 2013.gada ieviest eiro būs liels izaicinājums. Ar budžetu mēs varbūt būsim tikuši galā, taču straujāk atkal kāps cenas un tā būs liela problēma. Tas brīdis ir ļoti jūtīgs un limitēts.

Kad būsim tikuši galā ar budžetu, tad varētu rasties citas problēmas un tajā brīdī arī jāmēģina ieviest eiro, lai nebūtu grūtības inflācijas dēļ.


Swedbank galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks


2014.-2015.gads ir reāls skaitliks, jo pēc pašreizējām prognozēm izskatās, ka Latvijā budžeta deficīts 2011.- 2012. gadā varētu būt 6% procenti, kas nozīmē, ka mēs nebūsim izpildījuši Mārstrihtas noteiktos  kritērijus par 3% budžeta deficītu, kas nozīmē, ka mēs nepievienosimies eiro zonai iepriekš ieplānotajā termiņā. 3% budžeta deficītu, pēc pašreizējām prognozēm, mēs varētu sasniegt tikai 2012. gadā, kas nozīmē, ka 2013.gadā mēs saņemsim novērtējumu un labākajā gadījumā 2014. gada sākumā ļaus ieviest eiro. Slikti būs, ja Lietuva un Igaunija pievienosies eiro zonai ātrāk par Latviju, kas veicinās kaimiņvalstu attīstību un nostādīs tās labākās finansiālās pozīcijās attiecībā pret Latviju. Tās piesaistīs vairāk ārvalstu investīciju, kuras varētu palaist garām Latvija. Tas nozīmē, ka mūsu iespējas uz ilgtermiņa attīstību ievērojami samazināsies.

Ideālais modelis būtu šāds -  2011. gadā mēs panākam Mārstrihtas kritēriju pieprasīto 3% budžeta deficītu, 2012.gadā mēs saņemtam komisijas vērtējumu un  tad 2013 gadā Latvija  pievienojamies eiro zonai.


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas