Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Dombrovskis: Latvija ir gatava iespējamiem globāliem satricinājumiem

Latvija ir izpildījusi savus mājasdarbus, atjaunojusi starptautisko konkurētspēju un ir daudz gatavāka iespējamām ekonomiskām problēmām un globāliem satricinājumiem nekā citas valstis, ceturtdien apvienības Vienotība videosarunā atzina ministru prezidents Valdis Dombrovskis un finanšu ministrs Andris Vilks.

"Konkurētspēja ir fundamentālākais valsts attīstības faktors. Otrs aspekts ir finansiālā stabilitāte. Mēs jau esam samazinājuši budžeta deficītu līdz saprātīgam līmenim. Nākamgad to samazināsim līdz 2,5% IKP, kas atbilst Māstrihtas kritērijiem. Gan no konkurētspējas, gan finanšu stabilitātes viedokļa Latvija būs gatava, ja sekos kādi globāli satricinājumi," uzsvēra premjers.

"Latvija un pārējās Baltijas valstis iespējamiem krīzes scenārijiem ir sagatavojušās daudz labāk nekā citas valstis. Kamēr citas valstis savas problēmas atliek, mēs esam izgājuši izdevumu konsolidācijas ceļu un esam uzsākuši izaugsmi," norādīja A.Vilks.

"Latvija ir izdarījusi ļoti daudz. Ņemot vērā paveikto, nostabilizējot ekonomiku un finanses, mums šobrīd netrūkst pasaules līmeņa investoru. Svarīgi, ka valsts ir prognozējama, jo tas ir mūsu attīstības pamatu pamats. Ja valstij ielikti stabili pamati, nav šaubu, ka stabili pamati ir arī uzņēmējdarbībai," uzsvēra finanšu ministrs.

Kā būtisku faktoru finanšu ministrs minēja arī uzņēmēju un sabiedrības elastību. "Ja pasliktinās situācija pasaulē, Latvijas uzņēmējiem ir daudz labāka izpratne par to, kā būt efektīviem. Šajā ziņā daudzās jomās mums var parādīties papildus iespējas uz to valstu rēķina, kas nespēs būt tik elastīgas," uzsvēra A.Vilks.

Jau šobrīd ražošana uzrāda ļoti labus rezultātus, bet valdībai, savukārt, jāpiedāvā stabilitāte nodokļu politikā, un tiklīdz ekonomiskā situācija to atļaus, jāveic darbaspēka nodokļu samazināšana, norādīja premjers un finanšu ministrs. Vienotības politiķi norādīja, ka viņu mērķis ir nodokļu sloga ziņā atgriezties pirmskrīzes līmenī un nākotnē turpināt to mazināt.

"Latvijas ekonomika ir uz eksportu orientēta, un līdzīgi kā Latvijā, arī mūsu partnervalstīs - Skandināvijā, Vācijā, Polijā, Krievijā - ekonomiskās izaugsmes rādītāji ir tikpat labi un labāki, tādēļ paredzams, ka, saglabājoties šādiem radītājiem, Latvijas ekonomiskā izaugsme turpinās paātrināties," videosarunā norādīja V.Dombrovskis.

"Latvijas attīstība mūs pārsteigs. Līdz šim mūsu prognozes bijušas ļoti piesardzīgas, bet rezultāti - daudz labāki. Šobrīd viss Baltijas reģions izskatās ļoti atraktīvs, un šeit paredzama dinamiska attīstība. Mūsu uzdevums ir izmantot šo brīdi, nebaidīties no drosmīgiem lēmumiem, būt izlēmīgiem un nevilcināties," Latvijas nākotnes izredzes komentēja finanšu ministrs.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas