Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Dombrovskis: tālāk par 20% vairs nav kur

Premjera amata kandidāts Valdis Dombrovskis uzskata, ka 20% ir maksimālais algu samazinājums, ko šobrīd var īstenot un tālāk vairs nav kur iet. Intervijā Latvijas avīzei (LA) viņš atzīst, ka nav alternatīvas un budžeta izdevumi ir jāsamazina, pretējā gadījumā jūnijā valsts kase būs tukša. Tad sekas būšot daudz nepatīkamākas nekā patlaban piedāvātie budžeta grozījumi, avīzei saka V.Dombrovskis.

“Piedāvājums ir samazināt algas par divdesmit procentiem, un tālāk vairs nav kur iet. Budžeta grozījumi tiek gatavoti trīs posmos. Pirmais posms ir pašreizējie grozījumi, otrais ir sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par iespējamo tā saukto plānu B, un trešais posms ir strukturālās izmaiņas valsts pārvaldē, ilgstošā periodā veicot funkcionālos auditus un samazinot izdevumus. Laika ir maz, ja jau pat Godmaņa valdība ir atzinusi, ka jūnijā valsts kasē beidzas nauda. Tāpēc tikai tad, kad tiks pieņemti neatliekamie budžeta grozījumi, veiks funkcionālos auditus un samazinās valsts pārvaldi. Lai mēs neatkārtotu trekno gadu kļūdas, kad bija vēlme dzīvot pāri saviem līdzekļiem, fiskālās disciplīnas rāmis noteic, ka budžeta izdevumu pieauguma temps nedrīkst pārsniegt nominālā IKP pieauguma tempu vidējā termiņā.”

Uz jautājumu, vai šie budžeta grozījumi būs galīgie, viņš nevarēja atbildēt apstiprinoši. Potenciālās koalīcijas sarunās tiekot apspriests arī plāns B -  kas notiks tajā brīdī, kad izdevumi būs jāsamazina līdz 4,7% budžeta deficītam no IKP. Pašreizējais budžeta piedāvājums paredz deficītu 7% no IKP.  Arī uz jautājumu, vai Latvijai pietiks ar 7,5 miljardiem eiro, ko tā aizņēmusies no starptautiskajām institūcijām, pagaidām nav skaidras atbildes. Kā LA stāstīja V.Dombrovskis, tas būs atkarīgs no situācijas Parex bankā, un ekonomiskās izaugsmes rādītājiem.

V.Dombrovskis pagaidām neatklāj, kas būs viņa preses sekretārs, bet atzīst, ka, iespējams, būs jāpārskata ministru biroju lielums. Viņš informē, ka lielāko daļu valsts aģentūru plānots reorganizēt pēc funkcionālajiem auditiem - uz 2009. gada otrajiem budžeta grozījumiem, ja tādi būs nepieciešami, vai arī 2010. gadā.

“Galvenais risks ir budžeta grozījumi. Ja būs skaidrs atbalsts grozījumiem, tad tos izdosies pieņemt. Sarežģīts jautājums ir par tālākām strukturālām izmaiņām valsts pārvaldē. Risks ir arī, kas notiek, ja ekonomiskā situācija turpina pasliktināties. Tiesa, valdībai risks ir arī tad, ja iet labi – ja ir vienošanās ar valūtas fondu, ekonomika sāk atkopties un dažiem politiskiem spēkiem var rasties vēlme ņemt varu savās rokās.”

V.Dombrovskis prognozē, ka “dzīve varētu kļūt gaišāka 2010. gada otrajā pusē”.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Dombrovskis: sarunas par budžeta deficīta palielināšanu turpinās

Algas publiskajā sektorā plāno apcirpt par 20%; pensijas neindeksēs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas