Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Dombrovskis: Vienīgā iespēja - samazināt izdevumus un celt nodokļus

Fragments no premjerministra amata kandidāta Valda Dombrovska intervijas Dienas galvenajai redaktorei Anitai Braunai, žurnālistēm Baibai Rullei un Inārai Eglei

Iepriekš minējāt, ka ir jārunā ar SVF par izmaiņām ekonomikas stabilizācijas programmā un budžeta deficīta palielināšanu. Tagad sakāt, ka jāsamazina izdevumi par 700 miljoniem. Kāda tad īsti ir jūsu nostāja?

Faktiski bija divas ziņas, par kurām runāju. Pirmkārt, ka pensiju samazināšana ir nepieļaujama, un, otrkārt, par iespējām palielināt budžeta deficītu. SVF ir apliecinājis, ka neuzstāj uz pensiju samazināšanu. Tā ir labā ziņa. Sliktā — tā kā Godmaņa valdība nav nodrošinājusi saistību izpildi, par deficīta palielinājumu pagaidām nevar būt runas. Kad izpildīs esošās saistības, tad, vērtējot ekonomisko situāciju, varbūt par to ļaus runāt.

Kādus budžeta izdevumus samazināsiet?

Priekšlikums tiks sagatavots un apspriests ar politiskajām partijām. Es tagad konkrētus pasākumus nesaukšu, jo jebkuri pasākumi ir nepatīkami, politiski jūtīgi. Pirmkārt, ir jāizvērtē, vai politiskās partijas vispār aptver situācijas nopietnību. Ja partijas šo situāciju būs sapratušas, tad ar tām arī gatavosim konkrētus priekšlikumus galvenajos vilcienos, kur ir jāmazina budžeta izdevumi, kur, iespējams, būs jāpalielina nodokļi.

Vai, grozot budžetu, tiks celti nodokļi?

Tieši tā. Ja gribam atrast 700 miljonus budžetā, tad nav citas izvēles. Tas diemžēl ir iemesls, kāpēc Godmaņa valdība ir kritusi un kāpēc vecās koalīcijas partijas to varu pie kājām ir nometušas.

Par kuriem nodokļiem ir runa?

Konkrētus priekšlikumus pateikšu, kad būšu izrunājis pirmo sarunu raundu ar politiskajām partijām.

Vai tikpat stingri kā Godmaņa valdība turēsities pie lata stabilitātes?

Panāktā vienošanās ar aizdevējiem — SVF un EK — paredz lata stabilitātes saglabāšanu. Turklāt lata devalvācija tiešā veidā neatrisina mūsu budžeta problēmas.

Tātad jūs nepieļaujat iespēju par to diskutēt?

Nē, šādu risinājumu mēs nepiedāvāsim.

Eksperti ir komentējuši, ka jūs būsiet veiksmīgs premjers, ja spēsiet pāriet no kritizēšanas uz rīcību. Arī tagad intervijā nemitīgi mēģināt norādīt, ko nav izdarījusi Godmaņa valdība. Vai jūs spēsiet mainīties?

Kritizēšana nav pašmērķis. Vienkārši ir jārada sabiedrībai skaidrība par to situāciju, kurā atrodas valsts, un šī situācija ir ļoti nepatīkama.

Pilnu interviju "Vienīgā iespēja - samazināt izdevumus un celt nodokļus" lasiet laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas