Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Domubiedru grupas "Kopa" veidotāji gandarīti par cilvēku atsaucību pirmajā konferencē

Projekta "Pēdas" vadītājas Vitas Jaunzemes veidotās domubiedru grupas "Kopa" sestdien rīkotajā konferencē par Latvijas nākotni pulcējušies apmēram 160 cilvēki. "Kopas" veidotāji uzsver iniciatīvas neatkarību no politiskajām partijām un ietekmīgiem finansētājiem un ir gandarīti par pirmās konferences norisi.

Iniciatīvas rosinātāja vides aktīviste Vita Jaunzeme aģentūrai BNS uzsvēra, ka domubiedru grupa nav un arī netiks reģistrēta kā organizācija, jo tā balstīsies uz brīvprātīgu darbu un iedzīvotāju vēlmi iesaistīties, cīnoties par ideāliem un mērķiem, kuriem paši tic.

"Mēs sanākam kopā, lai parādītu, ka var izdarīt lielas lietas bez lieliem līdzekļiem," uzsvēra Jaunzeme.

Viņa arī norādīja, ka, piemēram, pirmās konferences organizēšanai Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) zāli atvēlējusi bez maksas, referenti par uzstāšanos samaksu nav prasījuši, tāpat arī kafijas galdam un citām organizatoriskām vajadzībām nepieciešamos līdzekļus "Kopas" atbalstītāji atvēlējuši no savas kabatas.

Kopumā "Kopā" iesaistījušies apmēram 30 cilvēki, no kuriem pirmo konferenci, piemēram, organizējuši apmēram pieci, savukārt nākamo aktivitāti organizēs atkal citi cilvēki.

"To sauc par apvienošanos.. Bija ļoti daudz cilvēku, kuri negribēja stāvēt malā, bet negrib arī stāties partijās," uzsvēra Jaunzeme. Arī domubiedru grupas aktivitāšu mērķis esot vien atgādināt cilvēkiem, ka nav jānolaiž rokas, bet jācīnās par saviem ideāliem.

"Nav uzreiz jāiet uz asiņainu revolūciju.. Es domāju, ka mēs vairs nevaram atļauties resursu šķērdēšanu, pat ja tie ir 10 tūkstoši jaunu logu ielikšanai Saeimā izdauzīto vietā.. Tai pat laikā es negribu savu dzīvi nodzīvot nabadzībā, pazemojumā un esmu gatava cīnīties par to, ko uzskatu par pareizu," norādīja Jaunzeme.

Par cilvēku atsaucību pirmajai domubiedru aktivitātei, konferencei, viņa arī esot patīkami pārsteigta, jo "tas rāda, ka cilvēki grib nākt kopā".

Arī žurnālists Pauls Raudseps, kurš konferencē sestdien uzrunāja klātesošos, aicinot uz pilsonisku līdzdalību un aktivitāti, aģentūrai BNS atzina, ka plānojis iesaistīties "Kopas" aktivitātēs arī turpmāk.

Viņš uzsvēra, ka domubiedru grupa arī neesot saistīta ar politiskajiem spēkiem.

"Jau no paša sākuma mums bija skaidrs, ka gribējām vairīties no cilvēkiem, kas ir politiskajā procesā vai, piemēram, kādas partijas valdē," norādīja Raudseps, vienlaikus uzsverot, ka "Kopas" dalībnieki, piemēram, arī negrasoties piedalīties Saeimas vēlēšanās.

"Cilvēkiem nav obligāti jāstājas partijā, bet jāiesaistās, jābūt aktīvākiem, prasīgākiem," pārliecībā dalījās žurnālists. Arī viņaprāt, pirmā "Kopas" konference ir izdevusies un cilvēku aktivitāte vērtējama kā ļoti laba, sevišķi ņemot vērā, ka atbraukuši arī cilvēki no reģioniem, ne tikai Rīgas.

Arī viņš norādīja, ka "Kopa" līdzīgā formā plāno darboties arī turpmāk - organizēt dažādas konferences, diskusijas un citas aktivitātes, lai piesaistītu cilvēku uzmanību konkrētiem jautājumiem, liktu aizdomāties un aicinātu uz iesaistīšanos.

Jaunzeme arī pastāstīja, ka "Kopai" padomā esot jau nākamā konference, kas varētu notikt maijā un kurā plānots diskutēt par iespējamiem ekonomiskajiem risinājumiem un resursu taupīšanu valstī.

Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) notiekošajā konferencē "Latvijas nākotne: mūsu atbildība un līdzdalība" pulcējušies dažāda gadagājuma cilvēki. Konferences referentu vidū ir gan Vēlēšanu reformas biedrības valdes priekšsēdētājs Valdis Liepiņš un bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš, gan žurnālists Pauls Raudseps un citi.

Jau vēstīts, ka "Kopā" apvienojušies brīvprātīgie, kuriem ir "vēlme uzlabot esošo ekonomiski politisko un sociālo situāciju valstī". Organizācijas mērķis būs mudināt iedzīvotājus uz pilsoniski aktīvu rīcību un rosināt arī izmaiņas vēlēšanu sistēmā.

Organizācija iestājas par demokrātisku un taisnīgu principu nostiprināšanu visos līmeņos, bet, ja valsts ir pretrunā ar iedzīvotāju interesēm, tā ir jāmaina. "Kopas" mērķis ir arī izglītot un informēt sabiedrību par tās tiesībām un pienākumiem, aktivizēt un iedvesmot sabiedrību piedalīties politiskajos procesos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas