Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Dots starta šāviens parakstu vākšanai miljona eiro vērtībā

Šodien sākas parakstu vākšana tautas nobalsošanas ierosināšanai par Valsts prezidenta apturētajiem grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā un likumā Par pašvaldībām. Tā ilgs līdz 14. februārim un izmaksās vienu miljonu eiro.

Parakstīties par apturēto likumu nodošanu tautas nobalsošanai varēs klātienē 358 parakstu vākšanas vietās Latvijā un 41 vietā ārvalstīs. Lai grozījumus nodotu tautas nobalsošanai, jāsavāc ne mazāk kā vienas desmitās daļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās nobalsojušo balsstiesīgo pilsoņu jeb vismaz 154 868 vēlētāju paraksti. 

Strīdīgo grozījumu būtība ir par to, cik ilgi var strādāt ārkārtas vēlēšanās ievēlēta pašvaldības dome. Tie paredz: ja līdz kārtējām vēlēšanām ir vairāk nekā 24 mēneši, ārkārtas vēlēšanās jauno domi ievēlē uz atlaistās domes pilnvaru termiņu. Savukārt, ja līdz kārtējām vēlēšanām palikuši no deviņiem līdz 24 mēnešiem, jauno domi ievēlē uz atlaistās domes atlikušo pilnvaru termiņu un vēl uz četru gadu pilnvaru termiņu. Tāpat izmaiņas paredz, ja līdz kārtējām domes vēlēšanām ir palicis mazāk nekā deviņi mēneši, jaunas domes vēlēšanas nenotiek un līdz kārtējām domes vēlēšanām darbojas pagaidu administrācija.

Diena jau vēstījusi, ka nepieciešamo parakstu skaita savākšanu teju par neiespējamu uzskata gan politologi, gan paši parakstu vākšanas iniciatori – Saeimas opozīcijas partiju ZZS un Saskaņas pārstāvji. ZZS Saeimas deputāts Viktors Valainis norādījis, ka parakstu vākšanas iniciēšanas galvenais mērķis ir novilcināt grozījumu spēkā stāšanos. Opozīcija uzskata, ka Saeima tos plenārsēdē izskatījusi prettiesiski, jo atbildīgā Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija nolēma grozījumus nevirzīt skatīšanai plenārsēdē. Tādējādi koalīcija pārkāpusi Saeimas kārtības rulli un rīkojusies antikonstitucionāli, uzskata ZZS un Saskaņa.

Konstitucionālo tiesību ekspertu domas šajā jautājumā atšķiras. Bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš uzskata, ka šāda rīcība ir pretēja Satversmei, savukārt jurists Edgars Pastars ir pārliecināts, ka Saeimai bija tiesības tā rīkoties, jo komisija bija likumprojektu sagatavojusi izskatīšanai, taču to nevirzīja politisku iemeslu dēļ. Līdz ar to nav pamata teikt, ka Saeima būtu skatījusi likumprojektu, kura priekšlikumi nav izskatīti atbildīgajā komisijā. Valainis apliecināja, ja netiks savākts nepieciešamais parakstu skaits, ZZS vērsīsies Satversmes tiesā. 

Top komentāri

>:-)
&
Liela brēka, maza villa :D
hm
h
Izskatās daudzi algoti ierēdņi nespēj izdomāt, ko darīt. Tādēļ tāds pseidodemokrātijas teātris. Prātīgāk būtu bijis to miljonu atdot strīdmaņu pašvaldībām, lai problēma pazustu no dienaskārtības.
murgs
m
sabotieri nesaskaņieši lai arī maksā to miljonu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas