Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Drošības likumu grozījumi paredz jaunas politiskas padomes veidošanu

Valsts sekretāru sanāksmē šonedēļ izskatīšanai iesniegti grozījumi valsts drošības likumos. Tie paredz izveidot jaunu Valsts drošības iestāžu koordinācijas padomi, kas koordinēs visu drošības iestāžu darbību. Iecere paredz grozīt Nacionālās drošības likumu un Valsts drošības iestāžu likumu.Projekts paredz, ka Valsts drošības iestāžu koordinācijas padomes sastāvā ietilpst Ministru prezidents, ārlietu ministrs, iekšlietu ministrs, aizsardzības ministrs un tieslietu ministrs.

Tās uzdevums būs noteikt valsts  drošības iestāžu darbības prioritātes un šīm iestādēm izvirzāmās prasības; iepazīties ar to ikgadējām atskaitēm un izvērtēt darbības  efektivitāti. Padomei arī būs tiesības dot uzdevumus valsts drošības iestādēm, kā arī uzdot ģenerālprokuroram vai viņa īpaši nozīmētam prokuroram veikt valsts drošības iestāžu darbības likumības pārbaudes.Grozījumi paredz izslēgt atsevišķas drošības iestāžu vadītāju veidotās padomes funkcijas, lai tās nedublētos ar politisko amatpersonu veidotās padomes funkcijām. Proti, Valsts drošības iestāžu padome neizskatīs valsts drošības iestāžu darbības prioritātes, šīm iestādēm izvirzāmās prasības un uzdevumus, kā arī neizvērtēs valsts drošības iestāžu darbības efektivitāti.

Likumu grozījumus izstrādāja darba grupa, kuras sastāvā tika iekļauti pārstāvji no Tieslietu, Iekšlietu, Aizsardzības ministrijas, Satversmes aizsardzības biroja, Drošības policijas, Militārās izlūkošanas un drošības dienesta, Ģenerālprokuratūras un Saeimas.

Iecerētie grozījumi arī nosaka, ko ir tiesīga darīt Saeimas Nacionālās drošības komisija, veicot valsts  drošības  iestāžu darbības parlamentāro kontroli, un kādos gadījumos valsts drošības iestādes vadītājs varēs nesniegt parlamentārās kontroles ietvaros pieprasīto informāciju.

Savukārt grozījumi Nacionālās drošības likumā paredz Ministru prezidentam kompetenci vadīt Valsts drošības iestāžu koordinācijas padomi.

Jau vēstīts, ka pērn saistībā ar grozījumiem valsts drošības likumos nācās rīkot referendumu, jo to darbību apturēja Vaira Vīķe-Freiberga. Kaut gan referendumā nepieciešamo balsu skaitu nesavāca, grozījumi spēkā nestājās, jo pēc prezidentes lēmuma Saeima tos pati atcēla.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL:


Likumprojekts "Grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā"

Likumprojekts "Grozījumi Nacionālās drošības likumā"

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas