Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Dzintars: Bilingvālā izglītība turpina sašķelt sabiedrību

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
daugavpiliete
d
Daugavpils skolās pat skolotāji nespēj lietot latviešu valodu, bet skaitās bilidgvālās mācības, tikai naudu saņemt patīk, bet darba nav nekāda
K-K
K
Dr.xy, soreiz nevaru piekrist ! Javed vienvertigu un pilnvertigu darbibu, lai atgutu zaudeto, visas latviskas un patriotiskas izdzives frontes ! ... Tatad, japanak ka valodas ta D un D, ta ari visu parejo latviskas kulturas hegemonijas atributu aktuala un likumiga primaritate Latvija ! .. Tikai ta ari atjaunosies latviskas kulturas maximalais energijas lauks, ar ko vien varam piesaisti lidzsinejos atkritejus ...
Dr.xy
D
Valoda,ka tema, nav primara. Vai tad latviski runajoss okupantu cekists bus labaks par cekistu kurs neruna latviski?! Tiesi otradi,Latvijas Valstij un latviesu tautai,vins bus vel bistamaks,jo vares iegut Latvijas pilsonibu. Galvenais ir deokupacija.Tad atkritis visas nevajadzigas diskusiju temas.
Bete
B
Valodas problema jarisina ar DDD - t.t dekolonizaaciju. Es nedgribu ar vinjiem "integreties". Zinot musu valodu, krievi parnjems valsts parvaldi un sekos arien vairak jaukto lauliibu (brrrrr...) Vai to mes tiesham gribam? Nav jau nekads vertigais genofonds. Tad jau labak sajaukties ar kadu no Eiropas kulturas tautam.
(*****)
(
protams, ka tā būtu labāk - uzreiz varam iedomāties brašus latviešu jaunekļus, nu tādus kā Francijas vai Nīderlandes futbola izlases spēlētājus ...
  • 1
  • 0
fima>lv>satversme
f
būs, būs un kā vēl būs.
Satversme
S
Trīs reizes pasakot "būs", tu nodarbojies ar pašsuģestiju.Tu zombē sevi. :)
  • 3
  • 0
lindermans un raivis
l
abi ziņotāji, abi vienai organizācijai. Domājat, mušlims būtu dzīvs, ja nebūtu čekists???????????Dudajeva sen jau vairs nav. Čečenijas nodevējs un tikai.
fima
f
nekas, drīz lindermanis savāks parakstus par krievu valodu kā otru valsts valodu, pēc tam mēs par visu to nobalsosim un pati problēma atkritīs kā nebijusi un viss tas notiksies pēc visīstākajiem demokrātijas principiem.
Neko tu nesaproti
N
Jūs par to varat balsot zili palikdami. Referendumā šis priekšlikums tiks izgāzts un ar to pašu noņemts no dienas kārtības uz ilgiem laikiem. Lindermans īstenībā latviešiem ar to izdara pakalpojumu.
  • 3
  • 0
fimai
f
Nedzer tik daudz, seja uztūks.
  • 2
  • 0
Satversme
S
tādu kārtību neparedz.
  • 0
  • 0
LV
L
Nesaceries! Tas NEKAD NENOTIKS!
  • 10
  • 0
artūrs
a
Es piekrītu Dzintaram. Jau pašlaik (un vienmēr) ir bijis tā, ka tur, kur 4 latvieši un viens krievs, ar krievu runās krievu valodā. Pats to esmu pieredzējis. Līdz ar to, tiem kuri saka, ka, turpinot bilingvālo izglītību, krievu valoda dominēs pār latviešu, ir pilnīga taisnība! Tas sakņojas mūsu vergu dvēselītē un krievu šovinismā. Pats labākais ir tas, ka tādi demagogi kā čeloveks to zina un indē latviešu sabiedrisko domu. Bet viegli nebūs- pretestība būs milzīga, protesti asi un krievu demagogu rosīšanās sociālajos portālos un latviešu vidē- redzamāka.
Ju
J
Ko tad te latvieši bēdājas. Latvieši tāpat izvēlēlas vergot rūpnīcā pie angļiem, nevis rosīties savā zemē. Vienalga kādā valodā izglītība, bet ja latvieši bēg, tad drīz te vedīs gucuļus un melnos, kas strādās latviešu vietā un latviski noteikti nerunās. Turklāt paši latvieši tik slikti runā latviski, ka būtu jābeidz uztraukties par krieviem, bet jāsāk glābt latviešu jaunieši, kas slikti lasa, raksta un runā savā dzimtajā valodā. Bet Dzintars vienk. zvejo balsis, vēlēšanas tuvojās un krievi vs latvieši ir viņu jājamzirdziņš. Citās tēmās laikam nav kompetents.
Ministry of Truth
M
Ja latvieši tik slikti runā latviski, tad tas nozīmē, ka viņi viens otru nesaprot. Vai tā ir?
  • 3
  • 0
Nata
N
Piekrītu 100% Dzintaram! Mums arī vajag ieviest viena gada valodas apmācības klasi, ja nevar citādi! Tā ir ASV, tā Austrijā, tā Vācijā. Iemācies tās zemes valodu, kurā gribi dzīvot un tikai tad vari mācīties un studēt tālāk! Valodas mācīties neviens neaizliedz. Mācies fakultatīvi krievu valodu, BET TĀ NEDRĪKST BŪT FINANSĒTA NO LATVIJAS NODOKĻU MAKSĀTĀJU NAUDAS! To nedrīkst saņemt pa brīvu un nemācīties! Tur jau slēpjas tā nepareizā Izglītības Ministrijas politika. Pēc augstskolas beigsānas budžetniekiem jānosaka 4 gadi vai 3 gadi obligātā nostrādāšana kādā Latvijas iestādē vai uzņēmumā,un tikai pēc tam vari doties uz ārzemēm, nevis kā tagad - iegūst izglītību par nodokļu maksātāju naudu, t.i. par brīvu , un pēc augstskolas beigšanas projām uz ārzemēm. PILNĪGI NEPAREIZA IM PIEEJA!
Enijai
E
Nejauc pilnīgi dažādas lietas! Vācijā un sevišķī Francijā krievu skaits ir visai neliels, tie dzīvo izkaisīti pa visu valsti un tāpēc nokomplektēt skolas ar skolniekiem un pasniedzējiem būtu visai grūti un izmaksātu dārgi. Latvijā nekas nav jāizveido no jauna - krievu skolas jau pastāv, skolotāju pietiek, krievu valodā runājošo skaits ir liels. Krievu skolas neizmaksā dārgāk par latviešu skolām un tāpēc nav nekāda ekonomiska pamata krievu skolu slēgšanai.
  • 2
  • 1
Enija - Dzenam
E
Krievi maksā nodokļus arī citās valstīs, kur viņi pārcēlušies uz dzīvi. Neesmu dzirdējusi, ka tie Vācijā, Francijā vai vēl kur citur pieprasītu saviem bērniem valsts apmaksātu izglītību krievu valodā. Tur viņi sēž mazi un melni un cītīgi mācās vietējo valodu. Tad kādā sakarībā šādas privilēģijas tiem būtu jānodrošina Latvijā?
  • 9
  • 0
Dzens
D
Krievi, starp citu, arī maksā nodokļus, tāpēc nodokļu maksātāju nauda ir arī viņu nauda.
  • 2
  • 11
Dzens
D
Laikam tikai politiķi un interneta komentētāji var atļauties izteikt šādus apgalvojumus bez jelkādu datu uzrādīšanas. Ko nozīmē - dārgs prieks? Gribētos tomēr zināt - tieši cik dārgs prieks tas ir? Kā arī to, cik mēs ietaupītu, ja izglītība būtu monolingvāla? Es ikdienā sastopos ar universitāšu pirmo kursu studentiem. Lielākajai daļai krievu tautības studentu nav nekādu problēmu ar latviešu valodu. Bet tie, kas valodu zina slikti raksta apmēram tādā pašā līmenī kā sliktākie latviešu tautības studenti. Proti, mana pieredze liecina, ka krievu jaunieši valodas zināšanas ir labas. Tāpēc man nav skaidrs, kur tad ir Dzintara piesauktie sliktie rezultāti. Tā vietā mēs tiekam baroti ar politiķa subjektīvajiem iespaidiem.
Ministry of Truth
M
Viens piemērs, ko aizmirsu minēt. Kā ir iespējams naigi tehniskā svešvalodā lasīt par ekonomiku un finansēm Financial Times vai The Economist, tai pat laikā ieņemot nostāju pret latviešu valodu, kuras īpatsvars apkārtējā vidē ir nesalīdzināmi lielāks?
  • 0
  • 0
Ministry of Truth
M
Viens piemērs, ko aizmirsu minēt. Kā ir iespējams naigi tehniskā svešvalodā lasīt par ekonomiku un finansēm Financial Times vai The Economist, tai pat laikā ieņemot nostāju pret latviešu valodu, kuras īpatsvars apkārtējā vidē ir nesalīdzināmi lielāks?
  • 1
  • 0
Ministry of Truth
M
Mums katram sava demagoģijas, priekšstatu un formulējumu precizitātes vai neprecizitātes pakāpe. Tu vispārini, bet citiem to it kā neļauj. Kā tā? Manuprāt dublēšana sākas jau tad, kad viena pasniedzēja vietā ir vajadzīgi divi, neatkarīgi no iemesliem, kas nav tieši saistīti ar profesionālo specializāciju. Un, ja vienas grāmatas vietā ir jāizdod divas, tad tā tiešām ir dublēšana. Salīdzini viens ar divi. Fizikas fakti jau nemainās atkarībā no valodas. Ja tik daudzi jaunieši mūsdienās lasa tehnisko un zinātnisko informāciju angļu valodā, arī tā ir svešvaloda, turklāt terminoloģiski ļoti detalizētā, precīzā līmenī. Arī tad var bažīgi jautāt, cik daudz viņi patiesībā no tā visa saprot un uztver. Tas būs tieši tas argumentu līmenis, kādu, manuprāt, vēlies tu. Bet vispār tēma kopumā ir grābstīšanās gar pārāk augstiem plauktiņiem. Vairums cilvēku ir stipri sadzīviski orientēti - lai viss būtu un par to nekas nebūtu, neatkarīgi no iemesliem. Arī intelektuāļi mēdz slinkot, kāpēc lai to nedarītu proletariāta pēcteči?
  • 3
  • 1
Dzens>Ministry of Truth
D
Varbūt esi tik laipns un paskaidro - kādā veidā tiek dublēti resursi bilingvālās izglītības gadījumā? Nav jau tā, ka viņiem pasniedz, teiksim, Fiziku latviešu un tad krievu valodā. Daļa priekšmetu tiek pasniegti vienā valodā, bet daļa citā. Nekas te netiek dublēts. Un pat ja bilingvālā izglītība ir dārgāka (tiesa, Dzintars mums ir parādā skaidrojumu par to, tieši kāda varētu būt šī starpība), tad tas vēl nav arguments tās atcelšanai. Demokrātija arī izmaksā dārgi. Un nevajag piesieties. Es neesmu veicis valodas prasmju vērtējumu, tāpēc vienīgais, ko varu pateikt, ka krievu studentiem nav nekādu problēmu saprasties latviešu valodā un studēt.
  • 2
  • 1
Ministry of Truth
M
Pēkšņi nezini, ko nozīmē resursu dublēšana, vai ne? Ko nozīmē "nekādu problēmu"? Kur akadēmiskā valodu vidē ir atrodams šāds valodas iemaņu līmeņa definējums? :)
  • 4
  • 2
ieteikums
i
Dzintaram - neaizrauties ar atsaukšanos uz Poriņu. Tas skaisti skan, ja cilvēks ar doktora grādu ko saka. Bet viņai nav ilgu gadu prakses latviešu valodas un literatūras mācīšanā latviešu un krievu skolēniem, piemēram, arī specializētās skolās, kur vispārizglītojošos priekšmetos vidusskolas klasēs tiek apvienoti abu tautību skolēni. Tagad krieviem latviešu valodu māca īpaši - ne kā dzimto, bet kā valsts valodu. To nonivelējot un atmetot, ciest nāktos normāliem un spējīgiem latviešu skolēniem, jo skolotājam lauvas tiesa laika būtu jāvelta elementāru lietu skaidrošanai krieviem. Bet jāskaidro būtu, jo ari skolotājs un skola ir atbildīgi par to, lai skolēni varētu nokārtot centralizēto eksāmenu.
(*****)
(
Izglītība, lai cik lingvāla tā arī nebūtu, sabiedrību nevis šķeļ, bet vieno, bet to šķeļ nemācīti politiķi, kuri savu personīgo ambīciju dēļ gatavi deklarēt jebkādas muļķības
Senais>(*****)
S
Pilnīgi Jums piekrītu, sevišķi par tiem tuvredzīgajiem politiķiem, kas ambīciju dēļ nodara postu.
  • 3
  • 5
(*****)
(
Izglītība, lai cik lingvāla tā arī nebūtu, sabiedrību nevis šķeļ, bet vieno, bet to šķeļ nemācīti politiķi, kuri savu personīgo ambīciju dēļ gatavi deklarēt jebkādas muļķības
mušļima tualetes papīrs
m
mācīs, kā dzīvōt

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas