Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Džungļu likumi

Kad eksperti un arī ļaudis, kuri naudu pelna citādi, mēģina diagnosticēt Latvijas sabiedrības kaites, nedienu galvgalī neiztrūkstoši tiek minēta vispārēja neuzticēšanās. Cilvēki neuzticas parlamentam, valdībai, politiķiem, tā īsti arī nedz medijiem, nedz Baznīcai, ne Rietumiem, nedz Austrumiem. Negrasoties apstrīdēt šo gaisotnes raksturojumu, tomēr liekas nepareizi diagnozi dramatizēt līdz pakāpei, ka Latvijā ir sācies kaut kāds karš «visi pret visiem», kas novedīs pie valstij un nācijai apokaliptiskām sekām.

Jo - lai cik sarūgtināti mēs būtu, neaizmirsīsim, ka mūsdienu sabiedrības pamatu pamatos ir savstarpēja uzticēšanās.

Izklausās kā lidināšanās mākoņos? Tad padomāsim, cik daudzu mūsu ikdienas rīcību pamatā - neatkarīgi no partijas, kas pie varas, vai budžeta apmēra - ir uzticēšanās, vadīšanās no pārliecības «bet kā tad citādi?!». Mēs piekrītam saņemt kā maksu par darbu vai preci papīrīšus, uzticoties, ka tiem ir kaut kāda atprečojama vērtība. Mēs maksājam par komunālajiem pakalpojumiem, uzticoties, ka ar šo naudu kāds neaizlaidīsies un mēs saņemsim pakalpojumu. Mēs varam līdz aizsmakumam strīdēties par kvalitāti, tomēr principā uzticamies, ka mediķi mūs ārstēs un skolotāji mācīs mūsu bērnus, nevis, teiksim, nozāļos mūs vai samācīs pilnīgas dumjības. Lai gan - kur tas «rakstīts», ka tā jābūt? Likumos un normatīvos aktos? O, izrādās, mēs uzticamies likumiem un represīviem orgāniem? Neuzticamies tomēr? Tad kādēļ tāda pārliecība, ka līdzpilsonim, kurš piedāvā vietu tramvajā, patiesībā nav nodoms mūs kaut kā izcūkot? «Galu galā neesam jau zvēru bars.» Neieslīgstot pārspriedumos, cik korekts ir šis izteikums attiecībā uz zvēriem, tas tomēr liecina, ka ir kaut kāds iemesls, kāpēc mēs neesam viens otru apšāvuši vai apsituši.

Savā ziņā ironiski, ka tieši tik daudzu ilūziju sabrukuma laikmetā ekonomisti pasaulē sākuši runāt par uzticēšanos - nevis racionālu aprēķinu - kā ekonomiku un sabiedrības pastāvēšanu balstošu jēdzienu. Citiem vārdiem sakot, mēs noteikti vēl ilgi un dikti runāsim viens otram dusmīgus vārdus, tomēr - ja vien negrasāmies dzīvot uz vientuļas salas - esam nolemti paļauties uz to, ka citi nav a priori mūsu pretinieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas