Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

EBU: vai nu jāapvieno LR un LTV, vai arī jāievieš abonentmaksas

Latvijas Televīziju (LTV) un Latvijas Radio (LR) līdzekļu taupīšanas nolūkā varētu apvienot. Gadījumā, ja tas nenotiek, vienīgais risinājums turpmākai sabiedrisko mediju pastāvēšanai un attīstībai ir abonentmaksas ieviešana, uzskata Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU).

Piektdien pēc LR ierosinājuma notika Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) tikšanās ar (EBU) vadību, Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) priekšsēdētāju, kā arī Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) vadību.

Dombrovskis un EBU pārstāvji bijuši vienisprātis par LR un LTV apvienošanas nepieciešamību, kas dotu lielu ietaupījumu tieši uz administratīvo izmaksu rēķina. LTV pārstāve Ieviņa Ancena Diena.lv norādīja, ka EBU uzskata par iespējamu ir arī citu attīstības scenāriju - abonēšanas maksas ieviešanu. Šajā jautājumā Latvijai vērtīgus padomus varētu sniegt ziemeļvalstis. „Tas būtu no valdības pilnībā neatkarīgs finansējuma modelis. Tomēr šībrīža finanšu situācijā iedzīvotāji Latvijā to varētu uztvert neviennozīmīgi,” uzskata EBU.

Premjers, ņemot vērā smago ekonomisko situāciju, uzdos satiksmes ministram izskatīt iespējas samazināt valsts akciju sabiedrības "Latvijas valsts radio un televīzijas centrs" piemērotos Radio un televīzijas programmu apraides tarifus elektroniskajiem medijiem. "Te es saredzu reālu iespēju atbalstīt elektroniskos medijus šajā konkrētajā situācijā, jo īpaši, ņemot vērā sabiedrisko mediju nozīmi un uzdevumus sabiedrības kultūras, sociālo un demokrātijas vajadzību apmierināšanā," uzsvēris Dombrovskis.

Vērtējot situāciju LR un iespējas tās atrisināšanai, Ministru prezidents bija pārliecināts, ka galvenais, kas jāņem vērā jebkādu izmaksu samazinājumu scenārijos, ir programmu kvalitātes saglabāšana.

Viņaprāt, nedrīkst pieļaut iespēju, ka ietaupījums tiek meklēts uz raidījumu veidotāju rēķina un līdz ar to arī to ciestu raidījumu kvalitāte. Viņš paudis neizpratni, kādēļ Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTVP) pieļāvusi esošās budžeta situācijas izveidošanos Latvijas Radio.


(papildināta ar 3. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKĻI

Dzintris Kolāts, Latvijas Radio ģenerāldirektors:

Mūsu Eiropas kolēģu piedāvājums par projekta ieviešanu 2011. gadā ir apskatāms variants, jo tā ir tālāka nākotne. Tikai, protams, būtu jārespektē jautājumi, kas ietver katra medija naudas plūsmas, ieņēmumu un izdevumu, algas izmaksāšanas sistēmas analīzi.

Nedomāju, ka ieguvums ekonomiskā aspektā būs liels, jo administratīvais aparāts jau ir pietiekami optimizēts. Ieguvums vairāk varētu būt  tehnoloģiju izmantošanas un radošās darbības jomā, jo mediji kļūst multimediālāki. Tad arī varētu runāt par sabiedrisko multimediju, kurā labāk varēs koncentrēt vai virzīt radošos un tehnoloģiskos resursus, plānot budžetu. Bet katrā ziņā ir jāuzmanās no tā, ka radio, kā mazākais partneris, varētu palikt pabērna lomā.



Edgars Kots, Latvijas Televīzijas ģenerāldirektors:

Rīt tas notikt nevar, jo ir jāatrisina īstermiņa problēmas. Ir jāsaprot, kā veidojas sabiedrisko mediju budžets, kāda būs Saeimas nostāja par mediju nākotnes attīstību. Šie ir pamatīgi jautājumi, kuri būtu jāizdiskutē.

Esmu pilnīgi pārliecināts, ka šis modelis ir ekonomiski izdevīgs. Pašreiz par ieguvumiem nevaru atbildēt, bet domāju, ka, ja tik augstas amatpersonas kā EBU saka, ka Latvijai tas būtu perspektīvi un izdevīgi, tad tas būtu Latvijas nākotnes mediju modelis. Uz konkrētu jautājumu par to, ko iegūs, varētu atbildēt pēc tam, kad tiktu pieņemti konceptuālie lēmumi un tos varētu analizēt.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


LR un LTV pirms precībām vēl jāiemīlas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas