Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

EK pirmo palīdzības miljardu Latvija varēs saņemt martā

Eiropas Savienības (ES) finanšu ministri ECOFIN sanāksmē otrdien atbalstīja 3,1 miljarda eiro aizdevuma piešķīrumu Latvijai. Piešķirtā nauda Latvijai būs pieejama trīs gadu laikā, kurus varēs izņemt sešos maksājumos. Šobrīd plānots, ka pirmā aizdevuma daļa viena miljarda eiro apmērā būs pieejama martā.

„Ir paveikts liels darbs, lai globālās ekonomikas straujas lejupslīdes apstākļos Latvija varētu atvērt sev kredītlīniju valsts finanšu situācijas līdzsvarošanai tuvākajiem trim gadiem. Integrācija ES ļāvusi Latvijai šādā skarbā situācijā saglabāt stabilu nacionālo valūtu un kontrolēti virzīt ekonomiku krīzes pārvarēšanai,” pēc pozitīvā lēmuma Latvijai komentējis finanšu ministrs Atis Slakteris (TP). Viņš arī uzsvēra, ka demokrātisko procesu attīstību valstī nevar uzskatīt par šķērsli aizdevuma apstiprināšanai.

Lēmums par aizdevuma izsniegšanu Latvijai paredz ekonomiskās politikas nosacījumus, kuru izpilde ir priekšnoteikums maksājumu saņemšanai. Viens no šādiem nosacījumiem ir vidēja termiņa programmas izstrāde, kas noteiks budžeta deficīta samazināšanu zem 3% no IKP 2011. gadā.

Nosacījumi paredz, ka 2009. gadā budžeta deficītam jābūt zem 5% no IKP pēc naudas plūsmas metodes aprēķina. Latvija plāno samazināt atalgojumu fondu sabiedriskajā sektorā par 15% un ierobežot valsts pārvaldē strādājošo skaitu, veikt reformas budžeta vadībā un algu politikā, nodrošināt banku sektora stabilitāti, veikt strukturālas reformas un īstenot ES fondu projektus.

Diena rakstīja, ka ES sniedz lielāko aizdevumu kopējā ārvalstu donoru Latvijas valdībai sniegtajā aizdevuma paketē, kas veido 7,5 miljardus eiro (5,27 miljardus latu). Starp lielākajiem naudas aizdevējiem ir arī Ziemeļvalstis un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas