Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ēķis: vēlējos Lembergu iedrošināt LNT reitingu dēļ

LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis sarunā ar smagos noziegumos apsūdzēto Aivaru Lembergu norāda, ka viņam ir visas iespējas LNT studijā pieprasīt neuzdot nepatīkamus jautājumus un uzdot patīkamos, lai uzstāšanās atstātu vislabāko iespaidu skatītājiem, secinājis _TV3 _raidījums Nekā personīga no tā rīcībā nonākušajiem telefonsarunu ierakstiem starp abām personām.

Saruna notikusi 2006.gada 20.jūlija pēcpusdienā. Todien Ģenerālprokuratūra A.Lembergam uzrādīja apsūdzību par kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, bet Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) viņu izvirzīja par Ministru prezidenta amata kandidātu, savukārt vakarā Ventspils mērs sniedza interviju LNT ziņu tiešraidē.

Intervijas atšifrējumā portālā TVNET redzams, ka diktore Ilze Dobele to sāk ar jautājumu, vai apsūdzība bija negaidīta. Pēc A.Lemberga atbildes, ka tā ir «politiskā atombumba» ar mērķi nepieļaut viņam startēt vēlēšanās, aiz kuras stāv «sorosieši», I.Dobele vaicā: «Tātad jūs noraidāt visas izvirzītās apsūdzības?», uz ko saņem apstiprinošu atbildi.

Telefonsarunas atšifrējumā A.Ēķis pirms intervijas pamāca A.Lembergu: «(…) Tu tur klāj vaļā, man mazliet ir tā stratēģija, vienkārši jāsāk tev dot vairāk vārds, un tu tur pats apskaties pirms tam tos jautājumus, kurus negribi, paprasi uzreiz, ko prasīs, ko neprasīs.».

A.Ēķis arī norāda, ka līdztekus personām, kas intervēs A.Lembergu, būs arī Inese, ar kuru visu varot saskaņot: «Nu es jau nezinu, ko tev tur vajag. Tu droši vari, tur tā Inese būs, ja. (…) Tu droši vari izrunāties, tā, lai nesanāk pēc tam pārsteigumi jeb kaut kas tāds.»

A.Lembergs arī pats pieprasa labvēlību ēterā: «Labi, nu bet tu varbūt paseko līdzi, ja, lai tur netīšām neapbižo mani tagad, zini.» LNT šefs to apsola: «Jā, bet es gribētu, lai tu tad pats arī, tā teikt, pārbaudi, parunā pirms tam, ko tu gribi, ko tu negribi, un tieši to, ko tev vajag. Jo tu jau ļoti interesanti runā, un ļoti pareizi runā.» «Vārds brīvībai, tā teikt,» sarunas beigās pirms atvadīšanās noteic A.Ēķis.

Dienai A.Ēķis apgalvo, ka viņa sarunas ar A.Lembergu būtība bija iedrošināt viņu nākt runāt dzīvajā ēterā. «Viņš bija tās dienas centrālā persona un viņa runāšana tiešajā ēterā ir arī reitingu garants,» uzsvēra LNT ģenerāldirektors, apgalvojot — LNT pats vēlējās A.Lemberga tiešo interviju, turklāt pirms LTV Panorāmas un citiem medijiem. Savukārt ar LNT Ziņu dienestu par jautājumiem A.Lembergam A.Ēķis neesot runājis.

Vaicāts, kā šādas sarunas varētu ietekmēt skatītāju uzticēšanos LNT ziņām, A.Ēķis atbildēja: «LNT nav ne mazāko bažu par redakcionālo neatkarību, visu LNT Ziņu dienesta veidoto ziņu raidījumu reitingi to apliecina.»

LNT Ziņu dienesta vadītāja Inese Kārkliņa Dienai atzina, ka, visticamāk, sarunā minētā Inese esot viņa. A.Lembergu viņa pazīstot un tovakar esot studijā redzējusi, taču sarunas, «kas viņam patīk, kas nē», neesot bijis. «Es nemaz nevaru uzdot jautājumus, to dara moderators,» apgalvoja I.Kārkliņa. Viņa uzsvēra, ka ar jautājumiem tiešraides viesiem iepazīties LNT nedod, taču norādīja, ka ir arī izņēmuma gadījumi, piemēram, ASV vēstnieku nemaz nevarot dabūt uz interviju, ja iepriekš netiek nosūtīti jautājumi.

No telefonsarunas redzams, ka runāts arī par citām lietām. Ventspils mērs vairākkārt izsaka vēlēšanos LNT direktoru apciemot viņa dzīvesvietā Slampē, jo «tur ir ļoti steidzami, tak tas viens jautājums, ko mēs te tā gari nu tā runājam».

A.Ēķis piekrīt uzņemt A.Lembergu, vienīgi viņam norāda: «Es tev teicu, otro punktu, tev tur ir daudz, kuriem tu maksā cilvēkiem, kuri par to domā, tu uzreiz viņiem pasaki – atzinumu». Sarunas noslēgumā LNT šefs apņemas: «Tev jāpādomā ir par, nu, otru pusi arī šajā gadījumā, jo es esmu gatavs to darīt. Bet tik un tā, uzreiz iespējamais scenārijs. Saproti, nu?» Noprotams, ka Lembergs «scenārijam» piekrīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASIET VĒL

Publiskotā telefonsaruna starp Lembergu un Ēķi rada aizdomas par LNT atkāpšanos no žurnālistikas principie. Ekspertu vērtējumi. 

A.Ēķis Dienai atbildes sniedza rakstiski


1) LNT kā tirgus līderim un stiprākajai televīzijai Latvijā ir vienmēr bijis svarīgi būt pirmajiem. Dienā, kad ZZS nosaukuši Aivaru Lembergu par savu premjera amata kandidātu nākamajām Saeimas vēlēšanām, gadījās “nejauša sakritība” un Ģenerālprokuratūra viņam uzrādīja apsūdzību. Neapšaubāmi nozīmīgs notikums un iemesls, kādēļ A.Lembergs bija tiešā ētera viesis LNT. LNT Ziņu dienests kā līderis pats vēlējās A.Lemberga tiešo interviju, turklāt pirms LTV “Panorāmas” un citiem medijiem. Tā kā varu pieļaut, ka jums ir visu manu telefonsarunu ieraksti, varat pārliecināties, ka LNT meklēja Lembergu, lai viņu intervētu, nevis otrādi.

2) Manas sarunas ar A.Lembergu būtība bija iedrošināt viņu nākt runāt dzīvajā ēterā. Viņš bija tās dienas centrālā persona un viņa runāšana tiešajā ēterā ir arī reitingu garants. Ar LNT Ziņu dienestu par jautājumiem viņam nerunāju. Vērojot Lembergam uzdotos jautājumus tiešajā ēterā, tas ir pilnīgi skaidrs. Interviju varat atrast TVNET.

3) Šajā konkurences cīņā TV3 raidījuma “Nekā personīga” bezkompromisa turēšanās pie sava viedokļa un tikai sev tīkamās politikas, neprasot citu viedokļus, ir tālu no žurnālistikas, tāpēc nebrīnos, kur šis it kā pseido notikums parādījās.

4) LNT nav ne mazāko bažu par redakcionālo neatkarību, visu LNT Ziņu dienesta veidoto ziņu raidījumu reitingi to apliecina. LNT ne tuvu nestāv Dienai politikas veidošanā, kā piemēram, nerīko redakcijā sapulces par to, kā panākt Saeimas atlaišanu. LNT nav politisku ambīciju, mums galvenais ir sekot līdzi notikumiem un vienmēr dot iespēju runāt abām pusēm. Un tas arī ir LNT svarīgākais, jo neuzskatām skatītāju par tādu, kurš nespēj pats izlemt kā rīkoties bez uzsaukumiem, par ko vai pret ko balsot.

SARUNA

Sarunas, kas tika nolasīta TV3 raidījumā "Nekā personīga",

atšifrējumu lasiet šeit

A.Lemberga intervija LNT

Aivara Lemberga intervijas LNT

2006.gada 20.jūlijā

atšifrējumu varat izlasīt šeit 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas