Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Eksperti: Čas varētu pārņemt Telegraf

Tā būs nevis abu preses izdevumu apvienošana, bet drīzāk laikraksts _Čas _pārņems Telegraf, tā mediju eksperti Sergejs Kruks un Ilze Šulmane komentē abu mediju paziņojumu par apvienošanās plāniem, jo _Čas _ir populārāks un tam ir lielāka auditorija.

Laikrakstu Čas un Telegraf izdevēji Aleksejs Šeiņins un Valērijs Belokoņs ceturtdien oficiāli paziņoja par abu izdevumu apvienošanos. Divu laikrakstu vietā tiks izveidots viens ikdienas izdevums, tomēr sīkāka informācija par tā formātu, galveno redaktoru un īpašnieku pagaidām netiek izpausta. Apvienošanos atturas komentēt arī abu izdevumu galvenās redaktores Ksenija Zagorovska un Tatjana Fasta, norādot, ka "tas ir bijis īpašnieku lēmums".

Oficiālajā paziņojumā avīžu abonentiem īpašnieki sola, ka tiks saglabātas līdzšinējās avīžu rubrikas un lasītāji jaunajā izdevumā atradīs “savas avīzes žurnālistus”. Reklāmdevēji tiek informēti, ka jau noslēgto līgumu summa netiks mainīta par spīti tam, ka palielināsies preses auditorija.

Mediju eksperte I.Šulmane uzskata, ka šim solim ir tīri ekonomisks skaidrojums, jo krievu valodas izdevumiem Latvijas mediju tirgus un krievvalodīgo lasītāju auditorija ir par mazu. Arī S.Kruks uzskata, ka drīzāk abi īpašnieki nonāca pie izdevīga kompromisa, nevis laikraksti atrada kādu vienotu idejisko nostāju.

Telegrafa izdevējam Belokoņam tas ir izdevīgi, lai nav jāmet ārā redakcijas infrastruktūra, bet avīzei Čas savukārt noderēs Telegrafa auditorija,” teica mediju eksperts. “Tas ir arī veids, kā Belokoņam “aiziet glīti”,” viņš piebilda, norādot, ka Telegrafa īpašnieks varbūt vēlas saglabāt kādu kapitāldaļu mediju biznesā, taču līdz šim nav bijis sevišķi ieinteresēts laikraksta tapšanā un finansēšanā.

Abi eksperti nevarēja prognozēt, par labu kādai ideoloģija – liberālai vai konservatīvai – noslieksies īpašnieki, bet ieteica labi pārdomāt apvienotā laikraksta formātu. Kā norādīja S.Kruks, būtībā abiem medijiem jau sen vajadzējis interesēties par savu tirgus daļu.

Tāpat ekperti uzskata, ka laikraksts Telegraf savā nišā varēja būt “atraktīvāks” un pielikt vairāk pūļu, lai piesaistītu lasītājus. S.Kruks uzskata, ka avīzei bija “maz spēka un maz interesantu rakstu, lai varētu pildīt ikdienas izdevuma funkcijas”, ko daļēji var skaidrot ar žurnālistu trūkumu. Viņš gan atzina, ka laikrakstā Telegraf strādā pieredzējuši žurnālisti, savukārt Čas, pēc viņa teiktā, “ir gatavs sāncensībai un nestandarta risinājumiem”.

Telegraf galvenā redaktore Tatjana Fasta Dienai vēl nevēlējās izpaust sīkākas apvienošanās detaļas. Savukārt Čas galvenā redaktore Ksenija Zagorovska ieteica pēc komentāriem vērsties pie abu laikrakstu izdevējiem, ar kuriem Dienai pagaidām sazināties neizdevās. Neoficiāli tiek pieļauts, ka tieši T.Fasta varētu kļūt par jaunā laikraksta galveno redaktori.

Jau ziņots, ka laikrakstu Čas izdod A.Šeiņinam pilnībā piederošais Izdevniecības nams Petits, bet Telegraf izdevējs ir SIA Telegraf, kas pieder SIA Belokon News. Tās kontrolpaketes īpašnieks ar 90% daļu ir baņķieris un Anglijas futbola kluba Blackpool līdzīpašnieks Valērijs Belokoņs. Vēl 10% Belokon News daļu pieder Izraēlas pilsonim Mihaelam Šeitelmanam. Kā ziņots, kompānijai Belokon News pieder arī 70% telekanāla TV5.

Čas ir sestais abonētākais dienas laikraksts (ieskaitot biznesa avīzes) Latvijā, bet Telegraf ieņem astoto pozīciju, liecina Latvijas Preses izdevēju asociācijas apkopotie dati šā gada 1.maijā. Krievu valodā iznākošo dienas laikrakstu klāstā Čas ieņem otro vietu, bet Telegraf ir ceturtais. Čas 1.maijā bija 7870 abonentu, bet Telegraf - 4066 abonenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas