Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Eksperti: cenām turpmāk būtu jākrītas pamatīgi

No vienas puses, lētāki piena produkti, no otras — akcīzes dēļ kāpušas cenas degvielai, alkoholam, kafijai, dzeramajam ūdenim un tabakai. Rezultātā februārī pret janvāri cenas augušas par 1,1%. Gada inflācija gan no 9,8% noslīdējusi līdz 9,6%. "Ja pasaulē drīzumā nebūs vērojams krass energoresursu cenu kāpums, Latvijā cenu pazemināšanos mēneša griezumā mēs sagaidīsim ātrāk nekā tradicionāli (parasti cenu kritumu pasniedz augusts).

Galvenais vietējais faktors, kas Latvijā spiež cenas uz leju, ir straujā patēriņa samazināšanās," saka Nordea eksperts Andris Lāriņš. "Visa komunālo pakalpojumu kompleksa cenām būtu jāiet lejā un pamatīgi. Tas pats joprojām attiecas uz pārtiku — pienu, piena izstrādājumiem, graudu izstrādājumiem. Un daudzos gadījumos tām nevajadzētu būt tikai "atlaidēm" 5—15% apmērā, bet cenu kritumam par vairākiem desmitiem procentu," piekrīt Parex Asset Management eksperts Zigurds Vaikulis.

Analītiķi gan brīdina, ka šāda tendence nav tik rožaina, kā izskatās. "Šo procesu pavadīs ekonomiskā lejupslīde, augošs bezdarbs, pirktspējas un labklājības līmeņa samazināšanās, kā rezultātā deflācija vairs nešķiet vēlama parādība," skaidro Latvijas krājbankas eksperte Olga Ertuganova. "Tas tikai pastiprinās recesiju ekonomikā," saka SEB bankas eksperts Dainis Gašpuitis, vienlaikus gan atgādinot daudzu jau iepriekš teikto, ka daudzu preču grupu cenas joprojām ir neadekvātas, gan skatoties pēc pirktspējas krituma, gan salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm.

Swedbank eksperts Dainis Stikuts uzsver, ka pēdējie dati parāda, cik būtiska ietekme uz inflāciju pašlaik ir administratīvām cenām, tādēļ, viņaprāt, pašreizējā ekonomiskajā situācijā ir svarīgi mazināt to efektu — iespējami ātri jāsamazina energoresursu tarifi. "Tas mazinātu ienākumu krituma un bezdarba palielināšanās ietekmi uz mājsaimniecībām, kā arī palīdzētu uzņēmumiem samazināt izmaksas un celt konkurētspēju."

Eksperti šim gadam inflāciju lēš 2—4% līmenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas