Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Eksperti: dalība Jaunajā vilnī daļa no Zatlera taustīšanās politikas

Ja gluži kā spiegu filmās Valsts prezidents Valdis Zatlers būtu uzlicis mākslīgās ūsas un parūku, lai kā visparastākais skatītājs pēdējās rindās, neviena nepamanīts, noskatītos starptautiskā konkursa Jaunais vilnis (JV) atklāšanas koncertu, tad jautājumu nebūtu. Bet viņš koncertu apmeklēja kā Valsts prezidents, līdz ar to, pat ja ir patiess V.

Zatlera apgalvojums, ka trešdien Dzintaru koncertzālē viņš bijis tikai lai baudītu koncertu, nevis īstenotu kādas politiskas intereses, viņam bija jāapzinās, ka šī rīcība vienalga tiks ielikta politiskā kontekstā. Tā sociologs Aigars Freimanis izskaidro pretrunīgo viedokļu gūzmu, kas radusies pēc V.Zatlera parādīšanās Krievijas naudas balstītā un uz kaimiņvalsts šovbiznesu orientētā JV atklāšanas koncertā un vēl samilzusi pēc V.Zatlera paziņojuma, ka viņš arī šogad Rīgas pilī uzņems festivāla rīkotājus.

Uzreiz prom


"Jaunais vilnis ir viens no lielākajiem populārās mūzikas pasākumiem visā Eiropā, tas mums ir jāatzīst," ceturtdien intervijā Latvijas radio akcentēja V.Zatlers. Prezidents ir biežs dažādu kultūras pasākumu apmeklētājs, skaidro Valsts prezidenta preses sekretāre Inta Lase. Viņas rīcībā pagaidām neesot informācijas par to, ka V.Zatlers varētu apmeklēt arī kādus citus JV pasākumus. Viņa uzsver, ka V.Zatleram Jūrmalā neesot bijis nekādu neoficiālu tikšanos: "Bija skaidri redzams, ka Valsts prezidents ieradās uz koncerta sākumu un tūlīt pēc tā beigām devās prom."

Lai gan sākotnēji izskanēja, ka šogad JV organizatorus varētu pieņemt premjers Ivars Godmanis (LPP/LC), ceturtdien kļuva zināms, ka, līdzīgi kā pērn, arī šogad konkursa rīkotāji tiek aicināti pie V.Zatlera. Jautāta, kāpēc, neraugoties uz izskanējušo paziņojumu, V.Zatlers tomēr piektdien Rīgas pilī uzņems JV rīkotājus, I.Lase atbild, ka V.Zatlers vēloties turpināt pērn aizsākto tradīciju.

Tradīciju maiņa


V.Zatlera priekšgājēja amatā Vaira Vīķe-Freiberga par JV izrādīja mazāku interesi. Pēc viņas sekretāres Karīnas Rāviņas-Vimbas teiktā, JV pasākumu V.Vīķe-Freiberga apmeklējusi divreiz tā pirmajos gados, jo vēlāk to neesot ļāvusi darba kārtība, taču Rīgas pilī JV rīkotājus neuzņēma. Sociologs Arnis Kaktiņš tradīciju maiņu sliecas izskaidrot atšķirīgos kultūras apstākļos — proti, V.Vīķe-Freiberga lielu daļu dzīves nav pavadījusi Latvijā un viņai krievu kultūra neesot bijusi pazīstama, savukārt V.Zatleram tā ir tuvāka. Tādēļ, pēc A.Kaktiņa domām, esot -saprotams, ka cilvēki, kuri izauguši ar šīm zvaigznēm, "vēlas pagrozīties šajās aprindās, paspiest tām roku". Tajā pašā laikā sociologs arī nenoliedz, ka JV apmeklēšana varētu būt saistāma ar politiskām interesēm un izmantota kā līdzeklis starpvalstu attiecību uzlabošanai.

Lai arī V.Zatleram ar JV apmeklēšanu netikšot ne pieskaitīti, ne atņemti popularitātes punkti, no A.Freimaņa teiktā var secināt, ka viņam tomēr ir izdevies radīt pretrunīgus viedokļus, jo, kamēr nacionāli noskaņotie V.Zatlera atrašanos JV uzskata par izdabāšanu Krievijas pusei, turklāt "ne tai kulturāli labākajai, ņemot vērā to, ka JV mēdz piedalīties arī cilvēki, par kuriem interesējas Krievijas varas iestādes", tikmēr galēji pretējais politiskais spārns un krievvalodīgā prese uzskata, ka viņš demonstrē toleranci un uztur draudzīgas kaimiņattiecības. "Patiesība ir kaut kur vidū," saka A.Freimanis.

Meklējumu process


Politologs Andris Sprūds uzskata, ka šī V.Zatlera rīcība pieder pie viņa īstenotās "taustīšanās politikas", jo viņš joprojām ir meklējumu procesā ārpolitikā, tāpēc vienlaikus pozicionējas vairākos virzienos. Ja ar JV apmeklējumu solis varētu būt sperts austrumu virzienā, tad pirms dažiem mēnešiem sammitā Bukarestē, pretēji Krievijas nostājai paužot atbalstu Ukrainas un Gruzijas dalībai NATO, viņš spēra soli uz rietumu pusi. A.Sprūds uzsver, ka V.Zatleram savs ārpolitiskais kurss jāsabalansē arī ar valdošās koalīcijas nostādnēm, kas pēdējos pāris gados tuvinoties austrumu virzienam.

Arī no A.Freimaņa teiktā izriet, ka JV apmeklējums saistāms ar V.Zatlera meklējumu procesu, tikai A.Freimaņa interpretācijā V.Zatlers cenšoties atrast norises un pasākumus, kur viņš var justies komfortabli kā Valsts prezidents un tiek augstu vērtēts. Turklāt šo rīcību varot uzskatīt arī par sava publicitātes modeļa meklēšanu, turklāt ērtā veidā, jo šajā pasākumā V.Zatleram nebija jāsniedz nekāds vēstījums, saka A.Freimanis. Taču pasākuma laikā tika nolasīti Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas prezidentu apsveikumi.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KĀPĒC ZATLERAM VAJADZĒJA IET UZ JAUNO VILNI?

Aigars Freimanis

pētījumu centra Latvijas fakti direktors


Neizbēgami katra lieta, kur piedalās Valdis Zatlers, tiek ielikta politiskā kontekstā. Viņam tas ir jāapzinās, jo viņš nav brīvs savās izpausmēs. Visam koncertam bija neliela politiska piedeva. Zināmā mērā tā pat bija ļoti pikanta politiska piedeva — Ukrainas un Baltkrievijas prezidentu uzrunas. Tur tā pikantērija ir tāda, ka viens no prezidentiem [Viktors] Juščenko ir izteikti orientēts uz rietumiem, bet Aleksandrs Lukašenko ir pilnīgi pretējs. Un tad vēl zālē sēž Valdis Zatlers, kura piedalīšanos uzteic mūza Alla Pugačova. Tā ir tāda karnevāla nots. Taču ar šo rīcību viņš noteikti nav mainījis savu tēlu ne uz vienu, ne uz otru pusi.

Anna Žīgure

rakstniece


Mūsu neatkarīgajā valstī Saeimas vēlēts prezidents var rīkoties tā, kā uzskata par sevis cienīgu. Pieņemu, ka viņš to dara aiz cieņas pret Raimondu Paulu. Pauls vakar Panorāmā teica, ka viņš šo pasākumu balsta patriotisku iemeslu dēļ. Tādā gadījumā es to saprotu. Tas būtu dziļi nožēlojami, ja mums būtu jādomā, ka Latvijas prezidents apmeklē koncertu politisku iemeslu dēļ.

Andris Sprūds

politologs


Es īpaši pozitīvi uz to neskatos. Man liekas, ka viens notikums, piemēram, viena koncerta apmeklēšana, viena pieņemšana, pats par sevi nebūtu nekas ārkārtējs. Bet tomēr, ja paskatāmies, kas ir noticis pēdējos pāris gados, šis reveranss austrumu virzienā mani dara uzmanīgu. Attiecībā uz Zatlera rīcību — viņš joprojām meklē sevi ārpolitikā. Šī rīcība pieder pie viņa taustīšanās politikas, kuru viņš cenšas sabalansēt arī ar valdošās koalīcijas kontekstu.

LASI VĒL

"Tas bija diezgan liels pazemojums Latvijas prezidentam, ka viena dziedātāja, kā viņu arī nesauktu, varēja viņu cilāt augšā lejā."

Komponista Zigmara Liepiņa viedoklis

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas