Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Eksperti kritizē sabiedrības turēšanu neziņā par apsvērtajiem budžeta konsolidēšanas variantiem

Slepenība Finanšu ministrijas (FM) un visas valdības darbā attiecībā uz nākamā gada budžeta veidošanu nav saprotama un sabiedrībai jau tagad ir jādara zināmas visas apsvērtās idejas, kā tiks konsolidēts 2011. gada budžets, - to Dienai.lv norāda vairāki aptaujātie eksperti. 

Viņiem arī nav saprotams, kāpēc FM budžeta konsolidēšanas idejas vispirms saskaņo ar starptautiskajiem aizdevējiem, bet ne ar Latvijas sabiedrību, kuru vistiešāk ietekmēs gaidāmā tēriņu griešana un nodokļu celšana nākamgad.

Diena.lv jau ziņoja par žurnālista Jāņa Dombura rīcībā nonākušo "tabuliņu", kurā uzskaitīti priekšlikumi nākamā gada budžeta konsolidācijai par kopsummā 767 miljoniem latu. Žurnālists ir secinājis, ka piedāvātajos priekšlikumos ir pārkāpti visi iepriekš politiķu minētie tabu attiecībā uz nodokļu celšanu un pensiju samazināšanu.

Finanšu ministrija aģentūrai LETA norādīja, ka starptautiskajiem aizdevējiem iesniegto priekšlikumu saraksts pārsniedz nepieciešamo apjomu. Tāpēc tiks realizēta tikai daļa no tiem pasākumiem, valdībai pieņemot lēmumus, kas būtu visatbilstošākie Latvijas situācjai. FM piebilda, ka budžets nākamgad varētu tikt konsolidēts par 350-395 miljoniem latu. Saraksts ar iespējamiem budžeta konsolidācijas risinājumiem gan ir slepens.

Vai sabiedrībai ir jāzina apsvērtie budžeta konsolidācijas risinājumi?


Aigars Freimanis, sociologs
Pirmā atbilde ir kliedzošs jā. Un citādi nevar būt. No otras puses, ja tas dokuments ar priekšlikumiem par budžeta konsolidāciju vairāk nekā 700 miljonu latu apmērā ir iespējamā ēdienkarte varbūtējiem samazinājumiem, tad drīzāk ir jādomā, kā šāda veida dokuments līdz medijiem ir nonācis. Tas ir politiskās disciplīnas jautājums.

Taču, ja tas tā noticis, tad Finanšu ministrijai, manuprāt, sabiedrībai ir jāskaidro šis dokuments, nevis jāizliekas, ka šāda veida ēdienkarte neeksistē. Tas patiesais samazinājuma apmērs, visticamāk, būs kaut kur pa vidu starp FM minēto ciparu un dokumentā uzrādīto.

Ja tic tam, ko runā kuluāros, tad domāju, ka budžets nākamgad pa 500 miljoniem latu tiks konsolidēts. Sabiedrība vēlēšanās jaunajai valdībai iedevusi lielu uzticības kredītu. Tas joprojām ir svaigs, taču var devalvēties neiedomājamā ātrumā. Šis nav tas gadījums, kas uzticību varētu stabilizēt.

Andris Jaunsleinis, Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs
Formāli tiek gaidīti trešā ceturkšņa rezultāti, pēc kā būs zināma precīzāka nākamā gada budžetā konsolidējamā summa. Tomēr uzskatu, ka sabiedrībai jādod iespēja iepazīties ar budžeta konsolidācijas priekšlikumiem, tiklīdz tie ir gatavi. Tas ir bez diskusijām.

Jāpasaka ir laicīgi, jo sabiedrība, katra ģimene būs tā, kas uz sevi uzņems visus šos samazinājumus un viņiem ir tiesības laikus zināt, kas viņus sagaida.

Elīna Egle, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore
Ja tiešām eksistē šāds dokuments par iespējamajiem budžeta konsolidācijas variantiem un tas tiek saskaņots ar starptautiskajiem aizdevējiem, tad, protams, šāda prakse ļoti satrauc. Sociālie partneri kopā ar valdību un ministrijām strādā dažādās darba grupās, reformu vadības komisijā un citur. Taču līdz šim šāds dokuments un šie jautājumi ar sociālajiem partneriem nav apspriesti.

Ņemot to vērā grūti iedomāties, kā valdība gūs sociālo partneru un visas sabiedrības atbalstu. Piedāvātie risinājumi, pat ja tie būs arī pieņemami, pēc šādas prakses tiks uztverti ar zināmu nolieguma zīmi. Negribu kritizēt kritizēšanas pēc. Var jau būt, ka tas ir darba dokuments, taču neapspriest to ar cilvēkiem, kas budžetu veido, man tas nešķiet līderu cienīgs gājiens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas