Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Eksperts: gada inflācija mazināsies pavasarī

Cenu kāpums būs, bet tas kļūs mērenāks, un sagaidāms, ka gada inflācijas tempi mazināsies pavasarī,” norāda Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna.

Pēc ekonomistes teiktā, cenu kāpumu līdz šim sekmējuši trīs faktori: PVN likmju pacelšana, izejvielu cenu pieaugums un patēriņa groza svaru pārskatīšana. Pārtika un mājoklis bija divas galvenās izdevumu pozīcijas, bet tagad iedzīvotāji tam tērē vēl vairāk.

Pēc Centrālas Statistikas pārvaldes (CSP) datiem patlaban pārtikas produkti sastāda ceturtdaļu no tēriņiem, savukārt mājoklis – 16%. Transportam svars patēriņa grozā ir samazinājies līdz 12.9%.

Diemžēl viss norāda uz to, ka lielākais “sitiens” no cenu kāpuma ir mazāk nodrošinātajiem, jo tieši šīs kategorijas cilvēki lielāko daļu no saviem ienākumiem tērē tādām pirmās nepieciešamības precēm un pakalpojumiem, kā pārtika un mājoklis.

Ekonomiste uzsver, ka, iespējams, vēl februārī redzēsim PVN palielinājuma efektu, jo dažas nozares uzņēmumi nav paspējuši mainīt cenas. Tomēr prognozējams, ka patēriņa cenas 2011.gadā pieaugs vidēji par 3%.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas