Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Eksperts: grāmatnieku akcija kā iešana pa naža asmeni

Rīt pie Saeimas notiks grāmatizdevēju kopīga protesta akcija ar rakstniekiem - tiks sakrauts grāmatu sārts. Nozares pārstāvji uzskata - ja likums par PVN likmes četrkāršošanu grāmatām tiešām stāsies spēkā, valdības un parlamenta attieksme pret grāmatām Latvijā ir līdzvērtīga Hitlera inspirētajiem grāmatu sārtiem Vācijā ‘30.

gados. Ideja sakraut simbolisku grāmatu sārtu izraisījusi pretrunīgas _diena.lv_ lasītāju atsauksmes. Taču aptaujātie literāti pauž, ka šoreiz šādas protesta formas izvēle ir pamatota un attaisnosies, jo uzmanību problēmai var pievērst tikai ar radikālām akcijām.Gundega Repše, rakstnieceŠāda veida protesta formas ir ekstrēmas, kas prasa arī ekstrēmu valodu, ne tādu, ko lietojam ikdienā savā starpā un savos rakstos. Ideja ir tāda, ka katrs rakstnieks nāks ar savu sarakstīto grāmatu – es, piemēram, ņemšu līdzi savu grāmatu par Ojāru Vācieti, kaut man ir tikai viens eksemplārs. Ka tu pats ar savām “asinīm” nepiedalies, ja emociju nenodedzini, tāpat vien tur padīžāties, tas jau tik daudz ir bijis un tam vairs nav nekāda efekta. Tas, ka šobrīd grāmatizdevēji, kuriem rakstnieks nebūt nav bijis pirmajā vietā, tagad ar rakstniekiem ir barikāžu vienā pusē, tas jau kaut ko pasaka. Mani pārņem šausmas par likumīgu tautas debilizēšanu. Zigmunds Skujiņš, rakstnieksNedomāju, ka jāsit logi, bet tikai tad ir nozīme, ja protests dažiem cilvēkiem liks bišķi nobīties. Ja atnāk bars un dzied _Bēdu manu lielu bēdu es par bēdu nebēdāju,_ kā deputāti Saeimas sēdes laikā, to viņi var dziedāt ganīdami savas kaziņas. Vai nobīsies, būs atkarīgs no akcijas apmēra. Artis Svece, filozofs Kā uzmanības piesaistīšanas forma tā ir izdevusies, bet skaidrs, ka papildus nozīmes sārta kraušanai ir nedaudz mulsinošas, bet, ja būtu stāvējuši lielā barā, uzmanība netiktu pievērsta. Tas tāpat kā ar jokiem, ja ir asprātīgs joks, tad kādu apvainosi, bet, ja mēģināsi pajokot, lai neviens neapvainotos, nekas no joka nesanāks. Man šķiet, ka šis ir tas gadījums, kad iešana pa naža asmeni atmaksājas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Ineses Zanderes atklāta vēstule Valsts prezidentam

Vai valdība grāmatām pielaidīs uguni? Latvijas Grāmatnieku ģildes paziņojums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas