Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Elektroenerģijas tarifi pieaugs par 10%

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) trešdien padomes sēdē apstiprināja Latvijas energokompānijas "Latvenergo" meitasuzņēmuma "Sadales tīkls" elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifus, kas no 1.aprīļa pieaugs par 20,8%, pavēstīja SPRK sabiedrisko attiecību pārstāve Daiga Reihmane.

Savukārt elektroenerģijas gala tarifs, pēc pašreizējām aplēsēm, varētu pieaugt par 9-10%.

Reihmane norādīja, ka vidējais "Sadales tīkla" tarifa pieaugums, salīdzinot ar pašlaik piemērotajiem tarifiem, veido 20,8%. Jaunie "Sadales tīkla" tarifi paredz ieviest izvēles tarifu plānus, dodot iespējas lietotājam izvēlēties pieslēguma vietai un patēriņa struktūrai piemērotāko tarifu. Kopumā apstiprināti 49 diferencētie tarifi.

Jauno tarifu plānu pamatā ir elektroenerģijas lietotāja zemsprieguma un vidējā sprieguma tīkla ikdienā neizmantotās pieprasītās maksimālās jaudas jeb slodzes daļas samazināšana, padarot elektroenerģijas lietotājam ekonomiski izdevīgu tikai pieprasītās jaudas apmēra izmantošanu. Pēc regulatorā paskaidrotā, tādējādi tiks panākta vienmērīgāka tīkla noslodze, esošie transformatori tiks noslogoti tuvu nominālai jaudai un samazināsies tehniskie zudumi.

"Konkrētais sadales sistēmas pakalpojumu tarifu pieaugums lietotājiem būs atšķirīgs atkarībā no pieslēguma vietas, uzstādītās jaudas, jaudas noslodzes un izvēlētā tarifu plāna. Jāņem vērā, ka lietotājiem ar pieslēgumu augstākai sprieguma pakāpei tarifu "Sadales tīkla" apmērs ir mazāks un arī to īpatsvars gala tarifā ir mazāks," informēja Reihmane.

"Sadales tīkla" tarifu izmaiņu ietekme uz saistīto lietotāju gala tarifiem būs precīzi zināma, kad "Latvenergo" iesniegs regulatorā gala tarifu aprēķinu. "Tā kā "Sadales tīkla" tarifi veido aptuveni pusi no gala tarifa iedzīvotājiem un apmēram trešdaļu gala tarifa lielākiem patērētājiem, pašreizējās aplēses liecina, ka "Sadales tīkla" tarifu izmaiņu dēļ gala tarifi varētu pieaugt par aptuveni 9-10%. Tāpēc regulators aicina "Latvenergo" meklēt mehānismu, kā uz uzņēmuma peļņas rēķina samazināt gala tarifu pieaugumu," sacīja Reihmane.

Viņa uzsvēra, ka tarifu projekta izvērtēšanas gaitā panākts, ka tarifu spēkā stāšanās paredzēta 1.aprīlī, nevis no šā gada 1.janvāra, kā to sākotnēji prasīja uzņēmums.

Vienlaikus informācijas precizēšanas gaitā koriģētas prognozes par elektroenerģijas apmēru sadales tīklā, un tā dēļ kopējās tarifu projekta izmaksas samazinātas par septiņiem miljoniem latu. Pēc Reihmanes teiktā, veikts papildu audits par koncernā "Latvenergo" ietilpstošo uzņēmumu nozīmīgāko savstarpējo pakalpojumu izmaksu pamatotību.

Saskaņā ar regulatorā sniegto informāciju, salīdzinot ar spēkā esošajiem tarifiem, jaunajā tarifu projektā par 10,4 miljoniem latu ir samazinātas personāla izmaksas, par 3,5 miljoniem latu saistībā ar vispārējo cenu kritumu būvniecības sektorā samazinātas sistēmas remonta izmaksas, kā arī par 2,8 miljoniem latu samazinātas vispārējās saimnieciskās darbības izmaksas, piemēram, kas saistītas ar transporta uzturēšanu, telekomunikācijām, informācijas tehnoloģiju pakalpojumiem u.c.

Līdzīgi kā agrāk, tarifu projektā ir akceptētas sadales sistēmas pamatlīdzekļos veicamās investīcijas, kā arī normatīvu noteiktajā apmērā "Sadales tīkla" plānotie tīklu uzturēšanas un ekspluatācijas izdevumi.

Savukārt tarifu kāpumu veido ar elektroenerģijas zudumiem un tehnoloģiskā procesa nodrošināšanu sadales sistēmā saistītās izmaksas un no 2011.gada 1.janvāra pieaugušie pārvades sistēmas operatora sniegto elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifi.

Reihmane atzina, ka galvenokārt "Sadales tīkla" tarifu kāpumu nosaka sadales sistēmas aktīvu nomas maksas pieaugums, kas saistīts ar sadales sistēmas aktīvu pārvērtēšanu, kas pabeigta 2010.gada decembrī. Pārvērtēšana bija nepieciešama, lai "Sadales tīkls" spētu finansēt paredzētos investīciju projektus, nepiesaistot koncerna "Latvenergo" līdzekļus.

"Sadales tīkls" precizēto elektroenerģijas tirdzniecības gala tarifu projektu regulatorā iesniedza pagājušā gada oktobrī.

Pašlaik spēkā esošo "Sadales tīkla" pakalpojuma tarifu projektu SPRK apstiprināja pirms trijiem gadiem - 2007.gada 19.decembrī.

Pēc iepriekš sniegtās informācijas, "Sadales tīkla" iesniegtajā tarifu projektā prasīts elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu palielināt par 8%. Kompānija "Sadales tīkls" jaunos tarifus prasīja piemērot no 2011.gada 1.janvāra.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas