Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Emsis: kūlas dedzināšanu Latvijā iznīdēt nevar

Divu dienu laikā, dodoties uz kūlas ugunsgrēkiem, glābēji degvielai iztērējuši 600 latu, Dienu informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Ainārs Pencis. Šodien notiek visu iesaistīto pušu sanāksme, lai runātu par kūlas dedzināšanas sērgu Latvijā. VUGD priekšnieks un iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) pavēstījuši, ka jau šobrīd likumdošana pieļauj zaudējuma piedzīšanu no dedzinātāja tiesā, tāpēc nekādi citi pasākumi šogad, paredzams, netiks rosināti, jo tas prasītu laiku.

"Līdzēs jau tas, ka skaidri pasakām, ka šos cilvēkus noķersim un sodīsim. Policijai ir metodes, kā atrast to, kurš nometa degošo sērkociņu," pirmdienas rītā _Dienai_ teica ministre. Svētdien sasniegts kūlas dedzināšanas rekords - glābēji izbrauca uz 92 ugunsgrēkiem. Līdz šim kūlas ugunsgrēku dēļ nodegušas sešas ēkas, tostarp viena dzīvojamā māja.

A.Pencis stāsta, ka viena stunda, izmantojot ugunsdzēsēju mašīnu, izmaksā 88 latus bez PVN. Izejot no šiem skaitļiem, varētu izvirzīt prasības tiesā.

Viņš stāsta, ka glābēji šobrīd izmanto speciālos maisus, ko piepilda ar ūdeni un uz muguras aiznes līdz degšanas vietai, lai nedarbinātu sūkņus un tādā veidā taupītu degvielu. Tādus varot izmantot mežu ugunsgrēku dzēšanai. Maisus izdalīsim visām struktūrvienībām, lai maksimāli ietaupītu degvielu, viņš uzsvēra.

Dedzinātāji var būt pilnīgi droši, ka mēs viņus ķersim un noķersim, viss ir atkarīgs no gribēšanas, ir pārliecināta iekšlietu ministre L.Mūrniece. Amatpersonas secinājušas, ka likumdošana jau šobrīd pieļauj zaudējumu piedzīšanu caur tiesu. Šobrīd vienošanās ir tāda, ka mēs to darām, mēs absolūti nebūsim demokrātiski, viņa teica.

A.Pencis gan ir skeptisks par dedzinātāju notveršanu. Ja var redzēt, ka viņš dedzina, to var nofilmēt, taču, ja viņš ir blakus laukam - viņš var pateikt, ka viņš dzēš, minēja A.Pencis. Tomēr arī viņš pauž uzskatu, ka "par bijāšanu citiem vajadzētu vismaz vienu tiesas procesu".

Šobrīd ugunsdzēsēji izbrauc uz visiem kūlas ugunsgrēkiem, jo "kabinetā" esot grūti novērtēt tā bīstamību. Iepriekš glābēji teica, ka naudas trūkuma dēļ brauks tikai uz ugunsgrēkiem, ja būs apdraudēti cilvēki.

Šodien arī izšķirsies, vai VUGD kopā ar policiju rīkos reidus. Pērn tā administratīvi tika sodīti daudzi kūlas dedzinātāji, taču šogad taupības dēļ braukāt un dedzināt degvielu būtu dārgs prieks, sacīja A.Pencis.

(papildināta ar eksperta komentāru, turpinājums sekos)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTI

Indulis Emsis, biologs un vides aktīvists, bijušais Vides ministrs un premjers

"Latvija ir dedzinātāju tauta, un kamēr šī tauta eksistēs tikmēr dedzinās kūlu. Tas nāk no uguns kulta. Šo sērgu iznīdēt nevarēs, to var tikai pieklusināt, un ar to būs jāmācās sadzīvot. Pārskatāmā laikmetā to nevarēs mainīt. Lai veicās, bet tiesa nevienu nekad nav nobiedējusi, pat tad, kad par pārkāpumiem ir bijuši daudz bargāki sodi, nekā naudas sods – nekas cilvēka dabā nemainījās un arī turpmāk nemainīsies.
Daudz lielāku postu dabai nodara cilvēks, nekā šis atsevišķais ļaunais darbs. Postu nodara globalizācija un cilvēka nepārtrauktā tieksme dzīvot labākā vidē. Pasaule un dabai pāri nodara patēriņa kults. Pārējais viss ir sekundārs. Kamēr nebūs zaļā psiholoģija, ka patēriņu ir jāierobežo, tikmēr nebūs labi. Taču diemžēl mēs runājam pretī visai tirgus ekonomikas doktrīnai." 

Elita Kalniņa, Vides aizsardzības kluba viceprezidente

“Kūlas dedzināšanu noteikti vajag apkarot un, iespējams, pēc piecu gadu mūsu darba ir nepieciešams dedzinātājus sodīt finansiāli. Galu galā arī tāpēc, ka valstī nav naudas, vai glābējiem būtu jādodas dzēst ugunsgrēku tikai tāpēc, ka kāds vēlas paspēlēties? Domāju, ka Latvijā nav cilvēku, kas domā, ka kūlu dedzināt ir labi.
Dedzināt kūlu šobrīd ir krietni par vēlu, jo ir atlidojuši gājputni, ir kukaiņi. Turklāt bojā aiziet augi ar īsām saknēm, bet izdzīvo ar garām. Veci cilvēki saka, ka agrāk Latvijā kūla nav dedzināta. Viss bija nopļauts un nav bijis tādas vajadzības. Domāju, ka tā ir zemes apsaimniekošanas metode sliņķiem.”

(turpinājums sekos)

LASI VĒL


Siltajā svētdienā arī rekords kūlas dedzināšanā


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas