Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Emsis: kūlas dedzināšanu Latvijā iznīdēt nevar

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
laucinieks
l
Kāpēc gandrīz neviens no komentētājiem nerunā par lietu? Varbūt kāds var pateikt ,cik ha zemes Latvijā tika apstrādāta 1939g., 1989g., 2008g. ? Tad būs skaidrs, kur rodas kūla. Vecīši laukos nevar vienaldzīgi noskatīties kā mirst viņu senču zeme. Kad viņi vairs nededzinās kūlu neapstrādātajos laukos, tad ar mums tišām būs cauri. (es te nerunāju par huligāniem , kuri dedzina kūlu nekoptajās lielceļu, dzelzsceļu malās, pilsētu nomalēs u.c.)
cilvēks
c
Vai tad var aizliegt vienīgo, kas mums vēl atlicis!!!
uldis
u
Kūlas dedzināšana ir nacionālais sporta veids.
dabasdraugs
d
Ziniet, es teikšu skarbi - aizmirstiet par tiem kukainīšiem; neuzsveriet tos tik ļoti. Sadegs šie, atnāks vietā citi. (Kaut gan, ja kas, agrā pavasarī vispirms pamostas zirnekļi, un, ja tos nodedzina, tad vēlāk nebūs, kas ēdīs kaitēkļus un tie savairosies.) Bet dedzinot ar katru gadu SAMAZINĀS AUGU DAUDZVEIDĪBA, respektīvi, paliek pļava ar trulu, vienādu zāli (vārpatām utml., kam garas saknes), bet bez puķēm. Jums pašiem patīk Jāņos un arī citā laikā vasarā redzēt tādas pļavas, kur nav nevienas puķes?.. Latvijā tādu kļūst arvien vairāk.
cool
c
nodedzināju pērno cool
skudra
s
Jānosaka datums līdz kuram var dedzināt nevis mesties uz sodīšanu, kas tikai uzdzen bailes.Tagad cilvēks bailēs piešauj uguni un pats aizlaižas, nenesot nekādu atbildību. Varbūt jārīko kūlas dedzināšanas talkas!?
Zilā govs
Z
Nu taču! Tāpēc, es domāju, vajag vienkārši atslābināties un gūt baudu.
lūriķis
l
Tā upe saucās Zilupe?
Absints
A
Kāda te runa par nesakoptiem laukiem. Ja rudenī pirms sala neneopļauj atkārtoti , zāle pēc iepriekšējās pļaušanas ir jau ataugusi, un deg ka prieks.... Un tiem kas, iesaka tikt vaļā no zemes, ja nevar apkopt- jūs esat naivi. Pierīgā, vai pie ezeriem zemes gribētāji vēl ir, bet kas pirks zemi tālāk, tur kur ceļu nav, meži. un purvi visriņķī. Esat ņēmāji? Bet deg ta vienādi.... Tā kā pirms kritizējat zemes īpašniekus, atbildiet sev - cik jūs esat sakopuši, satīrījuši, novākuši, nopļāvuši. Līdumu līšana nav nekas jauns, senos laikos tikai tā pie jaunām platībām tika. Zāles dezināšanu ar atceros vēl nos seniem laikiem. Arī manam vectēvam tas nebija nekas nenormāls. Bet nenormāli bija nepieskatīt. Tāpēc vectēvs mums bērniem lika ņemt egļu zarus un nostādīja rindā gar mežmalu- lai uguns mežā neiesprūk. Uguns ir tikpat dabisks kā udens. Dabai tas nav nekas svešs. Zibeņi sper vienmēr taču. Agrā pavasarī ērces, kas esot pamodušās, varbūt arī sadegs, bet dzīvības jau vēl nav. Toties pļavu attīra no vecās zāles, lai jaunā var augt, krūmus panicina. Agrāk zemnieki domāja, ka tas ir normāli. Nu tie, kas nemāk ar uguni apieties, neievēro ugunsdrošības noteikumus, savu ir panākuši. Nu tas ir grēks.
Daunis
D
Ņemot vērā LV īpatnības, kūlas dedzināšana ar likumu jānosaka kā obligāta. Kas nededzinās, to sodīs. Domāju, ka par kādiem 80% samazinātos kūlas ugunsgrēku skaits.
lūriķis
l
Šandien runājos ar pažarniekiem,piedāvāja par 80 Ls , stundu novērot manu darbošanos ar uguni pa lauku,beigās,ja pats netikšu galā vēl 500 pa virsu,bet ja tomēr vēl degs,tad tās ir manas problēmas,jo poliči uguni nedzēsīšot.
@
@
Pilnīgi droši, ka dedzināšu, ja būs tāda vajadzība. Reti sanāk, bet ... Mūrniecei tāda pati smieklīga pārcentība kā vienam otram pēc 13. janvāra. Putas uz lūpām, darbības imitācija un cilvēki rēc par bezmaksas teātri.
Ieva
I
Ja attīstībs būtu virzījusies normāli, nabagu nebūtu, būtu normāla lieluma saimniecības. Un tā ir nevis dzīšana kolhozā, bet realitāte, jo mehānismi izmaksā lētāk, nekā cilvēki.
kaitēkļu nīdētājs
k
Agrāk dedzināja vecās lapas un veco zāli, lai iznīcinātu kaitēkļus. Tagad ar tiem kaitēkļiem jasaprot kukainīši, mīlīe labie, ērcītes, kolorado ... Apčubināsim lapiņas, saliksim maisiņos, pēc maisiņiem atbrauks mašīnītes, paterēs benzīniņu. tad to vedīsim uz blabātuvīti, kuras ierīkošanai apsaimniekošanai/uzturēšanai tērēsim jau tūkstošiņus. Nebrīnīšos, ka man drīz, lai sakotu savu ābeļdārzu, vajadzēs iet uz vides pārvaldi, lai saņemtu tehniskos noteikumus lapu savakšanas projektam ar visu tālāk sekojošo. Kaitēkļi ir jāiznīdē - ar uguni vai ūdeni, vienalga kā. Un ja mūsu emši vai atdzesētie vai atsaldētie būtu virzījuši saimniecību tā, lai katrs lauku nabags varētu nopirkt savām iespējām atbilstošu pļaujamo, neviss, nīdējot Latvijas laukus dzīt atkal kolhozos, lai varētu tiem par desmitiem tūkstošiem iztirgot 12 metru pļaujoslas pļaujamo. Protāms, ka nepiekrītu hektāru dedzināšanai. Bet ķlers jau to, kas savā dobē kaut ko dedzinās. Pēc autoinspekcijasstulbuma parauga, ķeksēs tikai naudu.
Absints
A
Kad kāds noindējas ar tvana gāzi par ātru aiztaisot malkas krāsns šīberi- vai tāpēc aizliedz kurināt krāsnis? Kad kāds salauž kāju uz slidenas ietves- vai tiek aizliegts staigāt pa ietvēm? Vai tāpēc ka mašīna ielido grāvī, slēdz ceļu? Kad kāds neievēro ugunsdrošības noteikumus, un kūlu dedzinot ,nodedzina šķūnīti, tad gan būtu jāaizliedz sērkociņu ražošana. Un ugunskuri vispār! Noliegt smēķēt! Un kūlas dedzināšana vispār! Un vispār smēķēšana tak ir liels ļaunums. Aizliegt ražot, pārdot cigaretes un smēķēšanu vispār, Kāpēc tad ne? Labs likums taču būtu. Jāpieņem. Aizliegt, Sodīt, Represēt, Likt samaksāt.! Noņemt! Nevis domāt ar galvu un padarīt visu kontrolējamu. Vot tā ir pareizi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTI

Indulis Emsis, biologs un vides aktīvists, bijušais Vides ministrs un premjers

"Latvija ir dedzinātāju tauta, un kamēr šī tauta eksistēs tikmēr dedzinās kūlu. Tas nāk no uguns kulta. Šo sērgu iznīdēt nevarēs, to var tikai pieklusināt, un ar to būs jāmācās sadzīvot. Pārskatāmā laikmetā to nevarēs mainīt. Lai veicās, bet tiesa nevienu nekad nav nobiedējusi, pat tad, kad par pārkāpumiem ir bijuši daudz bargāki sodi, nekā naudas sods – nekas cilvēka dabā nemainījās un arī turpmāk nemainīsies.
Daudz lielāku postu dabai nodara cilvēks, nekā šis atsevišķais ļaunais darbs. Postu nodara globalizācija un cilvēka nepārtrauktā tieksme dzīvot labākā vidē. Pasaule un dabai pāri nodara patēriņa kults. Pārējais viss ir sekundārs. Kamēr nebūs zaļā psiholoģija, ka patēriņu ir jāierobežo, tikmēr nebūs labi. Taču diemžēl mēs runājam pretī visai tirgus ekonomikas doktrīnai." 

Elita Kalniņa, Vides aizsardzības kluba viceprezidente

“Kūlas dedzināšanu noteikti vajag apkarot un, iespējams, pēc piecu gadu mūsu darba ir nepieciešams dedzinātājus sodīt finansiāli. Galu galā arī tāpēc, ka valstī nav naudas, vai glābējiem būtu jādodas dzēst ugunsgrēku tikai tāpēc, ka kāds vēlas paspēlēties? Domāju, ka Latvijā nav cilvēku, kas domā, ka kūlu dedzināt ir labi.
Dedzināt kūlu šobrīd ir krietni par vēlu, jo ir atlidojuši gājputni, ir kukaiņi. Turklāt bojā aiziet augi ar īsām saknēm, bet izdzīvo ar garām. Veci cilvēki saka, ka agrāk Latvijā kūla nav dedzināta. Viss bija nopļauts un nav bijis tādas vajadzības. Domāju, ka tā ir zemes apsaimniekošanas metode sliņķiem.”

(turpinājums sekos)

LASI VĒL


Siltajā svētdienā arī rekords kūlas dedzināšanā


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas