Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Endziņš: Jāatmet cerības, ka viens cilvēks prezidenta amatā Latviju ievedīs saulītē

Vajadzētu atmest cerības, ka tautas vēlēts Valsts prezidenta amata kandidāts varēs Latviju ievest saulītē, pirmdien Latvijas Zinātņu akadēmijā notiekošajā Latvijas Juristu dienu atklāšanas konferencē sacīja bijušais Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Aivars Endziņš.

Savukārt pašreizējais ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris konferences debatēs uzsvēra, - "ja mums nav zināms mērķis, ko gribam sasniegt, tad nav jēgas grozīt pamatlikumu". Viņš izteica cerību, ka prezidenta vēlēšanas, kuras tiks uzticētas tautai, nepārvētīsies par finansēšanas sacensībām. Viņaprāt, aktuāls ir jautājums, vai sabiedrība ievēlēs "gudrāko vai to, kurš vairāk samaksās".

Politologs Ivars Ījabs diskusijas laikā piebilda, ka tautas vēlēts prezidents var radīt draudus Latvijai kļūt par autoritārāku valsti, jo sabiedrībā nebūs pietiekami spēcīga pretestība prezidenta vēlmei izmantot varu savās interesēs.

Komentējot Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V) konferencē izteikto ideju par nepieciešamību palielināt prezidenta ievēlēšanai Saeimā nepieciešamo balsu skaitu Saeimā, Endziņš pauda bažas, ka Latvija šādā veidā var kļūt līdzīga Moldovai, kur ir bijušas grūtības ievēlēt prezidentu nepieciešamā lielā balsu skaita dēļ.

Jau ziņots, ka šodien Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) ar konferenci "Latvijas Valsts prezidenta institūts Latvijas Satversmē un tā pilnveidošanas iespējas" tiek atklātas Juristu dienas.

Šogad Juristu dienās tiks apspriesta Valsts prezidenta institūta loma valsts varas dalīšanas sistēmā.

Juristu dienas un konference tika atklāta ar Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera rakstisku apsveikumu, Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V), LZA prezidenta Jura Ekmaņa un Latvijas Juristu biedrības prezidenta Aivara Borovkova uzrunu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas