Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

EP — silta vieta krīzes laikā

Trešdaļa Saeimas deputātu izlēmuši cīnīties par vietām Eiropas Parlamentā

"Bada laikos ir labi iekļūt sarakstā," tā izvēli kandidēt Eiropas Parlamenta vēlēšanās no kādas šobrīd valdībā pārstāvētas partijas saraksta raksturo viens no tā augšējās pozīcijās esošiem politiķiem. Šis citāts ir spilgta ilustrācija EP vēlēšanu kandidātu sarakstiem, kuru iesniegšana Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) noslēdzas ceturtdien. Tikai daļa sarakstu līderu ir ar pieredzi ES jautājumos, citu virzīšana galvgalī ļauj izteikt minējumus, ka partijas vēlas nodrošināt Latvijā amatus zaudējušajiem partijas biedriem iztikšanu Briselē. Ņemot vērā, ka lielas veiksmes gadījumā no viena saraksta parlamentā iekļūs maksimums divi vai trīs deputāti, pārējās sarakstu pozīcijās formas pēc sarindoti plašākai sabiedrībai nepazīstami cilvēki.

Līdz trešdienai CVK iesniegtajos 15 partiju sarakstos bija atrodami 33 Saeimas deputāti. Vairāku partiju pārstāvji neslēpa, ka savus politiķus sarakstos sarindojuši vēl laikā, kad bija parlamenta ārkārtas vēlēšanu iespēja. Tad darbu nāktos zaudēt daļai likumdevēju un tādēļ būtu svarīgi nodrošināt ar darbu lojālākos partijas biedrus.

Dod iespēju Paeglei

EP jautājumos zinošāko partijas biedru eiroparlamentārieti Robertu Zīli sava saraksta galvgalī likusi TB/LNNK. ZZS saraksta pirmais numurs ir bijusī izglītības ministre Baiba Rivža, kura agrāk nav izrādījusi īpašu interesi par ES jautājumiem. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis skaidro, ka B.Rivža partijas valdes balsojumā par kandidātiem ieguvusi tikai nelielu pārsvaru pār deputātu Andri Bērziņu, kurš bijis pārstāvis Eiropas Padomē. Sarakstu var raksturot ar vārdiem "pieredze un jaunība", saka A.Brigmanis. ZZS, tāpat kā JL un TP, sarakstos iekļāvusi savu jauniešu organizāciju aktīvistus.

Nesenās pārmaiņas Latvijas politikā atspoguļojas arī kandidātu listēs. Tā LPP/LC pēdējā brīdī saraksta galvgalī ielika ekspremjeru Ivaru Godmani. Tajā pašā laikā vienu no labāk vērtētajiem šā brīža EP deputātiem un potenciālo saraksta līderi zaudēja JL, Valdim Dombrovskim kļūstot par premjeru. Tagad JL sarakstā ir pagara Saeimas deputātu plejāde ar Krišjāni Kariņu priekšgalā.

TP atkārtoti EP mēģinās ievest eiroparlamentārietis Rihards Pīks. TP sarakstā ir arī Eiropas lietu komisijas vadītāja Vaira Paegle. TP frakcijas vadītājs Māris Kučinskis noliedz pieņēmumu, ka viņas iekļaušana sarakstā ir kompensācija par pērn neiegūto vēstnieces ANO amatu.

Svarīgāk palikt mājās

"Viss ir atkarīgs no tā, kā mēs raugāmies uz Eiropas Parlamenta lomu," tā par dažkārt dīvaino kandidātu izvēli saka Pēteris Viņķelis, kurš pats kandidēs no Pilsoniskās savienības saraksta. EP varot uzskatīt par vietu, kurā labi apmaksāti cilvēki no visas ES ierodas parunāt, bet uz to arī varot skatīties kā institūciju, kas pieņem nozīmīgus likumus un kuras vara pēc Lisabonas līguma stāšanās spēkā tikai pieaugs. Pēdējā uzskata aizstāve esot PS saraksta līdere Sandra Kalniete, viena no politiķēm, kurai tiek prognozēta gandrīz droša iekļūšana EP. Citas nesen izveidotās partijas - Sabiedrības citai politikai - pārstāvniecību EP centīsies nodrošināt 2004.gadā no LC saraksta Eiroparlamentā ievēlētais Georgs Andrejevs. Partijas valdes loceklis Gints Knoks atzīst, ka ne Aigars Štokenbergs, ne Artis Pabriks nevēlējās kandidēt, jo viņiem svarīgāk bjia palikt nacionālajā politikā.

2004.gada vēlēšanās vidējais katram no deviņiem ievēlētajiem deputātiem atdotais vēlētāju balsu skaits bija 47 000. CVK pārstāve Kristīne Bērziņa par šādiem aprēķiniem ir piesardzīga, jo precīzs katram deputātam atdotais balsu skaits neesot nosakāms, un šā gada nezināmais ir vēlētāju aktivitātes lielums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

sdsd

EP vēlēšanām iesniegto kandidātu sarakstu līderi*

TB/LNNK

Roberts Zīle, Dzintars Rasnačs, Einārs Cilinskis

ZZS

Baiba Rivža, Andris Bērziņš, Aleksandrs Kiršteins

Pilsoniskā savienība

Sandra Kalniete, Inese Vaidere, Kārlis Šadurskis

Jaunais laiks

Krišjānis Kariņš, Ainārs Latkovskis, Ingrīda Circene

LSDSP

Atis Lejiņš, Ervīns Labanovskis, Ilze Kristīne Apsalone

Sabiedrība citai politikai

Georgs Andrejevs, Maira Dzelzkalēja, Gundars Romanovskis

Tautas partija

Rihards Pīks, Vaira Paegle, Vineta Muižniece

Par dzimteni!

Jurijs Žuravļovs, Alīna Ļebedva, Modris Auziņš

Latvijas atdzimšanas partija

Silvestrs Rubins, Jānis Avotiņš, Edgars Račevskis

LPP/LC

Ivars Godmanis, Ainārs Baštiks, Karina Pētersone

Saskaņas centrs

Alfrēds Rubiks, Boriss Cilēvičs, Nikolajs Kabanovs

Libertas.lv

Guntars Krasts, Juris Ozoliņš, Gints Karlsons

Rīcības partija

Normunds Grostiņš, Henriks Danusēvičs, Einars Grigors

PCTVL

Tatjana Ždanoka, Džuljeto Čiesa, Juris Sokolovskis

Kristīgi demokrātiskā savienība

Lucija Silvija Līmane, Edmunds Visockis, Roberts Drāke

*Līdz 1.aprīlim CVK iesniegtie saraksti iesniegšanas kārtībā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas