Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

EP iesaka boikotēt olimpisko spēļu atklāšanas cermoniju, ja Ķīna nesāks sarunas

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien aicināja Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītājus neapmeklēt Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju, ja Ķīna nesāks dialogu ar Dalailamu. Juridiski nesaistošā rezolūcija tika pieņemta ar 580 balsīm par, 24 balsīm pret un 45 deputātiem atturoties.

Deputāti arī aicina ES prezidējošo valsti Slovēniju censties panākt vienotu ES nostāju šajā jautājumā. Eiropas parlamentārieši arī aicināja ES iecelt īpašu EP sūtni Tibetas jautājumos.

Deputāti pauda kritiku par biežo diskriminējošo izturēšanos pret Ķīnā dzīvojošajām mazākumtautībām un aicina Ķīnu pildīt visas saistības cilvēktiesību, minoritāšu tiesību un tiesiskuma jomā. Rezolūcijā atgādināts, ka Ķīnas apņemšanās šīs saistības pildīt bija par pamatu Starptautiskās Olimpiskās komitejas lēmumam par olimpisko spēļu organizēšanu šajā valstī.

Ķīnas varas iestādes arī aicinātas "atvērt Tibetu ārvalstu plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem un diplomātiem, jo īpaši ES valstu pārstāvjiem", pārtraukt ārvalstu ziņu cenzūru un informatīvo interneta vietņu bloķēšanu, kā arī "atbrīvot visus žurnālistus, interneta resursu lietotājus un kiberdisidentus, kuri Ķīnā atrodas ieslodzījumā par to, ka īstenojuši savas tiesības uz informāciju".

Saistībā ar Ķīnā notiekošajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, tostarp represijām pret tibetiešiem, pēdējā laikā izskan aicinājumi pasaules valstu un valdību vadītājiem boikotēt Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju.

Latvijas prezidents Valdis Zatlers un premjers Ivars Godmanis vēl nav izlēmuši, vai dosies uz olimpiādes atklāšanu.

Vasaras olimpiskās spēles Pekinā notiks no 8. līdz 24.augustam.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas