Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

ES no 2011.gada plāno pārdot tikai ugunsdrošas cigaretes

Lai novērstu tūkstošiem nāves gadījumu ugunsgrēkos, kuri izceļas nevērīgi nomestu gruzdošu izsmēķu dēļ, visa veida cigaretēm, ko pārdod Eiropas Savienībā, no 2011.gada būs jābūt ugunsdrošām jeb tādām, kuras automātiski nodziest minūti pēc smēķēšanas beigām.

Tā trešdien vēstī ziņu portāls "EUobserver", atsaucoties uz Eiropas Komisijas paziņojumu.

"Mēs domājam, ka šādas cigaretes nonāks tirgū, vēlākais, 2011.gadā," žurnālistiem Briselē otrdien teica EK pārstāvis Tons van Līrops un piebilda, ka jaunās cigaretes nebūšot dārgākas par pašreiz tirgotajām.

Dati rāda, ka nenodzēstu izsmēķu izraisītos ugunsgrēkos gadā dzīvību zaudē vairāk nekā 2000 un ievainojumus gūst vēl tūkstošiem cilvēku. Turklāt gruzdoši izsmēķi ir viens no postošu mežu ugunsgrēku cēloņiem.

"Ieviešot pašnodziestošās cigaretes, Eiropas Savienībā gadā tiks glābti vismaz 2000 cilvēku dzīvību," intervijā vācu avīzei "Die Welt" norāda patērētāju tiesību aizsardzības komisāre Meglena Kuneva, kura pērn vasarā nāca klajā ar ierosmi pieņemt attiecīgu likumdošanas aktu.

27 ES dalībvalstis deva savu piekrišanu šādu cigarešu ieviešanai, un Eiropas Standartizācijas komiteja ir sākusi gatavot tehniskos noteikumus drošākām cigaretēm.

Eiropas Savienībā ir sāktas sarunas ar cigarešu ražotājiem, patērētāju grupām un institūcijām, kuras atbild par ugunsdrošību, un iecere kopumā tiek atbalstīta.

Tomēr vairākas tabakas firmas skeptiski raugās pret jaunievedumu, tostarp, "Imperial Tobacco Group" šefs Alisons Kūpers izteicies, ka termins "ugunsdrošs" esot maldinošs. Viņš arī paudis šaubas, vai plānotie pasākumi dos labumu, raksta aģentūra "Bloomberg".

Likumi par ugunsdrošu cigarešu pārdošanu jau ir spēkā Kanādā, vairākos ASV štatos, tos plānots drīzumā pieņemt arī Austrālijā.

Pēc ES amatpersonu teiktā, pētījumi norāda, ka Ziemeļamerikā jaunie ugunsdrošības standarti tabakas izstrādājumiem nav izraisījuši cigarešu cenu pieaugumu.

Tiek ziņots, ka tabakas rūpniecības uzņēmumi esot gatavi atbalstīt plānu, ja tiem tikšot piešķirts pietiekami ilgs laiks, lai piemērotos jaunajiem noteikumiem.

Ugunsdrošās cigaretes automātiski nodziest minūti pēc tam, kad smēķējošais cilvēks pārtrauc ievilkt dūmu, jo šādu cigarešu papīra ražošanā izmanto īpašu tehnoloģiju, kas pārtrauc skābekļa cirkulāciju.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas