Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

ES pagājušajā gadā kopumā tērējusi 112 miljardus eiro

2009.gada finanšu pārskats, kuru Komisija iesniedza šodien, liecina, ka kopējie izdevumi pārsnieguši 112 miljardus eiro, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa.

Lielākā daļa no šīs summas tērēta ekonomiskās izaugsmes, nodarbinātības, pētniecības un attīstības, kā arī lauksaimniecības veicināšanai.

6,3 miljardi tērēti Septītajai pētniecības un tehnoloģiju pamatprogrammai. Ar ES līdzekļiem tika atbalstīts vairāk nekā 1000 sadarbības projektu pētniecības jomā, piemēram, projekts „Fuel-Path” par efektīvu biodegvielas ražošanu; šā projekta mērķis ir rast iespējas, kā uzlabot biodegvielas ražošanu un līdz 2020. gadam palīdzēt nodrošināt ES enerģijas avotu struktūrā vismaz 14 % bioenerģijas.

Konkurētspējas un jauninājumu programmas ietvaros ES līdzekļi tika piešķirti vairāk nekā 34 000 mazo un vidējo uzņēmumu, palīdzot saņemt saņemt aizdevumus EUR 2,9 miljardu apmērā par ES finansējumu EUR 295 miljonu apmērā. Tiek lēsts, ka no 2007. līdz 2008. gadam ar ES finansējumu tika izveidots vai saglabāts vairāk nekā 200 000 darbavietu. Turklāt Erasmus programmas ietvaros tika finansēts vairāk nekā 300 000 mobilitātes stipendiju 4000 universitātēs.

Budžetā joprojām nozīmīga bijjusi Kohēzijas politikas daļa, kur maksājumi  sasnieguši 25,5 miljardus, vairāk nekā divreiz pārsniedzot 2008. gada līmeni (EUR 11,5 miljardi). Ar kohēzijas politikas finansējumu 2000.-2006. gada laikposmā izveidots aptuveni 1 miljons darbavietu, palīdzēts uzbūvēt vai uzlabot 4000 km dzelzceļu un nodrošināta ūdensapgāde 14 miljoniem cilvēku. Daudzo 2009.gadā finansēto projektu vidū projekta „Baltic Master II” centrā ir uzlabot reaģēšanas spēju Baltijas jūras apgabalā naftas noplūdes gadījumā un veicināt jūras transporta radītā piesārņojuma novēršanu. Vairāk nekā 30 % no 2009. gada budžeta tika atvēlēti ekonomikas atveseļošanai un izaugsmei, informē par budžetu atbildīgais ES komisārs Janušs Levandovskis. Katrs eiro, ko mēs ieguldām savos reģionos, var radīt divas vai trīs reizes vairāk ar „sviras efektu”. Šeit ES budžetam ir patiesa nozīme.

Vairāk nekā 40 miljardi tērēti lauku apgabaliem, vairāk nekā 100 000 jauniešu iesaistīti projektos un apmaiņas programmās, vairāk nekā 10 miljardi iztērēti ārējiem darījumiem, bet Administrācijas izmaksas sasniegušas 6,5% no kopējiem izdevumiem, jeb 7,4 miljardus, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa. ES budžets finansēts galvenokārt ar dalībvalstu NKI iemaksām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas