Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

"Exigen": datu noplūde VID notikusi, summējoties vairākām kļūdām

Datu noplūde no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) notikusi, summējoties vairākām kļūdām, tā trešdien LTV raidījumā _Kas notiek Latvijā? _teica sistēmas izstrādātāja Exigen Services izpilddirektos Ivars Puksts. Viņš atzina arī sava uzņēmuma kļūdas sistēmas izstrādē, proti, iekšējās testēšanas laikā caurums nav pamanīts.

Viņš uzsvēra, ka aiz visām darbībām, ko izpilda dators vai datorsistēma, stāv cilvēks, un cilvēks nav pilnīga būtne, viņš var kļūdīties. Savukārt kļūdas var summēties. I.Puksts atzina, ka kompānija ir pieļāvusi  kļūdas programmatūrā. Pēc viņa vārdiem, sistēma bija ieprogrammēta pret nesankcionētu iejaukšanos, bet "netika ieslēgts slēdzītis". Tas nav pamanīts arī audita laikā, un kļūdas ir summējušās. Vēl viena kļūda esot tas, ka netika pamanīta informācijas lejupielādēšana.

"Mēs meklējam ļoti sarežģītas problēmas un neieraugām vienkāršas," tā I.Puksts skaidroja iemeslus, kāpēc nav pamanīta kļūme programmēšanā. Eksperts Agris Krusts pauda viedokli, ka problēma ir testēšanā. Viņaprāt, programmētājus nebūtu pareizi vainot, jo bez kļūdām nav iespējams uzprogrammēt. Viņš gan pauda pārsteigumu, kāpēc auditors neieraudzīja kļūdu.

Priekš sevis I.Puksts secinājis, ka acīmredzot Exigen Services pieklibo drošības aspekts un tam būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība. "Vienīgais, ko varam darīt, ir uzlabot procesus ar sistēmu radīšanu un ekspluatēšanu," teica uzņēmuma pārstāvis. Viņš stāstīja, ka uzņēmuma attiecības ar VID regulē līgums, un uzņēmumam atbildība jāuzņemas, ja tiek konstatēja prettiesiska rīcība. Pašreizējā brīdī neredzu prettiesiskas rīcības pazīmes, bet absolūti izslēgt laikam neko nevar, teica I.Puksts.

Pēc viņa sniegtās informācijas, caurums sistēmā eksistējis kopš 2008.gada septembra. Viņš pieļāva, ka tas varēja būt arī agrāk, taču pagaidām droši to nevar apgalvot. Uzņēmumā turpinās iekšējais audits.

I.Puksts vērsa uzmanību uz to, ka policija līdz šim nebija sazinājusies ar Exigen, tikai trešdien saņemts pirmais zvans un uzaicinājums ierasties Ekonomikas policijā. Ja pieņem, ka es gribēju kaut ko slēpt, es varētu sagrozīt da jebko, piebilda uzņēmuma pārstāvis.

Tāpat viņš norādīja uz valdības darbību, pieņemot grozījumus normatīvajos aktos, kas jāīsteno īsā laikā, tādējādi ir lielāka iespēja pieļaut kļūdas.

VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Nelija Jezdakova stāstīja, ka janvārī konstatēts, ka "kaut kas notiek ar mūsu sistēmām". Tad tika ziņots izstrādātājiem. 11.janvārī saņemta informācija, ka ir problēmas, tad Exigen aiztaisījis caurumu.

VID pārstāvis Viesturs Šķila apstiprināja, ka publiskajā telpā izskanējusī informācija par iegūto datu apjomu ir patiesa. N.Jezdakova gan teica, ka izmantot iegūto informāciju būs diezgan sarežģīti, jo kopā ar derīgo ir saņemta arī tā saucamā miskaste, proti, datu sagataves, kļūdainas deklarācijas, neparakstītas deklarācijas. Arī bijušais VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns apgalvoja, ka liela daļa informācijas ir nederīga.

Pārbaude notiek arī Finanšu ministrijā. Baiba Formane, finanšu ministra Einara Repšes (JL) padomniece, teica, ka pagaidām vēl nav noskaidrots, vai KPMG auditā tika konstatēts minētais caurums, visas atbildes ministrs sagaida tuvākajā laikā. Dz.Jakāns, kurš norādīja, ka tieši šis caurums netika konstatēts, ironizējot piebilda: "Es jau zinu, kurš būs vainīgs."

B.Formane pauda viedokli, ka pārbaudē jākonstatē ne tikai prettiesiska darbība, bet arī nolaidība un nevērība. Viņa izteicās, ka prasīt atbildību no ministra, kamēr nav beigusies izmeklēšana, ir diezgan absurdi.

Dz.Jakāns piekrita, ka arī viņam ir jāuzņemas zināma vaina un daļa atbildības, taču viņš norādīja, ka jebkurš var nopirkt brāķi. Īpaši, ja speciālisti saka, ka ar produktu viss ir kārtībā, "kā es kā nespeciālists varu pateikt, ka tas nav brāķis", vaicāja bijušais VID vadītājs.

N.Jezdakova savukārt uzskata, ka viņai atbildība jādala ar Exigen vai KPMG. Cik lielā mērā tā ir VID vaina, tiks noteikts dienesta pārbaudēs. "Jūtamies briesmīgi, ne tikai es, bet viss kolektīvs, jūtamies apzagti un nepasargājām mums uzticēto mantu." Viņa piebilda, ka pagaidām neviens VID darbinieks nav atnācis ar atlūgumu, bet, kad tiks konstatēti vainīgie, tie būs jāsoda, "tiešām bargi jāsoda".

EDS lietotāji ir ap 112 000 nodokļu maksātāju - gan fiziskās, gan juridiskās personas, informēja N.Jezdakova. Nodokļu konsultantu asociācijas valdes priekšsēdētājs Ainis Dābols izteicās, ka būs gadījumi, kad klientiem būs zaudējumi no šīs informācijas noplūdes, un, ja būs zaudējumi, būs tiesāšanās. Vislielākais kaitējums nodarīts valsts pārvaldei un VID, jo uzticība, kas līdz šim jau tā nebija augsta, ir kritusies, viņš piebilda.

Pērn EDS sistēmai audits netika veikts vispār, pārbaudīta tikai viena komponente.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas