Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

FM: mājokļa nodoklis jāpaaugstina, bet ne aizdevēju ieteiktajā apmērā

Lai gan pagaidām Finanšu ministrija (FM) nevar konkrēti atbildēt, cik lielā mērā tiks paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) dzīvojamai platībai, tās pārstāvis Dāvids Tauriņš neuzskata, ka tas jāceļ aizdevēju ieteiktajā apmērā.

"Ja piedāvājumi ir ne īpaši reālistiski, tad arī ieņēmumi būs tādi paši, jo cilvēki nespēs to visu samaksāt. Tāpēc mūsu piedāvājums būs tāds, lai ieņēmumi būtu reālistiski. Mūsu piedāvājums būs lielākas NĪN likmes, nekā ir šobrīd, bet ne tik lielas, kā to piedāvā aizdevēji," otrdien publicētā intervijā laikrakstam Dienas Bizness saka FM valsts sekretāra vietnieks un piebilst, ka risinājums vēl ir jāmeklē kopā ar partneriem.

D.Tauriņš uzskata, ka izskanējušie 1,5% no īpašuma vērtības būtu nesamērīgs lielums pret iespējām šo nodokli samaksāt. Viņš arī intervijā izsakās, ka nodokļa likmes nevarētu būtiski atšķirties no tām, kas ir šobrīd, vai arī ir jābūt reālam kompensējošajam algoritmam, kurš atvieglotu šī nodokļa samaksu.  FM divu nedēļu laikā jāiedod savs vērtējums Starptautiskajam Valūtas fondam.

Viņaprāt, ideāli būtu nodokli sasaistīt ne vien ar īpašuma vērtību, bet arī ar ienākumu līmeni, taču to šobrīd izdarīt ir ļoti grūti.

FM pārstāvis atzīst, ka vienmēr var pastāvēt bažas par to, ka, paaugstinot NĪN, radīsies problēmas ar tā iekasēšanu, taču pērn par zemi un komerciālām telpām bija paredzēts iekasēt 71 miljonus latu, bet reālie ieņēmumi bija lielāki - 73 miljoni latu.

Runājot par FM izstrādātajām pamatnostādnēm attiecībā uz nodokļu politiku, kurās paredzēts atteikties no samazinātajām pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmēm, D.Tauriņš atzīst, ka tas pēc būtības nozīmē arī to, ka nav pamata diskutēt par PVN likmes samazināšanu tūrismam, ko patlaban virza vairākas partijas. Tomēr viņš atzīst: nevaru apgalvot, ka parlaments nelems citādi. "Taču, ja valdība šo dokumentu apstiprinās, tad mums atbilstoši tam vajadzētu arī dzīvot. Šādu soļu realizācija ir mazāk iespējama, ja ir šāds dokuments. Protams, es nevaru šodien noliegt, ka pieņemti var būt dažādi lēmumi, kas ir pretrunā ar šo dokumentu," piebilst D.Tauriņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas