Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

FM: rūpniecības apjomi šogad pieaugs lēnāk nekā pērn

Šā gada janvārī rūpniecības apjomi gada griezumā ir pieauguši par 6,5%, tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi ir vērojams apjomu samazinājums par 2,4%, liecina Finanšu ministrijas jaunākie statistikas dati.

Apstrādes rūpniecībā produkcijas izlaides apjomi  janvārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, pieauga par 11,3%, taču pret iepriekšējo mēnesi samazinājās par 3,9%, portālu Diena.lv informēja ministrijas pārstāve Baiba Melnace.

Pozitīvu gada pieauguma dinamiku uzrāda gandrīz visas apstrādes rūpniecības nozares, īpaši kokapstrādes, apģērbu ražošana un gatavo metālizstrādājumu ražošana.

Pārtikas produktu ražošanas apjomi joprojām atrodas 2004.gada līmenī un no 2007.gada līmeņa atpaliekot par aptuveni 15%. Pārtikas produktu ražošana janvārī gada griezumā ir pieaugusi par 1,4%.

Mēneša laikā būtiski sarukusi ķīmisko produktu ražošana - par 35%, kas skaidrojams ar spēcīgām svārstībām iepriekšējos mēnešos, savukārt mēbeļu ražošana sarukusi par 6,4%.

Mēbeļu ražošana iepriekšējo gadu laikā ir samazinājusies vairāk kā uz pusi. To veicināja vājais vietējā tirgus pieprasījums, un pieprasījuma kāpums eksporta tirgū 2010.gadā nespēja kompensēt ražošanas apjomu kritumu, kā rezultātā mēbeļu ražošana joprojām atrodas 2001.gada līmenī.

Ražotāji pagājušā gada pēdējos trīs mēnešos norādīja uz sagaidāmo ražošanas aktivitātes kritumu, norāda Centrālās statistikas pārvaldes dati. Šā gada februārī konjunktūras rādītājs ir manāmi uzlabojies, kas, iespējams, liecina par ražošanas kāpumu tuvākajos mēnešos.

Ministrijas pārstāve apgalvoja, ka ir uzlabojies ir nodarbinātības novērtējums. Sagaidāms, ka izlaides kāpums nebūs straujš, jo rūpniecības jaudu noslodze šī gada pirmajā ceturksnī pieaugusi tikai par 1,1procentpunktu, sasniedzot 66,9% noslogojumu. To, ka izlaides kāpums nebūs straujš norāda arī lielie ražošanas uzņēmumi, arvien biežāk minot iekārtu trūkumu kā ražošanas ierobežojošo faktoru.

Turpmākajos ceturkšņos rūpniecības apjomu pieaugums arvien vairāk būs atkarīgs no investīcijām un ražošanas jaudu palielinājuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas