Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

FOTO: Afganistānas kara veterāni jūtas aizmirsti

Afganistānas kara veterāni Latvijā nesaņem papildu sociālās garantijas no valsts, vairāki no viņiem ir invalīdi, kuri nevar atrast darbu, turklāt viņiem par vienu pakāpi samazināta invaliditātes grupa, lai gan veselība arvien pasliktinās, informē Latvijā dzīvojošo Afganistānas kara un citu militāro konfliktu veterānu asociācijas valdes priekšsēdētājs Gunārs Rusiņš.

Šodien ar piemiņas pasākumu Latvijā dzīvojošo Afganistānas kara un citu militāro konfliktu veterānu asociācija atzīmē 21.gadadienu kopš PSRS karaspēka izvešanas no Afganistānas. Pie pieminekļa kopā ar citiem veterāniem bija arī pašreizējais Rīgas domes deputāts Dainis Turlais (LPP/LC), kurš padomju karaspēka rindās izgāja no Afganistānas.

Tāpat kā pastāv Vjetnamas sindroms, pastāv arī Afganistānas sindroms, kad cilvēks vēl joprojām turpina dzīvot kara stāvoklī, nespējot iekļauties normālā ikdienas dzīvē. Asociācijas valdes priekšsēdētājs Gunārs Rusiņš teic, ka diemžēl asociācija nespēj saviem spēkiem atrisināt visas samilzušās problēmas, kas skar Afganistānas kara veterānu, invalīdu un kritušo ģimenes locekļu sociālos un medicīniskos jautājumus.

Tāpēc asociācija vairākkārt vērsusies pie Latvijas valsts atbildīgajām institūcijām ar lūgumu palīdzēt karavīriem no Latvijas, kas piedalījušies Afganistānas karā un cieš gan no fiziskām, gan psiholoģiskām traumām, taču līdz pat šai dienai pretimnākšana nav izrādīta.

«Daudzi domā, ka mēs šajā karā piedalījāmies labprātīgi, bet tas nebūt tā nebija, jo mēs bijām obligātā dienesta karavīri. Ļoti gribētos, lai sabiedrībai un valsts amatpersonām būtu lielāka izpratne par tā laika notikumiem un pašreizējām bijušo karavīru problēmām,» teic G.Rusiņš.

Gandrīz 10 gadu ilgušajā Afganistānas karā no Latvijas tika iesaistīti 3640 karavīri, ievainoti tika 177, gāja bojā 63, bet viens ir pazudis bez vēsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas