Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

FOTO, AUDIO: Saeimas sēde Nacionālajā teātrī

Latvijas proklamēšanas 90.gadadienas Saeimas svinīgā sēde šodien notiek Latvijas Nacionālajā teātrī. Tā ir vēsturiska vieta, jo tieši tur 1918.gadā tika proklamēta Latvijas valsts. Uz Saeimas svinīgo sēdi ir aicināti Saeimas deputāti, bijušie Saeimas priekšsēdētāji, bijušie valdību vadītāji, Augstākās Padomes deputāti, kas balsoja par Latvijas neatkarību, kā arī daudzi citi viesi.

Kā novēroja Diena, Saeimas deputātes Sandra Kalniete (PS), Anna Seile (PS) un Ingūna Rībena (JL) ir tērpušās tautas tērpos. Diena pamanīja arī bijušos premjerus Māri Gaili, Induli Emsi un Andri Šķēli, kā arī Aivaru Lembergu, kurš uz sēdi aicināts kā AP deputāts. Sēdi apmeklē arī bijusī Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre. Nacionālajā teātrī ieradušies bijušie Valsts prezidenti - Vaira Vīķe-Freiberga un Guntis Ulmanis. Aicināto viesu vidū ir arī mediju vadītāji - Anita Daukšte, Voldemārs Krustiņš, kā arī Latvijas Radio un Latvijas televīzijas direktori Edgars Kots un Aigars Semēvics.

Šodien mēs esam pulcējušies toreizējā Rīgas 2.teātra zālē – vietā, kur visai pasaulei tika paziņots par neatkarīgas valsts izveidošanu, par latviešu tautas vēlmi dzīvot savā valstī, par latviešu tautas gribu pašai noteikt savu likteni, pašai valdīt savā zemē. Tā uzrunu svinīgajā sēdē sāka Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS).

Viņš skāra arī ekonomisko Latvijas situāciju, norādot, ka ir lietas, kas risināmas tikai globālā mērogā. “Protams, Saeima un valdība apzinās, ka risināmi smagi jautājumi, taču mums tomēr jāizvērtē, cik pamatoti vienā vai otrā gadījumā ir pārmetumi. Bieži vien valstij tiek adresēti pārmetumi par procesiem, ko tā nevar ietekmēt. Mēs nevaram prasīt no valdības atbildību par finanšu krīzi un inflācijas kāpumu Eiropā un visā pasaulē. Mēs nevaram prasīt no tās atbildību par energoresursu cenu kāpumu gan Parīzē, gan Romā, gan Rīgā. Mēs nevaram ietekmēt pārtikas preču cenu svārstības pasaules tirgos, kas ietekmē arī mūsu ražotājus.”

Savukārt Latvijas iedzīvotājus viņš aicināja maksāt nodokļus. “Pilsonim šī atbildības latiņa ir aktīva iesaistīšanās sabiedriski politiskajos procesos un nomaksāti nodokļi, pretī saņemot tiesības izmantot visas valsts sociālās un ekonomiskās garantijas. Šeit būtu vietā citēt Raini: ikkatram ir roka jāpieliek, lai lielais darbs uz priekšu tiek.”

Viņš vairākkārt savā uzrunā godināja tos cilvēkus, kas darbojās Latvijas neatkarības atjaunošanā. Saeimas priekšsēdētājs G.Daudze visiem novēlēja sapņu piepildījumu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

sdsd

"Gan toreiz gan tagad ir situācija, kad cilvēkiem nepieciešama vienotība un mērķa apziņa."

G.Daudze. Noklausies AUDIO

"Mēs nevaram no valdības prasīt atbildību par finanšu krīzi un inflācijas kāpumu Eiropā."

G.Daudze. Noklausies AUDIO

UZZINI

Saeimas priekšsēdētāja pilna runa svinīgajā sēdē Nacionālajā teātrī

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas