Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

FOTO: Dailes teātris svin 90 gadu jubileju

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Pilāts & Poncijs
P
Bet savā laikā DZĪVOKLĪ H.Dancberga bija izcila, Vispār, tas bija lielisks seriāls. Ar tagadējiem pat salidzināt nevar. Arī jubilejas agrāk bija "pareizākas", tās bija svinīgas. Ideja Dailes teātra jubileju veidot, kā komponistu darba svētkus, sevi tomēr neattaisnoja. Daudzi nesaprata. Mēs arī.
***
*
Šķita gan, ka pieminētā meistare Dancberga sarunā iespraucās pēc savas iniciatīvas.Ja nemaldos, pieteikta bija intervija ar 7komponistiem. Turklāt izcilai aktrisei šoreiz tāda jokaināka runa sanāca ...sssskaissssti
kosmonauc
k
tā laikam bija Paula likvidētā Operetes teātra jubileja. tāds iespaids vismaz radās. Karalis - Dailes teātris ar prīmulu Rēziju Kalniņu - ir kails.
LLL
L
vienīgais attaisnojums simfoniskā orķestra pārmērīgai iesaistīšanai varētu būt - lai aktieri atpūšas. bet tad jau nevajadzēja vispār nevienam dziedāt - palaistu tik orķestri un komponistus pie klavierēm. Un aktierus zālē - lai ir svētki! Bet patiesi - teātrī galvenais ir Vārds. Vai pamanījāt tajos nedaudzajos fragmentos, kur aktieriem bija ļauts runāt dzeju, cik spēcīgi viņu to dara? Savukārt - ja dziedāt, tad vajadzētu ņemt vērā - aktieris ir improvizators nevis mūzīklu zvaigzne, un sadziedāties ar milzīgu orķestri var tikai retais, aktierim vispiemērotākais būtu viņu pašu ierastais ansamblis Žilinska vai Lāča vadībā. ( un ne visas dziesmas ir piemērotas orķestrim - klausīties Drakulas "asinis dedzina" maigi liriskā simfoniskā traktējumā bija diezgan dīvaini..)
Jānis Celmiņš.
J
Neesmu profesionālis, bet šooreiz liekas - kaut kas nebija kārtībā ar pamatideju. Bija jūtams, ka pasākuma veidotāji bijuši totālā nesaprašanā - kas tādā teātra jubijejā vispār darāms, jo savādāk šo Simfonietta Rīga koncertu grūti vērtēt.
jumors
j
Es paskaitīju pazudušos pantus no dziesmām. Interesanti-.......
Cementa galva
C
Manuprāt, kaut kas bija pārprasts pašā pamatā - teātris nav tkai muzikāli nummuri.teātrī galvenais ir VĀRDS. un tas nāk no AKTIERA.
Laiks
L
Vislielākā atzinība Jurim Vaivodam. Sameklēt notis,salipināt tās no gabaliņiem, aranžēt, iemācīt- tas ir kolosāls darbs un par to PALDIES! Normunds Šnē un orķestris uzrādīja augstas koncentrēšanās spējas un muzikālo kvalitāti. Liene Jakovļeva un E.Mamaja droši vien zin tikai to laiku, kurā pašas klāt bijušas. Tādēļ otrā uzveduma daļa veiksmīgāka. Daudz netīru skaņu, kas radās aiz pārmēru satraukuma. Tādēļ varēja daudz vairāk ļaut piedalīties jaunajiem teātra aktieriem. Gan "Sendienās", gan "Silavas valsī", gan citur. H.Spanovskis nevietā izākstīja "Silavas valsi", Iv.Kalniņš uzskatīja par joku uzgorīties uz skatuves, numurā nepiedaloties. Baigais pavārtes džummors! Nesapratu pārspīlētu klanīšanos Paula priekšā un gara muzikālā numura iekļaušanu no filmas "Teātris". Tā vietā varēja pieminēt vēl ko no Dailes teātra vēstures. Intervijas ar Stradiņu un Grāvīti nevietā. Bij taču ieradušies arī bijušie teātra mākslinieki, kas sēdēja skatītāju zālē. Toties viņu vietā zīmējās H.Dancberga (D.t.3.akt stud.), kuru Joksts smalki atsēdināja. Kā aizvien dažu bija par maz, bet dažu par daudz. Tur nekā nevar darīt.Arī draudzīgā vidē plēšas par pirmo pleķi uz nebēdu! Tomēr kopumā jāsaka: ieguldīts grandiozs darbs un, neraugoties uz visādiem fušieriem,rezultāts bija labs.Sirsnīgs paldies!
ia
i
,televīzijā ļoti traucēja reklāma,arī neveiksmīgs operatora darbs-ekrānu uz skatuves varēja redzēt tikai pirmajā daļā.Varbūt uz 100 gadi vajadzētu citādi-galu galā teātra pamats ir aktieris,un daudziem senioriem ir savs es,ko ļoti labi var parādīt.Daudz interesantāka bija filma par Dailes teātri.Žēl,ka nepagodināja un neparādīja dailes seniorus,kas bija zālē
Nefane
N
Patiesībā kā teātra darbs tas izskatījās un izklausījās nožēlojami, bet brīžiem - šausminoši (baisās blondās bizes, daži dāmu kostīmi, greizā dziedāšana u. c.). Ekrānu nebija iespējams vērot, jo otrajā daļā gandrīz nepārtraukti acīs sitās sarkanās liesmas. Ekrāns pusi uz pusi ar dekorāciju- kas tā vispār par dīvainu kompozīciju?!? Par orķestri nav šis stāsts.
lat.
l
"Interesants" LTV darbs. Nerāda videoekrānu,bet rāda muzikantus. Braukalē krāna kamera. Kronis visam teātra pazinēja Joksta uzruna Maskatam-jūs kā bijušais teātra mākslinieciskais vadītājs!
jumors
j
Evita Mamaja un Laura Groza. Nezkāpēc. Pieņemsim, ka kadros rādītie režisori nespēj (vairs) vai negrib(vēl), bet ir arī Dailē izaudzinātie režisori- kur tie palikuši? Andris Ozols, Nauris Klētnieks, Valdis Lūriņš? Režisoru kursu beidza gan Varis Vētra, gan Andris Bērziņš. Bet tā kā režisorus grozot viena populāra uzvārda valkātāja- tā kā prīma vai?- tad laikam tur suns arī būs aprakts.
De Fekts
D
Arī man liekas, ka tās mūzikas, kas - protams, bija līmenī - tomēr bija par daudz... Ja šādi tiek svinēta dramatiska teātra jubileja, kāda tad izskatītos Filharmonijas jubileja..? Kaut kā neiebraucu -Urbis- komentā... kas tās sieviešu ne-režisorēm..?
Urbis
U
Dailes teātris ir nonācis sieviešu ne-režisoru pavadā. Ne tam ir Galvenais režisors, ne mākslinieciskais vadītājs - režisors. Visu vada ne-režisores, neporfesionāles. Te nu - lūk rezultāts. Teātra jubileja ir sačakarēta un "karalis ir kails". Ne nu tur vajadzēja simfonikso orķestri, ne visus bijušos teātra muzikantus. Dailē ir spēcīgi aktieri, bet tos kā aktierus mēs neredzējām, redzējām tikai ļoti pašvaku dziedāšanu - dūkošanu, bet tā taču nav ne dramatiskā teātra jēga, ne būtība.
A.S.
A
Piekrītu Maijai - izcils M.Balodes un J.Siliņa veikums, ar lielu mīlestību un izpratni pret šo laikposmu Dailē. Pilnīgi neticami, cik meistarīgi virknējās stāstījums, iesaistot n-tos aktierus, režisorus...paralēli ilustrējot ar precīziem izrāžu fragmentiem. Brīžiem radās sajūta, ka visas šīs izrādes ir TV ierakstītas. Taču zināms, ka nē. Un tad jubilejas koncerts, kur parādījās Kāds izredzētais, kuram bija lemts intervēt Jāni Stradiņu un bija pilnīgi vienalga, vai tas Smiļģis, vai Sosārs...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas