Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

FOTO: Izdota pirmā ķīniešu-latviešu vārdnīca

Trešdien laista klajā pirmā ķīniešu-latviešu vārdnīca, kuras sagatavošana prasījusi astoņus gadus. Vārdnīcas autors Pēteris Pildegovičs cer, ka to iegādāsies visi ķīniešu valodā runājošie Latvijas iedzīvotāji, kuru esot vairāki simti.

Pārdošanai tiks nodoti pirmie 1000 eksemplāri. “Pēc Ķīnas vēstnieka teiktā, Latvijā patlaban vairāki simti cilvēku runā ķīniešu valodā,” par vārdnīcas nepieciešamību saka P.Pildegovičs, kurš ir sinologs un Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju nodaļas pasniedzējs. Viņš uzskata, ka pateicoties šim izdevumam, turpmāk nevajadzēs izmantot sekundāru vārdnīcas, piemēram, angļu vai krievu.

Ķīniešu - latviešu vārdnīcā ir iekļauti 5000 vārdi un 50 000 to grupas, informē LU informācijas centrs.  Bez vārdiem un to tulkojumiem vārdnīca piedāvā iepazīties ar īsu Ķīnas vēstures hronoloģiju, informāciju par ķīniešu mūzikas instrumentiem un akupunktūras punktiem. Lai palielinātu izdevuma informatīvo vērtību, autors iekļāvis arī  Ķīnas provinču saīsinājumus, pasaules valstis, reģionus un valūtas, ķīmisko elementu tabulu un citus papildinājumus.

Astoņu gadu garumā veidojot vārdnīcu, P.Pildegovičs pētījis un analizējis iepriekš izdotās vārdnīcas, lingvistikas materiālus, vēstures grāmatas.  Tāpat viņš viesojies Latvijas un Ķīnas universitātēs, koledžās un bibliotēkās. Strādājot pie vārdnīcas izveides autors konsultējies ar Ķīnas vēstures, valodas un kultūras ekspertiem.

Iepriekš P.Pildegovičs sastādījis latviešu-ķīniešu sarunvalodas vārdnīcu. Tā bija iecerēta cilvēkiem, kuri plānoja doties uz 2008.gada Pekinas Olimpiskajām spēlēm un 2010.gada vispasaules izstādi "World Expo 2010" Šanhajā. Paredzēja, ka vārdnīcu izmantos sportisti, žurnālisti, sinoloģijas studenti, kā arī pārējie, kuri plāno apmeklēt Ķīnu. 





Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas