Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

FOTO: JL kongress; valde būs bez Titava

Sestdien notika partijas Jaunais laiks (JL) kongress ar devīzi JL – drošai rītdienai. JL kongress notiek dažas dienas pēc tam, kad partijas pārstāvim Valdim Dombrovskim Valsts prezidents uzticēja valdības veidošanu. Kā novēroja Diena, Kongresu nama Jaunā zāle ir pārpildīta un daudzi delegāti spiesti stāvēt kājās. Kongresā pulcējušies vairāk nekā 390 partijas biedru no visas Latvijas.

Kongresa laikā tika ievēlēta jauna valde. Pēc pirmās vēlēšanu kārtas valdē tika ievēlēti 11 no 14 valdes locekļiem. Visvairāk balsu ieguva premjera amata kandidāts V.Dombrovskis. Savukārt nepietiekamā atbalsta dēļ valdē nav iekļuvis Dans Titavs (144 balsis). Balsojumam bija šādi rezultāti:

Valdis Dombrovskis – 335 balsis;
Einārs Repše – 317 balsis;
Linda Mūrniece – 296 balsis;
Dzintars Zaķis – 267 balsis;
Baiba Brigmane – 243 balsis;
Krišjānis Kariņš – 231 balss;
Ainars Latkovskis – 223 balsis;
Silva Bendrāte – 215 balsis;
Uģis Resnis – 203 balsis;
Ainārs Šteins – 188 balsis;
Olafs Pulks – 272 balsis.

Vēlēšanu otrajā kārtā uz vēl trim vietām kandidēja seši cilvēki, pirmie, kas palika “aiz svītras”. Tie bija: Klāvs Olšteins, Iveta Blaua, Arilds Bethers, Alberts Krūmiņš, Modris Jaunups un Mārtiņš Greste. Pēc otrās vēlēšanu kārtas noskaidrojās, ka valde strādās nepilnā sastāvā, jo nepieciešamo balsu skaitu ieguva tikai divi cilvēki – Arilds Bethers (155 balsis) un Iveta Blaua (150 balsis). 

Partijas vadība sestdien netika pārvēlēta, jo Solvita Āboltiņa ir uz diviem gadiem ievēlēta valdes priekšsēdētājas amatā. Savukārt Artis Kampars uz diviem gadiem ievēlēts domes priekšsēža amatā. JL vadība tika vēlēja pērn martā.

Situācija nav bezcerīga un kopīgā darbā ātri mums izdosies nolikt valsti atpakaļ uz attīstības ceļa, JL kongresā sacīja bijušais partijas līderis Einārs Repše. “Mums ir cerība. Mēs neesam pie kara izpostītas valsts. Mums ir sava valdība Rīgā, nevis uz kuģa pie Liepājas.”

E.Repše sacīja, ka šo krīzi ir izraisījusi tikai pašu tuvredzība un ekonomiskie apstākļi. Kā iemeslus, kāpēc valsts piecos gados ir tik tālu nonākusi, E.Repše minēja korupciju, pārmērīgo birokrātiju un tuvredzīgus lēmumus. Viņš par prioritāti uzskata atbalstu uzņēmējiem un uzņēmējdarbībai, jo tautsaimniecības atjaunošana bez tā nav iedomājama. Vispirms ir jāatbalsta eksportspējīgie uzņēmumi, tie, kas spēj radīt darbavietas, kā arī augsto tehnoloģiju uzņēmumi, viņš teica.

“Samazinot budžeta izdevumus ir būtiski, lai kāds neiedomājas samazināt darbiniekus, tā vietā, lai samazinātu priekšniekus; lai nesamazina ātrās palīdzības, tā vietā, lai samazinātu priekšnieku limuzīnu izmaksas,” uzsvēra E.Repše.

Diena jau rakstīja, ka JL E.Repši vēlas redzēt finanšu ministra amatā.

Premjera amata kandidāts atkārtoti uzsvēra, ka topošās koalīcijas partijām pirmām kārtām ir skaidri jāvienojas par veicamajiem darbiem - vispirms par budžeta grozījumiem, jo reāli naudas valsts kasē pietiek līdz aprīlim. Tādēļ vēl tikai pāris mēnešu var mēģināt iztikt uz iekšējo aizņēmumu rēķina, taču tālāk jau ir valsts bankrots. Tādēļ ir jāsamazina budžeta izdevumi par apmēram 700 miljoniem latu, lai saņemtu starptautisko aizdevumu, taču tas ir tikai pirmais - izdzīvošanas - jautājums, jāsaprot arī, kā strādāt tālāk un kāda būs valsts attīstība.

Tādēļ krīzes pārvarēšanā jāiesaista labākie savu jomu eksperti, jāuzlabo valdības kompetence un spējas pieņemt pārdomātus lēmumus, mainot arī politisko kultūru un nopelnot sabiedrības uzticību. Tādēļ visiem topošajiem ministriem arī jāatceras, ka viņus sagaida "grūts darbs, nevis iespēja audzēt popularitāti", par V.Dombrovska teikto kongresā vēsta aģentūra BNS.

Savukārt JL Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis aicināja izsludināt moratoriju politisko partiju kašķiem un nemeklēt vainīgos. Tagad tam nav īstais brīdis, uzsvēra Dz.Zaķis.

Pirms tam delegātus uzrunāja JL līdere Solvita Āboltiņa. Viņa savā veltīja gana daudz kritikas līdzšinējām varas partijām. Viņa uzsvēra, ka jābeidz biedēšanas un bezcerības sēšana, jo cilvēkiem jādod cerība.

Partijas domes priekšsēdis Artis Kampars pauda, ka jāaktivizē cilvēkus vairāk iesaistīties politikā.

JL kongress sākās ar balvas pasniegšanu par mūža ieguldījumu partijas darbā. JL priekšsēdētāja to pasniedza partijas biroja administratorei Vizmai Vilumsonei, kas šajā amatā strādā kopš partijas dibināšanas 2002.gadā.

(papildināta 4.rindkopa)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL:

Jaunais laiks. Pacelties vai krist pavisam

Žurnālistes Ināras Egles raksts


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas