Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

FOTO: Lai gan vētra izrādījās stiprāka, Preisu sagaida kupls skaits liepājnieku

Otrdien ap plkst.21.30 Liepājā atgriezies godalgotais latviešu ūdenssportists liepājnieks Jānis Preiss, kurš bija apņēmies ar vējdēli šķērsot Baltijas jūru no Gotlandes līdz Liepājai. Mērojot aptuveni divas trešdaļas plānotā attāluma, sportista ceļā stājās vētra, līdz ar to atlikušo distanci viņš mēroja uz pavadošās jahtas klāja.

"Vēja ātrums pārsniedza 25 metrus sekundē, viļņu augstums bija 4-5 metri. Nebijām gatavi šādiem apstākļiem," trešdien no rīta LNT raidījumā 900 sekundes atzina Preiss. Viņš teic, ka ar vējdēli var braukt arī stiprākas vētras apstākļos, taču viņa aprīkojums tam nav bijis piemērots, savukārt pie vajadzīgā tikt vairs nebija iespējams.

"Beigās bija grūti, kad trīs četras reizes pēc kārtas iekritu un uz priekšu netiku. Sapratu, ka nav jēgas riskēt," atzina sportists. Viņš arī teica, ka tikt jahtā šādā vētrā neesot bijis viegli un kapteiņa veiktais manevrs, kas īstenots, lai Preiss tomēr varētu doties tālāk jahtā, licis viņam brīnīties.

Šoruden braucienu vairs neesot plānots atkārtot, taču tagad esot zināms, kas vēl jāuzlabo. "Nav jēgas sasteigt," minēja Preiss.

Ceļa sākumā otrdien no rīta vēja stiprums bijis ap 10-12 metriem sekundē, bet pēcpusdienā tas pakāpeniski palielinājies brāzmās līdz 25 un pat vairāk metriem sekundē, aģentūru LETA informējis mūziķis Aigars Runčis, kurš visu brauciena laiku atradās uz Preisu pavadošās jahtas. Spēcīgā vēja dēļ arī jahtai tika nolaista bura, līdz ar to tā ceļu mēroja lēnāk, un Liepājā nonāca vēlāk nekā iecerēts.

Kā uzskata Runčis, neskatoties uz to, ka stiprais vējš iztraucēja pilnībā realizēt ieceri ar vējdēli šķērsot jūru no Slites ostas Gotlandē līdz Liepājai, Preiss paveicis īstu varoņdarbu, pieveicot 120 kilometrus atklātā jūrā pie tik spēcīga vēja.

Preiss otrdien ap plkst.6.30 ar vēja dēli sāka šķērsot Baltijas jūru no Slites ostas Gotlandē līdz Liepājai.

Lai gan sākotnēji bija domāts, ka Preiss Slites ostu atstās jau plkst.4 no rīta, tomēr bijis vēl pārāk tumšs, tāpēc brauciena sākums atlikts līdz plkst.6.30.

Izbraucot no Slites, prognozes liecināja, ka vētras epicentru būs iespējams apsteigt ceļā uz Latviju, norāda sportista pārstāvji.

Preiss bija apņēmies šķērsot Baltijas jūru uz vindsērfinga dēļa no Gotlandes līdz Liepājai. Uz Gotlandi Preiss devās pirmdien. Pētot jaunākās laika prognozes, pirmdien tika pieņemts lēmums braukt nevis uz Visbiju, bet gan uz Slites ostu.

"Visu vasaru gaidījām vēju, lai varētu šo sapni īstenot," pirms brauciena atzina Preiss, atzīstot, ka finišs būs lieliska dāvana sev pašam 34.dzimšanas dienā.

Sākotnēji Preiss bija iecerējis šķērsot jūru no Liepājas līdz Visbijai, taču, pakļaujoties vēja virziena maiņai, brauciens "Ar buru pār jūru" norisinājās nevis no Latvijas uz Zviedriju, bet gan pretējā virzienā - no Gotlandes uz Liepāju.

(pievienota fotogalerija)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas