Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

FOTO: Manifestācija Esplanādē

Latvijas Brīvo arodbiedrības savienības (LBAS) rīkotā manifestācija "Par Latviju. Pret netaisnību" Rīgā, Esplanādē, pulcēja vairākus simtus cilvēku. Teritorija iepretim Raiņa piemineklim bija pilna ar cilvēkiem. Uz manifestāciju ieradās arī finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Ministrs nekavējoties nonāca žurnālistu ielenkumā. Arī viņš atvainojas par to, ka valsts nonākusi šajā krīzē, kaut piebilst, ka nav bijis klāt pie tiem lēmumiem, kas noveduši valsti šajā situācijā. Viņš pauda gandarījumu, ka sadarbībā ar sociālajiem partneriem izdevies samazināt budžeta izdevumus un nodrošināt to, ka laikā tiek izmaksātas algas un pensijas, kaut tās ir samazinātas.

Kad E.Repše devās tikties ar pasākuma dalībniekiem, viņu sagaidīja agresīvi protestētāji, kuri kliedza "melis", dažas sievietes ķērās viņam arī žaketē un miesassargi viņu aizveda projām, kaut izskatījās, ka E.Repše bija gatavs turpināt sarunu.

Pēcāk manifestācijas vadītājs jautāja, vai sanākušie vēlas dzirdēt ministra uzstāšanos. "Tas, vai viņam runāt, vai nerunāt, ir jūsu griba. Jūs esat šī mītiņa saimnieki," teica P.Krīgers. Sanākušo domas dalījās, taču pēc tās uz skatuves teikt runu kāpa arodbiedrības pārstāve. E.Repše pameta norises vietu.

Sanākušajiem bija dažādi arodbiedrību un pensionāru federācijas plakāti, piemēram, "Deputātu algas vienlīdzīgas skolotāju algām!!! - 50%", "Rokas nost no pensionāriem". Tāpat tika izdalīti dzelteni karodziņi ar uzrakstu "Vienoti prasībās". Pasākumā bija redzami arī vairāki Latvijas karogi. Nebija manāms, ka pasākumā būtu daudz policistu, tie lielākoties bija izvietojusies perimetrā ap pasākuma norisi.

Teritorijā bija novietots liels kravas transports, kas tika izmantots kā pasākuma tribīne. Uz tās bija liels uzraksts "Mēs - pret nabadzību".

LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers norādīja, ka no arodbiedrībām pieteikti divi tūkstoši dalībnieku.

Pēc himnas nodziedāšanas pasākuma izskaņā cilvēki sāka palēnām izklīst. Vēl tikai nelielos pulciņos cilvēki diskutēja, runājās. Nopietni incidenti nav novēroti. Cilvēki arī dziedāja tautasdziesmu Bēdu manu lielu bēdu. Bija redzami Rīcības partijas, LSDSP partiju plakāti. Akcijā bija manāmi arī sabiedrībā pazīstami cilvēki – Raita Karnīte, Aleksejs Loskutovs.

Pamatā laukumā pie Raiņa pieminekļa vēl uzkavējās vecāka gadagājuma cilvēki. Pie Raiņa pieminekļa uz kāpnēm apsēdies muzicēt Kaspars Dimiters un viņa sieva Līga, kuru dziesmās klausījās klātesošie.

Diena novēroja, ka manifestācijā bija arī Saskaņas centra pārstāvis Sergejs Dolgopolovs, kuru bija apstājuši cilvēki, vaicājot, kāpēc Saskaņas centrs Rīgas domē "iet kopā" ar Aināru Šleseru.

Dažādu formu protesta akcijas ceturtdien norisinās arī četrās citās Latvijas pilsētās. Liepājā, J. Čakstes laukumā, notiks tautas sapulce, Jelgavā līdzīgs pasākums risināsies Hercoga Jēkaba laukumā. Daugavpilī ļaudis uz pasākumu pulcēsies Latviešu biedrības namā, savukārt Valmierā Sv. Sīmaņa baznīcā notiks aizlūgums par Latviju.

Pēc LBAS aprēķiniem manifestācijā Rīgā, Esplanādē, piedalījās ap 7000 cilvēku, Liepājā – ap 1500, Jelgavā – 700 ļaužu. Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā uz aizlūgumu pulcējās ap 400 cilvēku, bet Daugavpilī zem LBAS prasībām Valsts prezidentam, Saeimai un valdībai līdz pēcpusdienai bija savākti ap 5000 parakstu.

Savukārt pēc policijas datiem, Rīgā manifestācijā piedalījās 5000 cilvēku.

(papildināta ar FOTO un pēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KO TEICA MANIFESTĀCIJĀ?

Pēteris Krīgers, LBAS līderis


Aicinām nākt pie arodbiedrībām ar savām idejām, sūtīt vēstules ar ieteikumiem, kā varam iziet no situācijas. Mēs apņemamies būt par koordinācijas centru, kas nodos idejas tālāk prezidentam, valdībai un Saeimai. Pirmkārt, mums šodien jābūt vienotiem, jo sākas darbs pie nākamā gada budžeta, tur ir savs šausmu stāsts un mums tas ir jānovērš.

Mums priekšā ir ļoti smags rudens un ziema. Mums jāorganizējas pašiem, dzīvojamās mājās, novados, pilsētās, ciemos, lai varētu palīdzēt ar maizi, kartupeļiem, transportu, lai varētu šo ziemu izdzīvot. Ja esat grūtā situācijā, ejiet pie arodbiedrībām. Mums vairāk viens otram jāuzticas, bet varai nedrīkstam uzticēties, mums tā jākontrolē.


Zane Jančevska, aktrise

Turamies kopā, mums nav par ko kaunēties. Mēs savas jostas jau esam savilkuši. Tagad gaidām, lai savus kreklus novelk tie, kam to ir daudz un lai dod tiem, kam salst. Es noliecu galvu to cilvēku priekšā, kas atsakās no pusdienām un vakariņām, lai vēl nāktu uz teātri.

Uvis Helmanis, sportists


Politiķu solījumi pēdējos pāris gadus mani ir pārsteiguši, un esmu no tā cietis, mums tiek melots. Man netiek maksāta alga un nodokļi. Ceru, ka jaunā Rīgas dome sakārtos lietas un cilvēki dzīvos labāk. Vairāk budžeta pieņemšanā ir jāiesaista sabiedrība. Esam pelnījuši, lai sabiedrība zinātu taisnību.


Inese Pabērza, aktrise un dziedātāja


Kad 80.gados dziedāju dziesmu Savējie sapratīs, mēs zinājām par ko dziedam. Bet tagad pašu audzinātajiem vampīriem nav gana, viņiem nekad nepietiek. Šobrīd nedrīkst nošķirties pa profesijām. Mums latviešiem ir tāda jocīga mentalitāte, ka neprotam cīnīties par sevi, tāpēc cīnīsimies par citiem – pensionāriem, skolotājiem. Ja darba devējs neveic savus pienākumus, viņš ir jāsauc pie atbildības un viņam nemaksā nekādus atlaišanas pabalstus. Mums ir pārāk īsa atmiņa. Valdība man atgādina plānprātīgus spēlmaņus, kas ir nospēlējusi visu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas