Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

FOTO: Partenopes dižspāre – rets viesis Latvijā

Usmas ezera apkārtnē jūlija sākumā novērota kāda spāre, kas līdz šim Latvijā redzēta tikai četras reizes. To izdevās pamanīt nolaidušos Usmas ezera dienvidaustrumu krastā uz viesu nama jumta, kur to nofotografēja kāds no apkārtnē notiekošo orientēšanās sacīkšu dalībniekiem.«Spāre bija ļoti skaista – liela un ar zilgani spilgtu muguru.

Tas pievērsa uzmanību un pēc nelielas sekošanas no lielāka attāluma izdevās to nobildēt. Viņa gan bija ļoti ātra un pēc īsa mirkļa jau pazuda ezera virzienā,» stāsta spāres atradējs.Mērķtiecīgas ekspedīcijas šīs sugas konstatēšanai Latvijā sākušās jau 2005.gadā. Tomēr Latvijā pirmo reizi tā novērota pagājušajā gada jūnijā, kad Rīteru karjeru dīķos pie Kokneses to izdevās atrast entomologam, spāru pētniekam Mārtiņam Kalniņam. 2008.gada vasarā tā novērota arī netālu no Mazā Baltezera un Laucesē Daugavpils pusē. Šogad retā suga redzēta pie Engures ezera un tagad arī Usmas apkārtnē. Partenopes dižspāre ir sastopama lielākajā daļā dienvidu un Centrāleiropas valstu, kā arī Āzijā un Āfrikā. Īpaši pēdējos gados tā klejojumos sastapta vairāk uz ziemeļiem. Eksotiskais vārds – Partenope – saistīts ar sirēnu grieķu mitoloģijā, kura ietekmējusi Rodos salas jūras braucējus varenās Neapoles celšanai.Līdz ar šīs sugas novērojumu jau kopš pagājušā gada Latvijas faunā ir 59 spāru sugas. Ja arī _Dienas _lasītājiem izdodas novērot kādu no sev neparastiem novērojumiem Latvijas dabā, ziņojiet par to portālā _Dabasdati.lv_.Raksta sagatavošanai izmantots M.Kalniņa (2009) raksts: _Lesser Emperor Anax parthenope (SELYS, 1839) (Odonata: Aeshnidae) – a new dragonfly species in Latvia._

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KAS IR DABASDATI.LV?

Dabasdati.lv ir portāls, kurā iespējams pastāstīt par saviem novērojumiem Latvijas dabā. Ikviens tur var pievienot savvaļā nofotografēto dzīvnieku vai augu bildes speciālistu komentēšanai vai ziņot par ikdienā apkārtnē redzamo. Tas ir interesanti pašiem un noderīgi dabas izpētes un aizsardzības jomā.

Ziņot par saviem dabas vērojumiem varat šeit

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas