Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

FOTO: Pasniedz stipendijas "Sievietēm Zinātnē"

Piektdien, 8.maijā, trīs zinātniecēm tika pasniegtas L'OREAL stipendijas Sievietēm Zinātnē. Par stipendiju piešķiršanu lēma žūrijas komisija Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta priekšsēdētāja akadēmiķa Jāņa Stradiņa vadībā.

Stipendija piešķirta medicīnas zinātņu doktorei Līgai Zvejniecei, pētniecei Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijā, pētījumam "Jaunu pretsāpju zāļu vielu meklējumi". Šis pētījums ļautu atklāt savienojumus, kas, iespējams, ne tikai bloķēs neiropātiskās sāpes, bet arī ļaus atjaunot un uzlabot nervu šūnu darbību.

Tāpat stipendija piešķirta dabas zinātņu maģistrei bioloģijā Karīnai Siliņai, pētniecei Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā, doktora disertācijas izstrādei par tēmu "Autoantivielu pielietojums audzēju serodiagnostikas, prognostikas un jaunu terapijas pieeju izstrādē". Pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai izmainītās olbaltumvielas var tikt izmantotas organisma imūnsistēmas "apmācīšanai" atpazīt audzēju jeb imūnterapijas izstrādei. Viens no darba mērķiem ir izstrādāt ērtu agrīnas audzēju diagnostikas testu, kurš ļautu ārstēšanu uzsākt laicīgāk, kas ir viens no galvenajiem veiksmīgas terapijas priekšnoteikumiem.

Stipendija piešķirta arī dabas zinātņu maģistrei fizikā Tatjanai Glaskovai, zinātniskajai asistentei Latvijas Universitātes Polimēru mehānikas institūtā, doktora disertācijas izstrādei par tēmu "Polimēru nanokompozītmateriālu termofizikālo un mehānisko īpašību eksperimentālā izpēte un modelēšana". Šis pētījums ļaus novērtēt perspektīvu nanokompozītmateriālu stabilitāti pret apkārtējās vides ietekmi, paverot ceļu to uzlabošanai un dodot iespēju paplašināt to pielietošanu tehnikā un būvniecībā.

2009.ir jubilejas gads - L`OREAL grupas un UNESCO starptautiskās programmas Sievietēm Zinātnē ietvaros stipendija mūsu valstī tiks piešķirta jau piekto reizi. Piecos gados programmas ietvaros atbalstu saņēmušas 15 Latvijas zinātnieces, kuru darbības lauks ir dzīvības zinātnes un materiālzinātnes: iecerēto pētījumu īstenošanai to saņēmušas deviņas zinātņu doktores, bet disertācijas izstrādei - sešas doktorantes. Vienas stipendijas apmērs ir 4000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas