Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

FOTO: Pašvaldības rosina samazināt neapliekamā minimuma slieksni

Starptautiskais Valūtas fonds sarunās ar valdību ir norādījis, ka arī pašvaldībām nākamgad būtiski ir jāsamazina savi izdevumi. Atalgojuma fondus tiek prasīts samazināt par 15%, bet plānotos izdevumus remontiem, iepirkumiem u.tml. izdevumiem par 25%. Par šādu SVF nostāju, kā makroekonomikas stabilizācijas programmas sastāvdaļu, šorīt no rīta pašvaldības informēja premjers Ivars Godmanis (LPP/LC).

Pēc vairāku stundu ilgušām debatēm Latvijas pašvaldības piekritušas SVF prasībai. "Mums jau nav daudz alternatīvu, vai nu mēs piekrītam un būs slikti, vai nu nepiekrītam un būs ļoti slikti," pēc sanāksmes Dienai atzina Latvijas pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis. Viņš teica, ka patlaban tiek gatavots vienošanās protokols starp valdību un pašvaldībām par izdevumu samazinājumu, kam jābūt gatavam pirms valdības sēdes līdz četriem pēcpusdienā, jo premjeram par vienošanos ir jāinformē SVF.

Pēc A.Jaunsleiņa teiktā, pašvaldības rosina valdību neapliekamo minimumu nākamgad celt tikai par 10 latiem - līdz 90 latiem nevis 100, kā bija plānots iepriekš. Tāpat pašvaldības rosina valdību palielināt pašvaldību budžetos ieskaitāmo iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporciju, paredzot, ka pašvaldībām tiek 83% iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN). Pašlaik tās saņem 80%. Tas tiek pamatots ar gaidāmo IIN ieņēmumu kritumu.

Pret šādu pašvaldības priekšlikumu ir arodbiedrības. Diskusijas par to turpināsies valdības sēdē.

Pēc premjera preses pārstāvja Edgara Vaikuļa iepriekš Dienai teiktā, SVF ar Latvijas valsts pārvaldi saistītos izdevumus uztver kā konsolidētus, tas ir, izdevumi, kas attiecas uz valsts pārvaldi attiecas arī uz pašvaldībām.  No tā, vai pašvaldības piekritīs savu izdevumu apcirpšanai, pēc Vaikuļa teiktā, būs atkarīga sarunas virzība ar SVF par aizdevumu valstij. Ja pašvaldības nepiekritīs, tad valdība būs spiesta vēl vairāk samazināt izdevumus vai arī nevarēs vienoties ar SVF.

Valdība ir piedāvājusi samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli no 25% uz 23%, taču diskusijas par to, kā tas ietekmēs pašvaldības vēl turpināsies valdības sēdē pēcpusdienā. Valdības ārkārtas sēde šodien četros pēcpusdienā būs atklāta. Līdz tam I.Godmanis vēl tiksies ar finanšu ministru Ati Slakteri un SVF pārstāvjiem.

Diena jau rakstīja, ka valdība otrdien plāno pieņemt makroekonomikas stabilizācijas plānu, lai jau ceturtdien par to varētu balsot Saeima. Plāns nepieciešams aizdevuma saņemšanai no starptautiskajām institūcijām.

(papildināta ar foto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas