Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

FOTO: Sāk parakstu vākšanu pret seksa tirdzniecību

Ar mērķi rosināt Latvijas lēmējvarai pieņemt likuma normu par seksuālo pakalpojumu pircēju sodīšanu, tādējādi vēršoties pret sieviešu tirdzniecību, otrdien Rīgas Dzelzceļa stacijā sākās parakstu vākšanas kampaņa pret seksa tirdzniecību. Savāktos parakstus plānots iesniegt Saeimai 10.decembrī - Starptautiskajā Cilvēktiesību dienā.

Ja šādu likuma normu pieņems, tad mazināsies pieprasījums meiteņu un sieviešu seksuālajai izmantošanai, prostitūcijā iesaistīto bērnu īpatsvars, sekstūristu interese un pieplūdums, kā arī Latvija nebūs pievilcīga cilvēku tirgotājiem, nostiprināsies cieņa pret sievieti, par vērtību kļūs līdztiesība starp sievietēm un vīriešiem, uzlabosies sabiedrības veselība, veidosies pozitīva izpratne par seksualitāti, mazināsies atšķirīgie morālie standarti, būs iespējas nodrošināt valsts mēroga atbalstu meitenēm un sievietēm, lai izkļūtu no seksuālās izmantošanas. Šajā kampaņā "The Body Shop" aicinājumam atsaukušās četras Latvijas lielākās nevalstiskās organizācijas - "Resursu centrs sievietēm Marta", "Dardedze", "Papardes zieds", kā arī "Sarkanā krusta" Jauniešu apvienība."Līdz 10.decembrim plānojam savāk ap 50 tūkstošiem parakstu. Cilvēki varēs parakstīties visās "The Body shop" tirdzniecības vietās, kā arī mājaslapā www.thebodyshop.lv/stop," skaidro "Resursu centrs sievietēm Marta" preses pārstāve Gundega Tentere. "Ideja aizgūta no Zviedrijas un Norvēģijas, kurās seksuālo pakalpojumu pircēji tiek sodīti. Šajās valstīs šī sistēma darbojas ļoti veiksmīgi. Seksuālo pakalpojumu sniedzēji tiek uztverti kā kriminālnozieguma upuri."

"Kaut arī sabiedrībā kopumā attieksme pret aicinājumu pieņemt likuma normu par seksuālo pakalpojumu pircēju sodīšanu ir neviennozīmīga, mēs uzskatām, ka ir jāmudina sabiedrība uz diskusiju. Mums vienmēr bijis svarīgi runāt par notiekošajiem procesiem, kurus daļa sabiedrības "paturētu zem deķa"," vēsta Ieva Gailuma, "The Body Shop” franšīzes ņēmēja Latvijā SIA "Bodybalt” direktore Baltijas valstīs.

Iluta Lāce, Biedrības Resursu centrs sievietēm "Marta"vadītāja: "18. oktobrī Latvijā jau ceturto reizi atzīmēs Eiropas Savienības dienu pret cilvēku tirdzniecību. Vienlaikus arī Latvijā pienācis laiks ar skaidru politisku lēmumu vērsties pret meiteņu un sieviešu seksa tirdzniecību. Tas ir iespējams, vienīgi atmaskojot un sodot meiteņu un sieviešu izmantotājus. Nevēršoties pret pieprasījumu pēc meiteņu un sieviešu seksuālās izmantošanas, sabiedrība pēc būtības dod "zaļo gaismu" kroplīgam seksualitātes redzējumam, meiteņu un sieviešu diskriminācijai un sabiedrības veselības degradācijai."

Nodibinājuma "Centrs Dardedzes" vadītāja Agnese Megne uzsver: "Vēl joprojām mēs asi izjūtam, cik ļoti cilvēkiem pietrūkst informācija, kā varmākas vai vervētāji iesaista savus potenciālos upurus. Bieži sākums ir ļoti skaists, piesolot vai pat reāli dodot dažādus labumus.” 

Kampaņa “Pret bērnu un jauniešu seksa tirdzniecību” ir globāls “The Body Shop” projekts, un tā pirmais posms tika uzsākts 2009. gadā. Šovasar visā pasaulē “The Body Shop” aizsāka parakstu vākšanas akciju. Šobrīd visā pasaulē jau ir savākts 3 089 061 paraksts. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas