Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

FOTO: trīs partijas paraksta "vērtību dokumentu"

Jaunais laiks, Pilsoniskā savienība un Sabiedrība citai politikai pirmdien paziņoja par apņemšanos sākt Latvijas politisko un sabiedrisko spēku saliedēšanu un vēlreiz apliecināja, ka 10.Saeimas vēlēšanās startēs ar kopīgu sarakstu. Šo iniciatīvu pirmdien sasauktajā preses konferencē žurnālistu klātbūtnē parakstīja partiju līderi – Solvita Āboltiņa, Ģirts Valdis Kristovskis un Aigars Štokenbergs. Viņi aicināja “iniciatīvai pievienoties domubiedrus Latvijas sabiedrībā un politikā”.

Dokumentā, kas ir viena A4 lapa, minēti apvienības darba principi: godīga, atildīga un kompetenta politika; eiropeiska nacionāla valsts; cilvēka cieņa, kultūru daudzveidība un tolerance; sociāli atbildīga tirgus ekonomika; ilgtspējīga un līdzsvarota valsts attīstība; kvalitatīvas izglītības un veselības aprūpes pieejamība; slaida, iedzīvotāju un uzņēmēju interesēm kalpojoša valsts pārvalde’ modernu ražošanas veicinoša nodokļu politika; rietumu izvēle.

Visi trīs politiskie spēki turpinās sarunas par programmatiskajiem principiem. Kad par tiem būs panākta vienošanās, tad sarunas turpināsies par citu politisko spēku iesaistīšanu apvienībā. Tajā jaunie sabiedrotie redz vietu gan bijušajam premjeram un EP deputātam Guntaram Krastam, kas tāpat kā Ģ.V.Kristovskis aizgāja no TB/LNNK, gan sociāldemokrātam Atim Lejiņam. Taču uz jautājumu, vai G.Krasts varētu iesaistīties viens, vai kopā ar trīs nelielas ietekmes politiskajiem spēkiem, kas apvienojās viņa vadītajā apvienībā libertas.lv, preses konferencē atbildēts netika. SCP līderis Aigars Štokenbergs uzteica arī TB/LNNK ekonomisko programmu, liekot saprast, ka arī tēvzemieši varētu būt sabiedrotie, pret viņiem nav izskanējušas iebildes arī no JL, taču Ģ.V.Kristovskis uz sadarbību ar bijušajiem kolēģiem raugās atturīgāk.

Turpretim Sandra Kalniete (PS) un Solvita Āboltiņa (JL), satiekoties apkampās kā ļoti tuvas politiskās domubiedres, lai gan tieši personīgo ambīciju dēļ sašķēlās Jaunais laiks. «Mēs esam sapratuši, cik grūti ir mazām organizācijām kaut ko sasniegt, tāpēc esam gatavi runāt tik ilgi, kamēr atrisinātas visas domstarpības,» teica S.Āboltiņa. Preses konferencē skaidri netika atbildēts arī uz jautājumu, kāda vieta apvienības darbībā būs Sarmītei Ēlertei. A.Štokenbergs tikai sacīja, ka viņa varētu pretendēt arī uz visaugstākajiem amatiem valstī, taču tā ir katra paša cilvēka izvēle, kādu ceļu iet politikā. Visi trīs partiju līderi ir politiski pieredzējuši un strādājuši valdībā. Uz jautājumu, kas tajā laikā liedza īstenot šos principus, S.Āboltiņa atbildēja: «Latvijas problēma ir koalīcijas valdības, kurās valda princips «tu — man, es — tev». Tas liedzis apņemšanās īstenot. Apvienību varētu dibināt nākamā gada martā.

(papildināta no 3.rindkopas)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas