Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

FOTO: Vairāki simti cilvēku pie Brīvības pieminekļa piemin komunistiskā genocīda upurus

Vairāki simti cilvēku ceturtdien nolika ziedus un vainagus pie Brīvības pieminekļa, pieminot komunistiskā genocīda upurus.Politiski represēto apvienības priekšsēdētājs Gunārs Resnais uzrunā teica, ka "mēs esam atnākuši, lai izteiktu uzticību šai Latvijas neatkarības svētvietai un pieminētu politiski represētos".

Taču tai pat laikā viņš bija kritisks un norādīja, ka šajā brīdī ir jārunā par to, ka Latvijas politiskā vide nav bijusi labvēlīga iedzīvotājiem. Partiju savstarpējie ķīviņi noveduši valsti situācijā, kad Latvijas tauta ir spiesta meklēt darbu ārzemēs. Šajā laikā ir mainījušās 14 valdības, un tagad varot redzēt, ka "mūsu politiskā sistēma ir sevi izsmēlusi", to ir nepieciešams rekonstruēt un pašiem būt vienotākiem, negaidot svešu palīdzību, norādīja G.Resnais.Valsts prezidents Valdis Zatlers, pie Brīvības pieminekļa uzrunājot politiski represētos, teica, ka "šīs ciešanas nekad netiks aizmirstas un jūsu paveiktais vienmēr būs cieņā Latvijas valstī". Valsts prezidents arī novēlēja visiem labu veselību.

"1949.gads – Eiropa sāka celt savu nākotni pēc kara, sāka atjaunoties. Bet kas notiek Latvijā? Neskatoties uz to, ka ir bijis Baigais gads, ir bijis karš, daudzi cilvēki ir pametuši dzimteni, daudzi cilvēki jau ir izsūtīti pirmajās deportācijās, bet nepieciešams ir vēl. Svešajai, naidīgajai varai nav par maz. Vēl vairāk nekā 40 000 cilvēku tiek atrauti no savām mājām, no savas zemes, no savas tautas un aizsūtīti tālajā Sibīrijā. Kāpēc? Ar kādu mērķi? Kas tā ir par politiku? Un iemesls ir tikai viens – visos jūsos un visos tajos vairāk nekā 40 000 Latvijas valsts prātā un sirdī bija dzīva. Pat aizvedot cilvēkus tālu Sibīrijā, Latvijas valsts palika tur, jūsu sirdīs un prātos, un atgriezās vēlāk šeit, Latvijā. Šis ir stāsts par to, cik mūsu tauta ir sīksta un izturīga un cik jūs visi daudz mīlat savu zemi, savu dzimteni un savu valsti," teica V.Zatlers.

Viņš piebilda, ka arī šodien, daudzus gadu desmitus vēlāk, atkal esam šeit, lai "pieminētu šo smago, traģisko vēsturi, lai izrādītu cieņu tiem, kas palika Sibīrijā, tiem, kas atgriezās, visiem tiem, kam mūsu valsts vienmēr ir svētā vietā". "Es saku jums visiem paldies, ka esat šodien šeit, pie Brīvības pieminekļa."

Noliekot ziedus, pirmajās rindās gāja politiski represēto apvienības vadība un Valsts prezidents, tāpat arī ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) un Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa (JL). Premjers Valdis Dombrovskis (JL) un Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze atrodas ārvalstīs, tāpēc kopā ar prezidentu ziedus nolika A.Kampars un S.Āboltiņa.

Bija redzami arī daudzi ministri, arī Saeimas deputāti no gandrīz visām frakcijām - sevišķi plaši bija pārstāvēts Jaunais laiks un TB/LNNK, arī Visu Latvijai.

Ziedus nolika arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC). Aiz Rīgas vadības gāja vēl vairāki Saskaņas centra (SC) Saeimas un domes deputāti.

(pievienota 4. un 5.rindkopa, kā arī fotogalerija)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas