Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

FOTO. VIDEO: Kā glābēji Olainē gūstīja Nīlas krokodilu

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas (VUGD) dienests filmēja un fotografēja operāciju, kurā tika sagūstīts no kādas privātmājas Olaines apkaimē svētdien "brīvībā" nokļuvis Nīlas krokodils. Šobrīd plēsīgais zvērs atrodas zoodārzā.

Krokodila īpašnieks otrdien sazinājies ar Vides aizsardzības pārvaldi un tuvākajās dienās plānota tikšanās. "Krokodila īpašnieks ar mums sazinājās un izrādīja interesi," Dienai pastāstīja pārvaldes CITES (angļu val. - konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām) pārvaldības un atļauju daļas vadītāja Gita Strode, tomēr viņa nevarēja pateikt, vai īpašnieks vēlēsies reģistrēt dzīvnieku kā kolekcionārs. Lai atgūtu krokodilu viņam jānokārto formalitātes eksotisku dzīvnieku kolekcijas veidošanai.

Latvijā kolekcijās šobrīd ir trīs krokodili, tāpēc Olaines pagastā izmukušais krokodils uzskatāms par ceturto zināmo krokodilu Latvijā. G.Strode gan pieļauj, ka patiesais krokodilu skaits Latvijā varētu būt lielāks. “Zinot to, ka zooveikali piedāvā iegādāties dažādus eksotiskus dzīvniekus, nav brīnums, ka kāds par pāris simtiem tūkstošu latu varētu iegādāties un turēt arī krokodilu,” uzskata G.Strode.

Krokodilveidīgie ir iekļauti Vašingtonas konvencijā, un tas nozīmē, ka to ievešana iespējama vien ar speciālām atļaujām. Taču, ja krokodili ievesti Eiropas Savienībā (ES) kontrabandas ceļā, to tirdzniecību dažādās ES valstīs izkontrolēt esot neiespējami, pārliecināta G.Strode.

Šobrīd krokodils atrodas Rīgas zooloģiskajā dārzā, bet, ja tā īpašnieks spēs pierādīt, ka krokodilu iegādājies oficiāli un nokārtos dokumentus, kas saistīti ar kolekcijas reģistrēšanu, viņš krokodilu varēs atgūt. 

Par krokodila turēšanu bez atļaujas krokodila īpašniekam var tikt piemērots sods no 50 līdz 500 latiem, skaidroja Valsts vides dienesta Vides kontroles un uzraudzības departamenta direktora vietnieks Andris Širovs.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

NOSKATIES VIDEO

Krokodila sagūstīšana. VUGD video

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas