Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Gaidāma referendumu vasara

CVK piektdien gatavojas pieņemt lēmumu par tautas nobalsošanu par pensijām 

Noraidot vairāk nekā desmitās daļas vēlētāju atbalstītos pensiju likuma grozījumus, Saeima ir pavērusi ceļu to nodošanai tautas nobalsošanai. Ja netiks atzīts, ka šie likuma grozījumi ir pretrunā ar Satversmē noteikto aizliegumu rīkot referendumus par budžetu, šovasar gaidāmi divi referendumi — gan par pensijām, gan Satversmes grozījumiem.

Pensiju likuma grozījumi paredz, ka minimālā pensija pašreizējo nepilno Ls 50 vietā strauji pieaug, sasniedzot vismaz Ls 135 mēnesī. Vispirms izmaiņas virzīja Pensionāru un senioru partija (PSP), tad pievienojās arī sabiedriskā organizācija Sabiedrība citai politikai (SCP), valsts rīkotajā parakstu vākšana vairāk nekā 177 000 cilvēku parakstījās par šo iniciatīvu. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (TP) ceturtdien deputātus aicināja grozījumus neatbalstīt. Tie neesot taisnīgi pret invalīdiem, jo viņu pensiju pieaugumu neparedz, tie prasītu milzu papildu finansējumu, kas strauji noplicinātu sociālo budžetu, satricinot visu sociālo sistēmu. Turklāt gan Saeima, gan valdība jau spērusi virkni soļu pensionāru dzīves uzlabošanas virzienā. Tikai seši deputāti balsoja "pret", "par" bija 44, atturējās 46, līdz ar to projekts netika pieņemts.

Tādējādi jautājums būtu nododams referendumam, kaut gan izskanējis viedoklis, ka tautas nobalsošana par to nebūtu rīkojama, jo projekts saistīts ar budžeta izdevumu pieaugumu. Tomēr, kā Dienai aizrādīja SCP pārstāvis, Saeimas deputāts Aigars Štokenbergs, "pusgada garumā nav pieteicies neviens eksperts, kas skaidri būtu pateicis, ka tas nav referenduma jautājums". SCP pirms šī referenduma plānojot plašu kampaņu, apelējot pie jaunu cilvēku atbildības par saviem vecākiem un vecvecākiem. PSP gan neesot naudas ne plakātiem, ne reklāmai televīzijā — tā iztikšot ar pilsoniskajām aktivitātēm un mudināšanu piedalīties tautas nobalsošanā, runājot "no cilvēka uz cilvēku". Opozīcijas partija Jaunais laiks plāno rīkoties līdzīgi, sacīja deputāte Silva Bendrāte (JL).

Tautas nobalsošana varētu notikt priekšpēdējā augusta sestdienā, 23.datumā, vai pēdējā — 30.augustā. Lēmumu CVK gatavojas pieņemt piektdien. Šovasar viens referendums jau ieplānots — tas notiks 2.augustā, kad vēlētājiem būs jāizšķiras par vai pret Satversmes grozījumiem, kas tautai dotu tiesības atlaist Saeimu (šos grozījumus parlaments noraidīja 5.jūnijā).

Pirms lēmuma pieņemšanas par šīs tautas nobalsošanas datumu izskanēja aicinājums abus referendumus rīkot vienā dienā, tā ietaupot valsts līdzekļus (zināms, ka referendums par Satversmes izmaiņām izmaksās virs diviem miljoniem latu). Tomēr CVK steidza nosaukt pirmā referenduma datumu, skaidrojot, ka tas nepieciešams ārzemēs mītošo vēlētāju interesēs, kā arī tālab, ka vasara ir atvaļinājumu laiks — vēlēšanu iecirkņu darbiniekiem laikus vajagot zināt, kad būs jāstrādā. Tomēr izskanējis arī pieļāvums, ka gadījumā, ja abi referendumi notiktu vienā dienā, vēlētāju aktivitāte būtu ievērojami augstāka — par spīti atvaļinājumu laikam, balsotāju, iespējams, būtu pietiekami daudz, lai grozījumus pieņemtu, kas nebūtu pa prātam to kritizētājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas