Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ģenerālprokuratūra nevērtēs Drošības policijas rīcību pēc studenta iesnieguma

Ģenerālprokuratūra noraidījusi Latvijas Universitātes politoloģijas studenta Aināra Leijēja iesniegumu, kurā viņš lūdza vērtēt Drošības policijas rīcību. Policija uz divām diennaktīm aizturēja Ventspils Augstskolas lektoru Dmitriju Smirnovu pēc viņa izteikumiem vietējā laikrakstā Ventas Balss par Latvijas finanšu situāciju. A.Leijējs lūdza izvērtēt, vai Drošības policija nav pārkāpusi Satversmes pantu par vārda brīvību.

A.Leijēja iesniegums noraidīts, Dienai apliecināja ģenerālprokuratūras preses sekretārs Andrejs Vasks. Viņš paskaidroja, ka A.Leijējam atteikts, jo sūdzību par amatpersonu rīcību vai nolēmumiem var iesniegt tikai procesā iesaistītā persona, vai arī persona, ja ar konkrēto rīcību vai nolēmumu ir aizskartas personas intereses.

“Citas sūdzības saistībā ar Drošības policijas rīcību uzraugošais prokurors nav saņēmis,” norādīja A.Vasks.

A.Leijējs pagaidām nevar pateikt, kāda būs viņa turpmākā rīcība. Iespējams, viņš konsultēsies gan ar tiesībsargu, lai arī, pēc A.Leijēja vērtētā, Tiesībsarga birojs nav ieņēmis aktīvu pozīciju šajā lietā. Students iecerējis konsultēties arī ar Latvijas Universitātes mācībspēkiem un studentiem. Viņš aicinājis arī pašu lektoru D.Smirnovu apstrīdēt DP rīcību. Iepriekš Dienai D.Smirnovs atzina, ka to izlems tikai pēc DP lēmuma par tālāko kriminālprocesa virzību.

Drošības policijā Dienai sacīja, ka joprojām notiek izmeklēšana un pagaidām abos kriminālprocesos virzības nav – nav pieņemts lēmums ne tos izbeigt, ne rosināt lietu.

Jau esam rakstījuši, ka lektors D.Smirnovs diskusijā pauda savu viedokli, ko darīt Latvijas iedzīvotājiem šajā finanšu situācijā. Viņš ieteica neturēt naudu bankā un neturēt to latos. Pēc tam viņu DP aizturēja uz divām diennaktīm. Kriminālprocess tika ierosināts arī pret mūziķi Valteru Frīdenbergu no Putnu balles, kad viņš koncerta laikā pajokoja par Parex banku.

DP rīcība tika plaši kritizēta. Lektora teikto par viedokļa paušanu nosauca gan Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu mācībspēki, gan daudzi žurnālisti.

Arī Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs 3.decembrī atzina, ka policija nav aizturējusi īstos baumotājus par nacionālās valūtas stabilitiāti.

"Loģiski, ka šo divu cilvēku aizturēšana saistībā ar baumu izplatīšanu ir diemžēl smieklīga un nožēlojama, jo ne jau viņi bija īstie baumu izplatītāji. Īstie baumu izplatītāji skatās uz to un smejas. Baumu izplatītāji darbojās ar īsziņām, nosaucot konkrētus datumus, kad būs pieņemti lēmumi, pat pateica, kāds būs jaunais lata kurss. Neviens tāds cilvēks nav aizturēts. Es patiešām jutos neērti, noskatoties uz to, kā tiek aizturēti dziedātāji un lektori," intervijā Latvijas Avīzei sacīja I. Rimšēvičs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Students ģenerālprokuratūrā apstrīd drošības policijas rīcību

Žurnālisti atklātā vēstulē iestājas par vārda brīvību

Zatlers: DP rīcība aktualizē jautājumu par Krimināllikuma panta izpratni

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas