Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ģimenes ārstiem jāmaksā par darba rezultātu

Viegli sasniedzams, zinošs ģimenes ārsts, kurš sarežģītākos gadījumos neliedz nosūtījumu arī pie speciālista vai uz slimnīcu - šāds Latvijā ieviestais vēlamais primārās veselības aprūpes modelis pēdējo gadu laikā ne vienmēr ir strādājis. Praksē diemžēl pierādījies, ka ārsti bieži ir grūti pieejami, bet atsevišķu ģimenes ārstu darba kvalitāte samazinās.


Viens no risinājumiem ir palielināt ģimenes ārstu darba kvalitātes rādītāju skaitu un to īpatsvaru ģimenes ārstu darba apmaksā, vērtējot ārsta darbu pēc sasniegtajiem rezultātiem, nevis veiktajām medicīniskajām manipulācijām. Arī Veselības ministrijas sagatavotajā „Veselības aprūpes sistēmas attīstības plāna 2011. – 2013. gadam” projektā, kas 4. novembrī nodots ministriju starpsaskaņošanai, paredzēts ieviest detalizētākus ģimenes ārstu kvalitātes kritērijus un daļu no ģimenes ārsta pakalpojumu finansēšanai paredzētajiem līdzekļiem novirzīt uz darbības rezultātu balstītu apmaksu. Jaunais veselības ministrs Juris Bārzdiņš, 9.novembrī tiekoties ar NVO pārstāvjiem,  apliecināja, ka nākošgad tiks pievērsta pastiprināta uzmanība ģimenes ārstu darba efektivitātes pilnveidošanai.  

No darba kvalitātes atkarīgi tikai 15 % finansējuma


Kā informēja Veselības ministrijā, patlaban no ģimenes ārstam noteiktā maksājuma jeb kapitācijas naudas ārsta darbības novērtējuma mainīgais maksājums sastāda tikai 15%. Šis maksājums savukārt sadalās mēneša un gada darbības novērtējumu mainīgajā maksājumā. Reizi ceturksnī ārsts saņem mēneša mainīgo maksājumu, ja izpildīti normatīvajos aktos minētie nosacījumi (pacientu kopējais pieņemšanas laiks ir ne mazāks par 20 stundām nedēļā, prakses darba laiks – ne mazāks par 40 stundām nedēļā, ir pieņemšanas laiki rītos un vakaros, ārsts strādā piecas darbdienas un vismaz viena stunda dienā tiek atvēlēta akūtajiem pacientiem u.c. prasības).


Šogad ieviesti vairāki jauninājumi, kas attiecas uz ģimenes ārsta gada darbības novērtējuma mainīgo maksājumu atbilstīgi veiktā darba kvalitātes izvērtējumam. Ģimenes ārstam gadā ir jānovērtē veselības stāvokli vismaz 65% pieaugušo pacientu un vismaz 90% bērnu, kas reģistrēti viņa praksē. Tāpat ārstam jāpanāk, lai atbilstoši vakcinācijas kalendāram būtu vakcinēti vismaz 90% mazo pacientu. Konkrēti veicami izmeklējumi attiecināti uz tādām diagnozēm kā 2. tipa cukura diabēts un bronhiālā astma. Tāpat ārstam jāstrādā tā, lai vismaz 90% no viņa praksē esošajiem primārās hipertensijas (paaugstināta asinsspiediena) pacientiem nebūtu bijusi vajadzība pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu izsaukuma.


Ja šie rādītāji ir zemāki par 80% no noteiktajiem vērtēšanas kritērijiem, tad gada darbības novērtējuma maksājumu ģimenes ārstam var pat neizmaksāt.

Sustento: kvalitātes kritēriju skaits jāpalielina


Pacientu organizācija SUSTENTO, kas pārstāv arī hronisko slimību pacientus, uzskata, ka vistuvākajos termiņos jāpalielina ģimenes ārsta darba kvalitātes kritēriju skaits.  Bez jau esošajiem tajos būtu jāietver arī novērtējums par to, kā ģimenes ārsti izraksta kompensējamos medikamentus, kā tiek nozīmēti izmeklējumi un nepieciešamības gadījumā arī konsultācijas pie attiecīgā profila speciālista. Ne tikai diabēta, hipertensijas un astmas slimniekiem svarīgi veikt konkrētus izmeklējumus, jāizstrādā minimāli nepieciešamo, bet reizē arī klīniski pietiekamo valsts apmaksāto izmeklējumu standarts/grozs katrai diagnožu grupai.


Vērtējumam būtu jāpakļauj arī tas, kā ārsti reģistrē pacientus, vai netiek atteikts smagu diagnožu gadījumā un vai viņi neizvairās strādāt ar HIV inficētajiem. Tāpat svarīgs ir arī darba ētikas izvērtējums – vai tiek ievērota pacientu konfidencialitāte un vai ārsts prot sastrādāties ar pacientiem ar īpašajām vajadzībām, piemēram, nedzirdīgajiem.


SUSTENTO arī uzsver bezmaksas profilaktisko apskašu nozīmi. Ģimenes ārstiem būtu rakstiski jāuzaicina reizi gadā ierasties uz profilaktiskām apskatēm un izmeklējumiem pacientus, kas nav apmeklējuši ārstu desmit un vairāk mēnešu. Savlaicīga slimību diagnostika ir iekļaujama ārsta darba kvalitātes kritērijos. To veicinātu arī jaunu vadlīniju un praktisku rekomendāciju ieviešana ģimenes ārstiem atsevišķās diagnozēs, piemēram, HIV infekcijas vadīšanā, HIV inficēto pacientu ārstēšanā dažādu blakus saslimšanu gadījumā.


Organizācija SUSTENTO, veicot pacientu aptauju visā Latvijā, apkopojusi pacientu norādītos būtiskākos trūkumus ģimenes ārstu darbā un piedāvā konkrētus risinājumus situācijas uzlabošanai.

Mazāk birokrātijas, vieglāka pieejamība


Ģimenes ārsti joprojām ir ļoti noslogoti ar pārlieku birokrātiju. Pacients atnāk uz vizīti, grib tikt uzklausīts un rūpīgi izmeklēts, bet ārstam nav laika, jo to „apēd” atskaišu dokumentāciju pildīšana.  
Viens no būtiskākajiem ir pieejamības jautājums - ārstam jābūt sasniedzam arī ārpus darba laika un brīvdienās.  Patlaban, kad Latvijā ģimenes ārstu ir par maz, ģimenes ārstu praksēm vajadzētu apvienoties, lai nodrošinātu gan labāku pieejamību, gan augstāku ārstēšanās kvalitāti. Šādi ekonomējot līdzekļus, tas arī ļautu nodrošināt pilna laika pacientu pieņemšanu sestdienās, vienlaikus nesamazinot pieņemšanas apjomu darbdienās


Pēc SUSTENTO ieskata normatīvajos aktos jāparedz, ka ģimenes ārstam ir jānodrošina mājas vizītes pie pacienta, ja pastāv atbilstoša sabiedriskā transporta infrastruktūra. Joprojām nav retums, kad nopietnas saslimšanas gadījumā, īpaši brīvdienās, svētku dienās vai vakara stundās, pacientam ģimenes ārstu mājās izsaukt vispār nav iespējams. Arī svētdienās akūtu saslimšanu gadījumā ārstam būtu jādodas mājas vizītēs. Pēc iespējas ātrāk ir ieviešama e-veselības sistēma.

Nedrīkst ekonomēt uz izmeklējumu rēķina


Pacientu aptaujas rezultāti uzrāda, ka ģimenes ārsti nereti nevar noteikt pat elementāras diagnozes, piemēram, neatpazīst masaliņu izsitumus, vīrusu saslimšanas, kā rezultātā pacienti tiek nevajadzīgi trenkāti uz analīzēm, vai, gluži otrādi, atstāti bez savlaicīgas ārstēšanas. Ņemot vērā, ka vairāk nekā puse no visiem ģimenes ārstiem Latvijā ir vecāki par 50 gadiem, iespējams,  vajadzētu biežāk organizēt papildus kursus vai lekcijas kvalifikācijas celšanai.


Tāpat nav kliedēta lielā neskaidrība par pacientu nosūtīšanu pie speciālistiem. Nav izprotams, kāpēc daži ģimenes ārsti savus pacientus sūta uz izmeklējumiem, bet daži to dara nepietiekami vai vispār atsakās veikt analīzes un izmeklējumus pat tad, ja diagnoze nav īsti skaidra. Tas veicina ielaistus saslimšanas gadījumus, kas nodara kaitējumu cilvēku veselībai, turklāt valstij pēc tam rodas lielāki izdevumi par šādu ielaistu pacientu ārstēšanu. Nedrīkst pieļaut, ka ārsta prakses finansējums ir atkarīgs no tā, cik naudas viņš ekonomē uz nosūtījumu neizrakstīšanas rēķina!

Jāsakārto pacientu reģistrācija


Būtisks trūkums ir arī tas, ka daudziem ģimenes ārstiem joprojām ir pārāk liels reģistrēto pacientu skaits. Izpētot Rīgas ģimenes ārstu sarakstu internetā un noskaidrojot pacientu atsauksmes par pieciem ģimenes ārstiem, par uzmanīgākiem pret pacientu tika uzskatīti tie divi ārsti, kam ir ap 1400 reģistrēto pacientu, nevis virs 2000, kā to pieļauj normatīvie akti. Lai mazinātu ārstu noslodzi, pacientu reģistrācijas kārtībā ir nepieciešamas izmaiņas.


Vienlaikus joprojām ir arī tādi ģimenes ārsti, kuri atsakās reģistrēt pacientus ar nopietnām saslimšanām pat tad, ja praksē maksimālais pacientu skaits nav reģistrēts. SUSTENTO uzskata, ka par šādiem gadījumiem būtu jāparedz stingras sankcijas. Tāpat ir ārsti, kuri nevēlās strādāt ar HIV inficētajiem cilvēkiem, pamatojot to ar "ārstēšanas specifiku pie HIV infekcijas", kas nav pieļaujams.

Jāapzina riski kompensējamo zāļu izrakstīšanā


Daudz sūdzību SUSTENTO joprojām saņem arī saistībā ar kompensējamo medikamentu izrakstīšanu. Ģimenes ārsti neizraksta kompensējamās zāles nepieciešamajā apjomā, izraksta tās ar mazāku kompensācijas apmēru, nekā pienākas attiecīgajai diagnozei, vai arī vispār nepamatoti atsaka izrakstīt kompensējamās zāles. Pacienti ne vienmēr tiek informēti par līdzmaksājuma apmēru, kā arī ne vienmēr tiek pareizi norādīts zāļu valsts kompensācijas procents uz receptēm. Jāatgādina, ka primārās aprūpes kvalitāte ļoti lielā mērā ir atkarīga no tā, vai pacientam ir pieejami ģimenes ārsta izrakstītie medikamenti. Ja reiz ir runa par kvalitāti kā kritēriju, kompensējamo medikamentu izrakstīšanā noteikti nedrīkst darboties princips „ārstēt ar lētāko iespējamo”, kas ir lielā pretrunā ar principu „ārstēt kvalitatīvi”. Tāpēc pacientiem no saviem ģimenes ārstiem ir jāsaņem maksimāli plaša informācija par pieejamo medikamentu klāstu konkrētās slimības ārstēšanai, ļaujot izvēlēties – iegādāties valsts apmaksātās zāles vai varbūt izvēlēties dārgāku, bet konkrētā pacienta diagnozei efektīvāku medikamentu.


Pēc SUSTENTO datiem, daudzi pacienti norāda, ka vēlas, lai kompensējamās zāles izraksta vai nu ģimenes ārsts vai speciālists, lai tikai recepšu dēļ nebūtu jāapmeklē vairāki ārsti, kas prasa papildu resursus gan no valsts, gan no pacienta (transports, maksa par vizīti, laika patēriņš).


Lai novērstu minētos trūkumus, SUSTENTO atgādina par Valsts ieņēmumu dienesta izveidoto sistēmu RASA nodokļu nemaksāšanas risku izvērtēšanai un rosina, lai arī veselības nozarē taptu līdzīga sistēma, kas ļautu izvērtēt pārkāpumu riskus ģimenes ārstu darbā. Tāpat SUSTENTO aicina ieviest pacienta parakstu par kompensējamo medikamentu recepti un izstrādāt stingrākas vadlīnijas ģimenes ārstiem kompensējamo zāļu izrakstīšanā.


Vienlaikus ir svarīgi turpināt pilnveidot kompensējamo zāļu sistēmu, ietverot gan plašāku medikamentu pieejamību,  gan mazākus pacientu līdzmaksājumus, gan ekonomiski un medicīniski pamatotu medikamentu izvēli, paredzot vietu gan inovatīviem jaunās paaudzes medikamentiem, gan salīdzinoši lētākajām zālēm.






Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas