Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Glinkas jautājums joprojām bez risinājuma

Par Nacionālā orķestra galveno direktoru 2009./2010. gada sezonā kļūs Karels Marks Šišons, trešdien paziņoja orķestra direktors Ints Dālderis. Savukārt neatrisināts palicis jautājums, kurš būs orķestra galvenais diriģents nākamajā sezonā. Spriežot pēc I.Dāldera teiktā — galvenā diriģenta nebūs, jo tas neesot ātri izlemjams jautājums. “Izskatījām vairākus kandidātus, bet visiem ir plāni jau vairākus gadus uz priekšu. Tādēļ ļoti patīkami, ka Šišons savā aizņemtībā piekrita orķestri vadīt aiznākamajā sezonā,”— tāds ir I.Dāldera skaidrojums.

Savukārt uz jautājumu, cik tālu atrisināts ieilgušais konflikts starp LNSO un tā galveno viesdiriģentu Gintu Glinku, I.Dālderis teic — nekā jauna neesot, taču situācija jau bijusi tuvu atrisinājumam.

“Ņemot vērā mūsu likumdošanu, līguma laušana nebija iespējama, to varēja tikai pārtraukt, abām pusēm vienojoties. Ja viena puse nepiekrīt, neko darīt nevar. Tādēļ man ļoti žēl, ka daži masu mediji pasteidzās un uzrakstīja, ka līgums starp orķestri un Gintu tiks lauzts. Tas mūsu sarunas izjauca.”

Tomēr Dālderis turpinās sarunas ar Glinkas advokātu, cerot reiz nonākt pie kāda risinājuma. “Man žēl, ka šī situācija ir ievilkusies, taču mana pozīcija ir stingra — pašreizējos apstākļos, ja Gints gribētu diriģēt, būtu jāpārskata noslēgtais līgums un tas jāpārslēdz uz atbilstošu honorāru. Tā ir mana visstingrākā pozīcija, no kuras neatkāpšos.”

I.Dālderis vēlreiz uzsver — gan orķestra juridiskais dienests, gan citi juristi šo dīvaino līgumu ir izskatījuši un secinājuši — nākamreiz tādu slēgt nedrīkst. “Tādēļ abi ar Šišonu esam rūpīgi izskatījuši ar viņu noslēgto līgumu, atrunājot visas nianses.” Tiesa, cik ilgi vēl vilksies neatrisinātā situācija ar G.Glinku, I.Dālderis prognozēt neuzņēmās. “Es tomēr žurnālistus aicināt pievērst uzmanību spilgtiem muzikāliem notikumiem un rakstīt par tiem, neliekot akcentu uz saimnieciskiem jautājumiem. Lai gan — labi apzinos, ka daudzus tie interesē.”

Diena jau rakstīja, ka katru mēnesi G.Glinkam tiek maksāta vairāk nekā 3000 latu liela alga, tomēr viņš jau gadu nav diriģējis nevienu koncertu. Savulaik Kultūras ministre Helēna Demakova (TP), kā arī komponists Pēteris Vasks uzstāja, ka līgums tiek parakstīts tieši ar G.Glinku, ko 2006.gada janvārī noslēdza LNSO toreizējā direktore Ilona Breģe.

G.Glinkas advokāts Jānis Mors iepriekš Dienai komentēja, ka Glinka ir sagatavojis koncertprogrammu, bet «no LNSO puses nekāda darbība nav notikusi». 2006./2007.gada koncertsezonā Glinkam saskaņā ar līgumu bija jāsagatavo piecas jaunas koncertprogrammas un jānodiriģē septiņi koncerti, bet neviens no tiem nav noticis. Līgums neparedz iespēju lauzt to vienai no pusēm, savukārt G.Glinka līgumu lauzt nevēlas.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas