Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Godmaņa reformu rezultātā koalīciju nemainīšot

Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) ministriju skaita samazināšanā ievērošot vairākus principus - nemainīt pašreiz valdošo koalīciju, ministriju skaitu samazinot līdz 11, un neveidot nevienu jaunu, bet tikai apvienot vai likvidēt esošās, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistus informēja I.Godmanis.

Pagaidām viņš precīzas ieceres, kuras ministrijas likvidēt, neatklāšot un ar tām iepazīstinās sabiedrību pēc 1.janvāra.

Iepriekš TP pārstāvji Edgars Zalāns un Mareks Segliņš pauda, ka tā būs viņu partijas iniciatīva samazināt ministriju skaitu. Par to vakar vienojusies TP valde. TP uzskata, ka valdībā varētu būt 11 – 12 ministrijas, “maza darboties spējīga, kompakta valdība”.

“Mēs [ar premjeru] domājam līdzīgi, bet nekas nenotiks autoritārā stilā. Mēs norunājām nerunāt par kādas konkrētas partijas pārraudzību pār kādu ministriju vai par personālijām, sākumā vienosimies koalīcijas ietvarā - cerams, šīs koalīcijas ietvaros - kāda būs mūsu jaunā, kompaktā valdība, kas, cerams, būs rīcībspējīgāka nekā šī, pēc tam par personālijām, pēc tam par to, kurai partijai kura ministrija. Bet par to pagaidām nē, vispirms par modeli, kuras ministrijas var likvidēt un apvienot, un tikai tad par personālijām un partijām,” žurnālistiem skaidroja M.Segliņš.

“Ir izveidotas virkne ministriju, kas, manuprāt, nav vajadzīgas. Es uzskatu, ka nav vajadzīga ministrija e-lietām, nu, kas tā par ministriju. Internets? Vai tad viņš nestrādā? Tur var būt sekretariāts, trīs pieci cilvēki pie premjerministra. Bija laiks, kad Vides ministrija bija pie Zemkopības ministrijas. Piemēram, kultūra var būt kopā ar izglītību, ekonomika ar reģionu attīstību. Vai tad reģioni var attīstīties bez ekonomikas?” piemērus, kā samazināt ministriju skaitu, intervijā Latvijas radio minēja M.Segliņš. Ja valdība paliek kompaktāka arī TP nevarot palikt septiņi ministri, piekrita M.Segliņš, taču nenosauca no kurām ministrijām partija varētu atteikties.

TP nav aprēķinu, cik lielu summu izdosies ietaupīt, ja samazinās ministriju skaitu, taču esot pilnīgi skaidrs, ka jāsāk strādāt no jauna. “Ja ministrs sēž savā muižā piecus sešus gadus, diez vai viņam ir tāds naža ķēriens kaut ko nogriezt, ir izveidojies paziņu loks, draugu loks. Apvienojot, pārbīdot, pamainot ministrus var ar tādu asāku, skaidrāku skatījumu to novērtēt. Tas, ka mums ir jāspēj samazināt aparātu, tas ir izšķiroši īstermiņā, ilgtermiņā ir atrast tos traucēkļus, kas traucē strādāt uzņēmējiem,” paskaidroja M.Segliņš.

Viņš piekrita, ka šobrīd radīts tik birokrātisku aparāts uzņēmējiem, ka, lai nodarbotos ar uzņēmējdarbību, “ir jābūt drausmīgai pacietībai”.

Koalīcijas partneri ir atvērti diskusijām par ministriju skaita samazināšanu, liecina aģentūru BNS un LETA aptauja.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis apstiprināja, ka labprāt iesaistīsies šādu risinājumu meklēšanā, tomēr uzsvēra, ka lēmumam par ministriju skaita samazinājumu jābūt pamatotam, izanalizējot situāciju un iespējas. "Taupības režīmā ir jāapsver visas iespējas un rūpīgi jāizvērtē iespējamie varianti, bet mēs esam gatavi šai diskusijai," sacīja deputāts.

"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats pieļāva šādu sarunu rīkošanu. Viņš informēja, ka oficiāli koalīcijas partneri šo TP iniciatīvu nav uzklausījuši, arī frakcijā šādu rosinājumu šonedēļ nebija plānots apspriest, un, visticamāk, šim jautājumam varētu pievērsties vien nākamajā gadā.

"Savā laikā jau vairākas ministrijas bija plašākas. Arī tagadējās Bērnu un ģimenes lietu ministrijas kompetencē esošie jautājumi tika pārraudzīti citās ministrijās... Ir pagājuši gadi sešpadsmit, septiņpadsmit, un piemēru ir daudz. Arī ekonomiskā situācija liecina par nepieciešamību plānot valsts iestāžu darbības optimizēšanu," skaidroja politiķis, atsaucoties uz piemēriem par apvienotu labklājības un veselības jautājumu ministriju, kā arī ministru, kas vienlaikus bijis atbildīgs ne tikai par izglītības nozari, bet arī kultūras jomu.

Tēvzemiešu ministrs Kaspars Gerhards izteicis ideju, ka katrai ES ministru padomei pretī jābūt vienai ministrijai. “Par Ekonomikas un pašvaldību lietu ministriju apvienošanu ceturtdien ir reģionālās reformas balsojums, un tad šīs ministrijas funkcijas varētu izbeigties,” izteicās K.Gerhards.

(papildinātas pirmās divas rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTI

Sabiedriskās politikas centra Providus vadītāja Vita Tērauda

Parasti tas ir jautājums par valsts prioritāšu redzējumu. Apvienojot ministrijas, zūd iespēja izpaust valsts prioritātes. Varu atgādināt, ka ‘90.gadu sākumā apvienoja Kultūras ministriju ar Izglītības ministriju, bet pret to tik skaļi protestēja kultūras darbinieki, ka ministriju atjaunoja. Ģimenes lietu minsitrija, e- lietas, tas viss ir bijis veids, kā izcelt kādu tematiku. Efektivizācijas nolūkos var samazināt ministriju skaitu, un nav jau noteikts, kāds skaits ir par maz vai par daudz. Ministrijas izveido no lietderības un nepieciešamības, tām ir loma prioritāšu izvēlē un noteikšanā. Neredzu šķēršlus to veikt, lai arī neesmu redzējusi Segliņa piedāvājumu, bet ir jautājums, kuras ministrijas un kāds no tā būs reālais rezultāts.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle


Protams, ministriju skaits Latvijā ir par daudz, bet man grūti pateikt par cik. Mēs taču zinām, ka ministrijas ir aisbergu redzamā daļa. Šobrīd visas negācijas un kritiku saņem ministriju ierēdņi, bet 224 valsts aģentūras dzīvo cepuri kuldamas, darbā neierodoties un maksājot pārspīlētus atalgojumus. Ne jau panaceja ir samazināt ministrijas. Latvijas sabiedrība un bizness, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šogad valstij ir samaksājis pusmiljardu latu vairāk, tāpēc jautājums: cik vēl vajag, lai mums būtu labākā valsts pārvalde pasaulē? Var apvienot ministrijas, sekretariātus pievienot ministrijām, bet jautājums, vai tiks izdarīti tālāki secinājumi, vai kas notiks aisberga neredzamajā daļā, kur nauda iekrīt kā akā. Jāskatās ar kādu pamatojumu izmaiņas plānots veikt.

Rīgas Stradiņu universitātes Politikas zinātnes katedras vadītāja Ilga Kreituse

Latvijā ministriju skaits ir jāsamazina, jo ir vairākas ministrijas, kurām funkcijas dublējas. Optimālais skaitlis, manuprāt, ir 12, tā jau Latvijā ir bijis ’90.gadu vidū un tā ir pārbaudīta prakse. Pēc tam ministriju skaits tika pieaudzēts viena iemesla dēļ – lai politiskajām partijām, kuras ir koalīcijā, būtu amati. Mākslīgās ministrijas ir bērnu un ģimenes lietu ministrija, integrācijas ministrija, e-lietas, Eiropas fondi. Departaments ar pieciem sešiem darbiniekiem būtu pilnīgi normāla parādība.
Loģiski, ka neizdosies samazināt ministriju skaitu, jo mums jau viss ir nodomu protokolu līmenī. Tā ir vēlējuma forma un, man šķiet, ka valdība līdz galam nav sapratusi problēmas nopietnību.


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas