Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Godmanis izstrādājis valdības 100 dienu rīcības plānu

Premjerministra amatam nominētais kandidāts Ivars Godmanis (LPP/LC) izstrādājis valdības 100 dienu rīcības plānu, V-Dienai pavēstīja LPP/LC preses pārstāvis Edgars Vaikulis. I.Godmanis sola, ka Saeimā tiks iesniegts likumprojekts par parlamentārās kontroles atjaunošanu Valsts drošības iestādēm, vienlaikus nemainot prokuratūras kā vienīgās tiesiskās uzraudzītājas funkcijas, grozījumi KNAB likumā, iestrādājot normas, kas paredz Ģenerālprokurora obligātu līdzdalību lēmumu pieņemšanā par KNAB vadītāja iecelšanu un atcelšanu, kā arī grozījumus Kriminālprocesa likumā, iestrādājot nosacījumu 410.

pantā, ka prokurors nodod lietu tiesnesim, kurš pieņem lēmumu. Tiks virzīti arī grozījumi likumos, lai personas, kuriem apturēta mandāta darbība, tajā skaitā sakarā ar apsūdzību smagos noziegumos, varētu saņemt kompensācijas par attaisnojošu darba kavējumu, ieskaitot attaisnojošu tiesas spriedumu. Valdība arī virzīs grozījumus Nacionālās drošības likumā un Valsts drošības iestāžu likumā, paredzot iedibināt Valsts drošības iestāžu padomi valsts drošības politikas koordinācijai.

Valdība uzsāks darbu pie partiju finansēšanas no valsts budžeta normatīvās bāzes sagatavošanas, kā arī pie likumdošanas aktiem par trešo personu un mediju darbības regulējumu priekšvēlēšanu periodā.

I.Godmanis sola, ka valdība sagatavos likumu grozījumus, kas ievieš neapliekamo minimumu strādājošo pensionāru algām. Tiks izstrādāts invalīdu pensiju indeksācijas koncepcija. Veidojot 2009.gada valsts budžeta projektu, valdība izskatīs iespēju nodrošināt brīvpusdienas skolēniem līdz 4.klasei.

Valdība izstrādās normatīvos aktus, kas samazinātu bezdarbnieka pabalsta izmaksas termiņu no 9 mēnešiem uz 6 mēnešiem.

Izglītības jomā valdība uzdos veikt pedagoģisko slodžu auditu izglītības iestādēs, sakārtot Izglītības un zinātnes ministrijas reģistrus. Ministri arī izskatīs rīcības plānu budžeta vietu pasūtījuma izvietošanā augstskolās par 2008/2009.gadu un turpmākajos mācību gados, ņemot vērā prognozējamās studējošo skaita izmaiņas.

Valdība uzdos turpināt sarunas ar mediķu arodbiedrību par turpmāko veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem, tajā skaitā pie ģimenes ārstiem, un tam nepieciešamo valsts finansējuma apjomu. I.Godmaņa komanda arī uzsāks darbu, lai izvērtētu iespēju īstenot pāreju uz valsts apmaksātu veselības pakalpojumu pieejamības tiešāku sasaisti ar nodokļu nomaksu, tajā skaitā novirzot daļu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa veselības aprūpei kā individualizētas iemaksas.

I.Godmanis iecerējis, ka valdība kontraktēs speciālu komisiju, kurā būtu Latvijas lielāko uzņēmumu vadības pārstāvji, arodbiedrību, zinātnieku un izglītības iestāžu pārstāvji un kura, balstoties uz Nacionālo Attīstības plānu, apkopos un iesniegs valdībai nākamo sešu gadu Latvijas tautsaimniecības attīstības programmas projektu. Tās uzdevumi būs noteikt prioritārās tautsaimniecības nozares un ieteikt produktu un pakalpojumu konkurētspējas veicināšanas pasākumus.

Valdībai paredzēts izskatīt energoapgādes drošības ziņojumu un pieņemt konceptuālu lēmumu par turpmāko nepieciešamo nākotnes energojaudu radīšanu un energotarifu politiku, kā arī uzsākt izvērtēt tālāko energoresursu cenu kāpuma ietekmi uz 2009.gada valsts budžetu.

Paredzēts izskatīt ziņojumu par pretinflācijas programmas izpildi, tās rezultātiem un pieņemt lēmumu par nepieciešamajiem papildus pasākumiem tālākai programmas īstenošanai. Balstoties uz Valsts Civildienesta pārvaldes datiem, valdība lems par ilgtermiņa brīvo štata vietu likvidēšanu valsts pārvaldes iestādēs.

Tiks izveidots arī valdības rezerves fonds, nosakot, kādiem mērķiem un kā drīkst lietot šī fonda līdzekļus. Valdība arī lems par 2007.gada budžeta pārpalikuma ieskaiti valdības rezerves fondā. Lai gūtu būtiskus līdzekļus rezerves fondā, valdība lems par "Lattelecom" privatizāciju, kas paredz valsts kapitāla daļu pārdošanu.

Valdībai būs jāpieņem arī koncepcija par migrācijas politiku saistībā ar nodarbinātību.

Valdība sadarbībā ar sociālajiem partneriem - Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību - izstrādās jaunus priekšlikumus sadarbības partneru kompetences un atbildības sadalījumam, savstarpējo saistību izpildei un sadarbībai īpašos ekonomiskās un sociālās situācijas saasināšanās apstākļos.

Paredzēts arī, ka valdība pieņems galīgo lēmumu par nākamo valsts administratīvi teritoriālo sadalījumu un plānu, kā valdība virzīs nepieciešamos, ar jauno novadu izveidi saistītos normatīvos aktus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas