Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Godmanis vēl nesola LPP/LC atbalstu balsojumā par jauno valdību

Krīzes situācijā ir samērā grūti stādīties priekšā, ka ir pretēja valoda, atbildot uz Latvijas radio raidījumā “Krustpunktā” uzdoto jautājumu, kāda jēga mainīt Ivaru Godmani (LPP/LC) ar Valdi Dombrovski (JL), atbildēja demisionējušais valdības vadītājs. Mums ir viens uzdevums, ir jāizpilda programma, to izpildot mums ir cerība, ka varam pievienoties eiro, sacīja I.Godmanis.

Īstermiņa risinājumos mēs esam vienā rāmī - ir Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) nosacījumi un ir jārīkojas ātri, piekrita V.Dombrovskis. Taču atšķirības esot jāmeklē citās lietās.

“Galvenās atšķirības jāmeklē tiesiskuma jomā un pretkorupcijas jautājumos. Mēs daudz lielāku uzsvaru liekam uz administratīvo tēriņu mazināšanu, uzņēmumu padomju likvidēšanu. Mūsu piedāvājums, ka valsts uzņēmumiem gan SIA, gan akciju sabiedrībām, valsts padomes tiek likvidētas, pārraudzība tiek nodota atbildīgās ministrijas ziņā,” teica JL pārstāvis.  

Demisionējušais premjers gan pagaidām nesolīja, ka LPP/LC Saeimas balsojumā atbalstīs V.Dombrovska topošo valdību, kurš šodien nosaucis sava kabineta ministra amatu kandidātus. Tas būšot atkarīgs no V.Dombrovska programmas.

“Viņam ir tas pluss, ka nav jātaisa pirmais sitiens, tas jau ir izdarīts. Ja jaunajai valdībai izdosies [izvest valsti no krīzes], es būšu tikai priecīgs. Jāsabalansē starp skarbo realitāti un nākotnes vīziju, kas jādod cilvēkiem, nevar būt, ka visu laiku būs tik grūti. Nevienu brīzi neesam teikuši, ka esam opozīcijā.”

Pēc inerces vēl esmu kaujā, es vēl vadu valdību, sacīja I.Godmanis.

Tomēr valdības vadītāja amata kandidāts apstiprināja, ka iepriekšējās valdības sarunās ar SVF un Eiropas Komisiju (EK) nav runāts par to, ka no algu samazināšanas tiks pasargāti salīdzinoši mazo algu saņēmēji.  Neradās iespaids, ka viss ir akmenī iekalts, taču viņi [SVF un EK] sagaida vienošanās izpildi, tai skaitā darba algas samazināšanu sabiedriskajā sektorā par 15%, teica V.Dombrovskis.

“Pilnīgi skaidrs ir uzstādījums, ka 360 latu limits, lai cik saprotams tas arī nebūtu, būs jāatceļ, tas pilnīgi skaidri iziet no sarunām. Viņi uzsvēra, ka vienošanās tekstā šāda limita nav,” uzsvēra V.Dombrovskis. Viņš norādīja, ka “sliktā ziņa” ir tā, ka budžeta grozījumi ir jāveic ātri, ja gribam turpināt saņemt aizdevuma daļas. JL pārstāvis uzskata, ka tomēr vēl rūpīgāk vajadzētu ”iziet cauri” administratīvajiem tēriņiem, likvidēt politizētās valsts uzņēmumu padomes un mazināt administratīvā aparāta lielumu līdz 2006.gada līmenim.

Diena jau rakstīja, ka sizejošās valdības finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) kopā ar ministrijas speciālistiem šobrīd sagatavojuši budžeta grozījumus, samazinot plānotos izdevumus par 474 miljoniem, taču vajag par 700 miljoniem. I.Godmanis uzskata, ka visiem matemātiski tēriņus var samazināt tikai vienreiz, kas jau ir izdarīts. “Uz šodien ir tā, ka visi vēl nav nolīdzinājušies. Vajadzētu nolīdzināt visus, kas bija pataupīti un tad skatīties tālāk. Ja turpinās samazināšanu, tad tā diference paliks, piemēram, policijā un iekšlietās ir samazājums bija stipri vien vairāk.”

Runājot par jauniem nodokļiem, V.Dombrovskis piedāvā sākt diskusiju par sociālās apdrošināšas likmes paaugstināšanu.

Ja Latvija nesaņems starptautisko finanšu palīdzību, "mēs reāli strādāsim līdz Jāņiem", teica I.Godmanis.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas